W skrócie:
Frykadelki w sosie grzybowym – przepis na obiad
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
Na frykadelki:
500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,
1 jajko,
3 łyżki bułki tartej,
1 mała cebula,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka majeranku,
1/2 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki pieprzu,
olej do smażenia.
Na sos grzybowy:
200 g świeżych lub suszonych grzybów (np. podgrzybków, pieczarek),
1 cebula,
1 szklanka bulionu warzywnego lub mięsnego,
100 ml śmietanki 18 procent,
1 łyżka masła,
1 łyżka mąki pszennej,
sól i pieprz do smaku,
20 g posiekanej natki pietruszki do dekoracji.
Jak zrobić frykadelki w sosie grzybowym?
Sposób przygotowania:
Na początku umieść mięso mielone w misce, dodaj jajko, bułkę tartą, cebulę, czosnek oraz przyprawy.
Ostrożnie wymieszaj, a następnie uformuj małe kulki wielkości orzecha włoskiego.
Domowe frykadelki wieprzowe smaż na rozgrzanym oleju przez około 5 minut z każdej strony, aż się zarumienią.
Jeśli używasz suszonych grzybów, namocz je w ciepłej wodzie przez 20 minut, a następnie odcedź i posiekaj na mniejsze kawałki.
Jeżeli korzystasz ze świeżych grzybów, oczyść i je posiekaj. Na maśle zeszklij posiekaną cebulę, dodaj grzyby i smaż przez około 7 minut.
Posyp przez sitko mąką pszenną, wymieszaj i stopniowo wlewaj bulion, mieszając, by uniknąć grudek. Na koniec wlej śmietankę, dopraw solą i pieprzem.
Usmażone frykadelki wieprzowe włóż do sosu grzybowego i duś na małym ogniu przez 15 minut. Dzięki temu frykadelki będą bardziej soczyste, delikatne i nabiorą smaku.
Sposób podania frykadelków w sosie grzybowym
Wieprzowo-wołowe frykadelki znakomicie komponują się z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną lub purée ziemniaczanym. Danie świetnie smakuje podane z buraczkami zasmażanymi, surówką z kapusty pekińskiej lub sałatką z fasoli.
Niech ten prosty przepis zainspiruje cię do zrobienia soczystych kotletów polanych sycącym sosem na bazie leśnych grzybów. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
