Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
196 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
HIT DNIANajlepsza babka jogurtowa jak obłoczek. Tego wypieku pozazdroszczą ci koleżanki
Czy marzysz o cieście, które zawsze wychodzi puszyste, wilgotne i smakuje jak z najlepszej cukierni? Poznaj babkę jogurtową – przepis, który od lat gości w...
Przysmak jak z francuskiego bistro. Poznaj przepis na tartę ze szpinakiem
Tarta ze szpinakiem to danie wywodzące się z kuchni francuskiej. Robię je na cieście kruchym i wypełniam go nadzieniem ze szpinaku i fety. Dodatkowej ostrości...
Ten deser rozpromieni twój dzień. Poznaj fit przepis na pudding chia z mango
Masz ochotę na szybki, lekki i kremowy deser? Pyszny pudding chia z mango to murowany przebój. Jest apetyczny, pełen wartości odżywczych, a dojrzałe mango...
HIT DNIANajlepsze jajka faszerowane z przepisu siostry Anastazji. Sekretem jest obłędny sos!
W trakcie śniadania wielkanocnego można podać różnorodne przystawki z jajkami w roli głównej. Jajka faszerowane królują na stole obok pokrojonych wędlin i...
O TYM SIĘ MÓWIJaką kiełbasę wybierać do żurku? Nie tylko smak jest ważny
Tradycyjny żurek to jedna z najbardziej rozpoznawalnych zup w kuchni polskiej. W szczególności kojarzona jest z Wielkanocą. Wyrazisty lekko kwaśny smak...
HIT DNIANajlepszy przepis na pasztet z królika siostry Anastazji. Cudownie smakuje!
Domowy pasztet z królika to rarytas najczęściej podawany na Wielkanoc w kuchni polskiej. Znajoma kucharka zazwyczaj robi go z przepisu siostry Anastazji. Wedle...
HIT DNIASycące naleśniki po meksykańsku. Wypełnisz je mieloną wołowiną
Zazwyczaj, gdy myślę o kuchni meksykańskiej to wyobraźnia podpowiada obrazy kolorowych warzyw np.: pomidorów, papryki, kukurydzy i fasoli czerwonej,...
O TYM SIĘ MÓWIJak użyć pulpę z mango? Oto smakowite zastosowanie słonecznego owocu
Mango to jeden z tych owoców, które kojarzą się z egzotycznymi podróżami. Słodkie, soczyste i niezwykle aromatyczne jest podstawą kuchni indyjskiej. Niestety,...
HIT DNIANajlepsza sałatka chrzanowa siostry Anastazji. Ten rarytas rozkręci Wielkanoc
Siostra Anastazja Pustelnik znana jest z przepisów na sycące, tanie i smaczne sałatki na każdą okazję. Na co dzień zakonnica gotuje krakowskim jezuitom....
O TYM SIĘ MÓWINajsmaczniejsze bułki twarogowe. Oto sposób na pieczywo pełne białka
Szybkie bułeczki twarogowe to pieczywo o niewielkim rozmiarze, ale niech to cię do nich nie zniechęci. W tym bułkach kryje się dużo białka i błonnika, których...