W skrócie:
Drożdżówka z budyniem na dużą blachę — słodka uczta dla całej rodziny
Liczba porcji: 12 sztuk.
Czas przygotowania: 2 godziny.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej,
250 ml ciepłego mleka,
7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych,
100 g cukru,
1 jajko,
80 g roztopionego masła,
szczypta soli.
Budyń do drożdżówki:
2 opakowania budyniu waniliowego,
1 l mleka,
6 łyżek cukru.
Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania,
kruszonka.
Jak zrobić drożdżówkę z budyniem?
Sposób przygotowania:
Na początku w misce wymieszaj drożdże z łyżką cukru i odrobiną ciepłego mleka. Odstaw na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.
W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę pszenną, pozostały cukier i sól.
Dodaj jajko, rozczyn drożdżowy i resztę mleka.
Zagnieć ciasto, dodając stopniowo roztopione masło.
Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, aby ciasto wyrosło.
W międzyczasie ugotuj budyń zgodnie z opisem na opakowaniu i odstaw do ostygnięcia.
Następnie zacznij formować wyrośnięte ciasto. Rozwałkuj na duży prostokąt, tak aby pasowało do dużej blachy do pieczenia.
Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie ostudzony budyń na cieście. Opcjonalnie można posypać kruszonką
Puszyste ciasto drożdżowe z budyniem piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Przed włożeniem do piekarnika posmaruj wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem.
Drożdżówkę z budyniem i kruszonką piecz przez 25-30 minut, aż będzie złocista. Po upieczeniu ostudź drożdżówkę.
Dodatki do drożdżówki z budyniem
To ciasto jest uniwersalną bazą do dalszego urozmaicenia. Jeśli lubisz, możesz dodać do kremu rodzynki, suszoną wiśnię lub suszoną żurawinę. Kruszonkę wykonaj z naszego sprawdzonego przepisu:
Dzięki niej drożdżówka z budyniem na dużą blachę będzie przyjemnie chrupać podczas gryzienia. W sezonie na świeże owoce polecam upiec drożdżówkę z budyniem i truskawkami, drożdżówki z budyniem i rabarbarem oraz drożdżówkę z serem i budyniem.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Niech ten prosty przepis zainspiruje cię do upieczenia małego co nieco do kawy. Smacznego!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
