Fenomenalna drożdżówka z budyniem na dużą blachę. Upiecz ją z kruszonką, a komplementów nie będzie końca. Poznaj przepis jak od babci

Anna Daniluk
Domowa drożdżówka z budyniem to przysmak idealny do filiżanki kawy.
Domowa drożdżówka z budyniem to przysmak idealny do filiżanki kawy. Galina Sandalova/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Czy jest coś bardziej apetycznego niż zapach świeżo upieczonej drożdżówki, unoszący się w całej kuchni? Ta puszysta bułka drożdżowa z aksamitnym budyniem to idealny wypiek na każdą okazję. Przypomnij sobie przepis na przysmak jak z kajeciku babci i przygotuj ją samodzielnie. Zachęcam cię do świętowania nią Światowego Dnia Budyniu przypadającego na 31 marca.

W skrócie:

Drożdżówka z budyniem na dużą blachę — słodka uczta dla całej rodziny

Liczba porcji: 12 sztuk.

Czas przygotowania: 2 godziny.

Stopień trudności: średni.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej,

  • 250 ml ciepłego mleka,

  • 7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych,

  • 100 g cukru,

  • 1 jajko,

  • 80 g roztopionego masła,

  • szczypta soli.

Budyń do drożdżówki:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego,

  • 1 l mleka,

  • 6 łyżek cukru.

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania,

  • kruszonka.

Jak zrobić drożdżówkę z budyniem?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku w misce wymieszaj drożdże z łyżką cukru i odrobiną ciepłego mleka. Odstaw na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.

  2. W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę pszenną, pozostały cukier i sól.

  3. Dodaj jajko, rozczyn drożdżowy i resztę mleka.

  4. Zagnieć ciasto, dodając stopniowo roztopione masło.

  5. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.

  6. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, aby ciasto wyrosło.

  7. W międzyczasie ugotuj budyń zgodnie z opisem na opakowaniu i odstaw do ostygnięcia.

  8. Następnie zacznij formować wyrośnięte ciasto. Rozwałkuj na duży prostokąt, tak aby pasowało do dużej blachy do pieczenia.

  9. Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie ostudzony budyń na cieście. Opcjonalnie można posypać kruszonką

  10. Puszyste ciasto drożdżowe z budyniem piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C.

  11. Przed włożeniem do piekarnika posmaruj wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem.

  12. Drożdżówkę z budyniem i kruszonką piecz przez 25-30 minut, aż będzie złocista. Po upieczeniu ostudź drożdżówkę.

Dodatki do drożdżówki z budyniem

To ciasto jest uniwersalną bazą do dalszego urozmaicenia. Jeśli lubisz, możesz dodać do kremu rodzynki, suszoną wiśnię lub suszoną żurawinę. Kruszonkę wykonaj z naszego sprawdzonego przepisu:

Dzięki niej drożdżówka z budyniem na dużą blachę będzie przyjemnie chrupać podczas gryzienia. W sezonie na świeże owoce polecam upiec drożdżówkę z budyniem i truskawkami, drożdżówki z budyniem i rabarbarem oraz drożdżówkę z serem i budyniem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Niech ten prosty przepis zainspiruje cię do upieczenia małego co nieco do kawy. Smacznego!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl