W skrócie:

Frużelina wiśniowa do tortu – przepis z mrożonych owoców z żelatyną
Liczba porcji: na 1 tort (około 500 ml).
Czas przygotowania: 20 minut.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
300 g mrożonych wiśni,
50 g cukru,
100 ml wody + 20 ml gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny,
1 łyżeczka soku z cytryny,
1 łyżeczka żelatyny.
Jak zrobić frużelinę do tortu?
Sposób przygotowania:
Na początku wiśnie podgrzej w garnku z cukrem i wodą. Owoce mają puścić sok.
Następnie odstaw je z ognia i dolej wyciśnięty sok z cytryny.
Żelatynę rozpuścić w 20 ml gorącej wody, a następnie dodaj do ciepłej frużeliny i energicznie, choć ostrożnie wymieszaj.
Frużelina wiśniowa z żelatyną musi lekko stężeć, zanim nałożysz ją na tort.
Frużelina wiśniowa z galaretką do tortu
Smak frużeliny wiśniowej możesz jeszcze bardziej wzmocnić, robiąc ją na galaretce wiśniowej. Wystarczy, że weźmiesz 300 g świeżych lub mrożonych wiśni wymieszasz je ze 100 ml wody, wsypiesz galaretkę i będziesz uważnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Według uznana możesz dosypać 10-20 g cukru, jeśli wiśnie były kwaśne, a galaretka bez cukru. Gotową frużelinę wiśniową z galaretką odstaw na bok do wystudzenia. Gdy szybka frużelina wiśniowa zacznie tężeć smarowania. Polecam ci szczególnie zrobić tort z frużeliną wiśniową i mascarpone.
Frużelina wiśniowa z konfitury
Trzecim sposobem na zrobienie domowej frużeliny wiśniowej jest skorzystanie z wysokiej jakości konfitury. W tym przypadku weź słoik konfitury pojemności 250 ml, przełóż ją do garnuszka, dolej 100 ml wody i wymieszaj. W filiżance rozpuść łyżeczkę mąki ziemniaczanej z łyżką wody, wlej i dokładnie wymieszaj. Gdy zacznie gęstnieć odstaw na bok i dolej łyżeczkę soku z cytryny. Ponownie dokładnie wymieszaj i po wystudzeniu używaj do przełożenia biszkoptu.
Frużelina wiśniowa a żelka
Pamiętaj, że frużelina wiśniowa a żelka to nie jest to samo, choć robi się ją z podobnych składników i stosuje w taki sam sposób. We frużelinie widać:
całe owoce, a nie blenduje na gładką masę,
jest mniej sztywna niż żelka i stosuje się do niej odrobinę żelatyny.
Taką frużelinę wiśniową nie musisz używać tylko do tortu. Sprawdzi się jako słodkie wypełnienie w muffinkach, kruchych babeczkach, sernikach i mazurkach. Możesz też przełożyć nią pankejki lub dodać do owsianki. Taką frużeliną możesz także uczcić Dzień Żelków przypadający 28 marca. Wybór należy do ciebie. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!