W skrócie:
Babka cytrynowa siostry Anastazji – przepis na domowe ciasto
Liczba porcji: około 12 porcji.
Czas przygotowania: 15 minut + 45 minut pieczenia.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
150 g mąki pszennej,
4 jajka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
150 g cukru,
16 g cukru waniliowego,
1 łyżka stołowa startej skórki z cytryny,
sok z 1/2 cytryny,
125 ml oleju rzepakowy,
szczypta soli,
łyżeczka masła i mąka pszenna lub bułka tarta do obsypania blachy keksowej,
cukier puder lub lukier cytrynowy do dekoracji.
Jak zrobić babkę cytrynową siostry Anastazji?
Sposób przygotowania:
Na początku keksówkę o wymiarach 40 × 12 cm wysmaruj masłem i dokładnie oprósz mąką lub bułką tartą, aby ciasto nie przywarło do spodu i boków.
Następni wyciśnij sok z cytryny, zetrzyj skórkę z wyparzonej cytryny na tarce z drobnymi oczkami. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia.
Następnie żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Dosyp cukier, cukier puder i zmiksuj, aż się połączą.
Do ciasta na babkę cytrynową siostry Anastazji powoli dolewaj olej rzepakowy, sok z cytryny, startą skórkę z cytryny.
Następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i żółtka.
Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, przelej ciasto do wcześniej przygotowanej keksówki.
Babkę cytrynową siostry Anastazji wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz 50 minut.
Gdy ostygnie, polej wierzch lukrem cytrynowym lub delikatnie posyp cukrem pudrem.
Myślę, że z tego przepisu wychodzi najlepsza babka cytrynowa na świecie. Siostra Anastazja z pewnością uratuje nie jedną okazję, od przyjęcia przy herbacie po święta wielkanocne. Znana zakonnica nie raz dzieliła się przepisem na babkę na oleju idealną do doprawiania różnymi przyprawami, bakaliami lub skórką cytrynową. Niech ten prosty przepis zainspiruje cię do upieczenia smakowitego deseru dla całej rodziny. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
