Na przystawkę zawiń ekspresowe roladki z szynki konserwowej. Sekret tkwi w intensywnym nadzieniu. Tę przekąskę zrobisz w kilka chwil

Anna Daniluk
Domowe roladki z szynki konserwowej polecam nadziewać serkiem śmietankowym wymieszanym ze startym chrzanem. Idealne na Wielkanoc!
Domowe roladki z szynki konserwowej polecam nadziewać serkiem śmietankowym wymieszanym ze startym chrzanem. Idealne na Wielkanoc! Teresa Kasprzycka/Getty Images/zdjęcia ilustracyjne
Czasem może zaskoczyć cię wizyta niespodziewanych gości, albo nie masz ochoty spędzać wiele czasu w kuchni, wtedy możesz przyrządzić roladki z szynki konserwowej. Gwarantuję, że to strzał w dziesiątkę. To klasyczna przekąska, która łączy w sobie słoność szynki, pikantny smak chrzanu i zaskakujący dodatek ogórków kiszonych. Szczególnie sprawdzają się jako przystawka na zimno, a do tego zrobisz je w mgnieniu oka.

W skrócie:

Roladki z szynki konserwowej – przepis na przystawkę z chrzanem

Liczba porcji: 10 sztuk.

Czas przygotowania: 10-15 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 10 plastrów szynki konserwowej,

  • 200 g serka śmietankowego lub twarogu,

  • 2 łyżki majonezu,

  • 1 łyżeczka chrzanu,

  • 2 ogórki konserwowe,

  • 1/4 papryki,

  • 1 ząbek czosnku,

  • 1/2 pęczka szczypiorku,

  • sól i pieprz do smaku,

  • opcjonalnie: posiekane orzechy lub papryka wędzona do dekoracji.

Jak zrobić  roladki z szynki konserwowej?

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od nadzienia. Na początku ogórki konserwowe i szczypiorek drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę.

  2. Paprykę drobno posiekaj.

  3. W misce połącz serek śmietankowy z majonezem, chrzanem, czosnkiem, papryką i ogórkami.

  4. Dodaj szczypiorek, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.

  5. Następnie zabierz się za zwijanie rolek. Każdy plaster szynki posmaruj cienką warstwą przygotowanego nadzienia. Następnie delikatnie zwiń w rulon.

  6. Gotowe roladki z szynki konserwowej możesz posypać posiekana natką pietruszki, szczypiorkiem lub koperkiem.

  7. Domowe roladki z szynki konserwowej najlepiej smakują po schłodzeniu jako przystawka lub przekąska na rodzinną imprezę, Wielkanoc lub spotkania w gronie znajomych.

Nadzienie do roladek z szynki konserwowej

Możesz zastanawiać się, czym nadziewać roladki z szynki konserwowej? Istnieje wiele możliwości faszerowania szynki. Świetnie smakują nadziewane ćwiartkami jajek. Wystarczy ugotować je na twardo, przekroić na cztery części, posmarować chrzanem, serem śmietankowym i zawinąć w szynce. Dobrze smakuje także z serem pleśniowym. Co więcej, przyda się także ogórek pokrojony w słupki.

Niech ten prosty przepis zainspiruje cię do zrobienia apetycznej, natychmiastowej przekąski na bazie szynki konserwowej. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl