W skrócie:
Babka marmurkowa, która zawsze się udaje – przepis na Wielkanoc
Liczba porcji: 10-12 kawałków.
Czas przygotowania: 15 minut + 45 minut pieczenia.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
4 jajka,
200 ml oleju,
120 g cukru,
220 g mąki pszennej,
20 g mąki ziemniaczanej,
80 g mleka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
2 łyżki kakao,
szczypta soli.
Jak zrobić babkę marmurkową na oleju?
Sposób przygotowania:
Na początku ubij jajka z cukrem na jasną, puszystą masę.
Następnie dolej olej i mleko, dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj.
Wsyp przesianą mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Mieszaj aż do połączenia składników.
W kolejnym kroku podziel ciasto na dwie części. Do jednej porcji dodaj przesiane kakao i dokładnie wymieszaj.
Wylewaj na zmianę jasne i ciemne ciasto do natłuszczonej formy.
Babkę marmurkową, która zawsze się udaje piecz w 180°C przez ok. 45-50 minut. Ciasto jest gotowe, gdy wetknięty patyczek pozostaje suchy.
Po ostudzeniu babkę marmurkową, która zawsze się udaje możesz posypać cukrem pudrem, polać lukrem cytrynowym ze skórką pomarańczową lub udekorować polewą czekoladową.
Jak upiec babkę marmurkową? Wykorzystaj te porady
Niech ten prosty przepis na babkę marmurkową na oleju zainspiruje cię do wielkanocnego pieczenia. Możesz upiec ją w formie na babkę wielkanocną, keksówce, tortownicy lub niewielkich foremkach na muffinki. Takie minibabeczki marmurkowe idealnie zmieszczą się w koszyczku ze święconką.
Co więcej, wilgotna babka marmurkowa na oleju może być urozmaicona dodatkiem kurkumy. Jasne ciasto wymieszaj ze szczyptą złocistej przyprawy, a zyskasz intrygujący kontrast kolorystyczny. Według mnie to najlepsza babka marmurkowa na spotkania przy kawie. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
