Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
219 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Fit gofry proteinowe na zdrową przekąskę. Poznaj przepis z serkiem wiejskim
Apetyczne fit gofry proteinowe to szybki przysmak na śniadanie, deser lub kolację. Polecam zrobić gofry z serka wiejskiego o wysokiej zawartości białka. To...
Pesto ze słoika nigdy nie smakowało tak dobrze. Dodaj do makaronu i złotego kurczaka
Szukasz pomysłu na szybki obiad z kurczakiem we włoskim stylu? Polecam ci ugotować makaron, wymieszać z pesto i podsmażyć na patelni ulubiony drób. Dopraw danie...
6 niezawodnych metod na jedzenie w pracy. Poleca je Katarzyna Błażejewska-Stuhr
Katarzyna Błażejewska-Stuhr to znana dietetyczka kliniczna i psychodietetyczka, która pokazuje jak jeść zdrowo, regularnie i bez poczucia winy. Prywatnie żona...
Na Wielkanoc podaj sernik z brzoskwiniami znanej zakonnicy. Po prostu rewelacyjny!
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć różnego rodzaju serników. Jednym z nich jest puszysty sernik z brzoskwiniami siostry Anastazji. To rewelacyjne ciasto...
Stary babciny przepis na lody na żółtkach. Zrób je według tradycyjnej metody
Domowe lody to prawdziwy smakołyk. Mam dla ciebie tradycyjny przepis na lody z żółtek, które dla wielu są smakiem dzieciństwa. Tak przygotowała je dawniej moja...
Babcine ciastka amerykanki do kawy. Ich sekretem jest kontrowersyjny spulchniacz
Domowe ciastka amerykanki znane są także w cukierniach jako amerykany. Tajemnicą ich chrupkości i delikatności jest użycie... amoniaku. Zaletą jest spulchnienie...
Smakowite pulpety rybne na obiad. Dzieci będą się nad nim rozpływać
Znudziła ci się smażona ryba w piątek? Smakowite pulpety rybne to doskonała alternatywa dla tradycyjnych mięsnych klopsików. Taki przysmak jest bogaty w białko,...
Przetestowałam nową ofertę Burger Kinga. Roślinne przysmaki potrafią zaskoczyć
Sieć popularnych sieci restauracji Burger King rusza z nową ofertą pełną roślinnych przysmaków. Miałam okazję skosztować nowości dostępnych w lokalach w trakcie...
Wyśmienity łosoś na piątkowy obiad. Polewam go sosem koperkowym
Zazwyczaj w piątki piekę łososia w sosie koperkowym. To proste danie zachwyca złożonością smaku, zapachu i jest przy tym zdrowym posiłkiem. Lubię je za prostotę...
Ekspresowa przekąska z szynki. Zrobisz ją w niecały kwadrans
Czasem może zaskoczyć cię wizyta niespodziewanych gości, albo nie masz ochoty spędzać wiele czasu w kuchni, wtedy możesz przyrządzić roladki z szynki...