Soczyste frykadelki w sosie grzybowym na obiad. Zrobisz je z mięsa mielonego. Z buraczkami zyskasz zgrany duet

Anna Daniluk
Soczyste kotlety z mięsa mielonego możesz podać w sosie pieczarkowym lub polane sosem na bazie leśnych grzybów.
Soczyste kotlety z mięsa mielonego możesz podać w sosie pieczarkowym lub polane sosem na bazie leśnych grzybów. minadezhda/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Soczyste frykadelki wieprzowe w sosie grzybowym to domowy obiad godny doświadczonej gospodyni domowej. Wypróbuj prosty, szybki i sycący posiłek dla całej rodziny. Pachnący lasem sos grzybowy i soczyste kotleciki to zestawienie, które zachwyci każdego miłośnika tradycyjnych smaków. Polecam ci te frykadelki w sosie, gdy szukasz przyjemnego obiadu na niedzielny obiad.

W skrócie:

Frykadelki w sosie grzybowym – przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 45 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

Na frykadelki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,

  • 1 jajko,

  • 3 łyżki bułki tartej,

  • 1 mała cebula,

  • 1 ząbek czosnku,

  • 1 łyżeczka majeranku,

  • 1/2 łyżeczki soli,

  • 1/2 łyżeczki pieprzu,

  • olej do smażenia.

Na sos grzybowy:

  • 200 g świeżych lub suszonych grzybów (np. podgrzybków, pieczarek),

  • 1 cebula,

  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub mięsnego,

  • 100 ml śmietanki 18 procent,

  • 1 łyżka masła,

  • 1 łyżka mąki pszennej,

  • sól i pieprz do smaku,

  • 20 g posiekanej natki pietruszki do dekoracji.

Jak zrobić frykadelki w sosie grzybowym?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku umieść mięso mielone w misce, dodaj jajko, bułkę tartą, cebulę, czosnek oraz przyprawy.

  2. Ostrożnie wymieszaj, a następnie uformuj małe kulki wielkości orzecha włoskiego.

  3. Domowe frykadelki wieprzowe smaż na rozgrzanym oleju przez około 5 minut z każdej strony, aż się zarumienią.

  4. Jeśli używasz suszonych grzybów, namocz je w ciepłej wodzie przez 20 minut, a następnie odcedź i posiekaj na mniejsze kawałki.

  5. Jeżeli korzystasz ze świeżych grzybów, oczyść i je posiekaj. Na maśle zeszklij posiekaną cebulę, dodaj grzyby i smaż przez około 7 minut.

  6. Posyp przez sitko mąką pszenną, wymieszaj i stopniowo wlewaj bulion, mieszając, by uniknąć grudek. Na koniec wlej śmietankę, dopraw solą i pieprzem.

  7. Usmażone frykadelki wieprzowe włóż do sosu grzybowego i duś na małym ogniu przez 15 minut. Dzięki temu frykadelki będą bardziej soczyste, delikatne i nabiorą smaku.

Sposób podania frykadelków w sosie grzybowym

Wieprzowo-wołowe frykadelki znakomicie komponują się z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną lub purée ziemniaczanym. Danie świetnie smakuje podane z buraczkami zasmażanymi, surówką z kapusty pekińskiej lub sałatką z fasoli.

Niech ten prosty przepis zainspiruje cię do zrobienia soczystych kotletów polanych sycącym sosem na bazie leśnych grzybów. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl