W skrócie:
Roladki z szynki konserwowej – przepis na przystawkę z chrzanem
Liczba porcji: 10 sztuk.
Czas przygotowania: 10-15 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
10 plastrów szynki konserwowej,
200 g serka śmietankowego lub twarogu,
2 łyżki majonezu,
1 łyżeczka chrzanu,
2 ogórki konserwowe,
1/4 papryki,
1 ząbek czosnku,
1/2 pęczka szczypiorku,
sól i pieprz do smaku,
opcjonalnie: posiekane orzechy lub papryka wędzona do dekoracji.
Jak zrobić roladki z szynki konserwowej?
Sposób przygotowania:
Zacznij od nadzienia. Na początku ogórki konserwowe i szczypiorek drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Paprykę drobno posiekaj.
W misce połącz serek śmietankowy z majonezem, chrzanem, czosnkiem, papryką i ogórkami.
Dodaj szczypiorek, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
Następnie zabierz się za zwijanie rolek. Każdy plaster szynki posmaruj cienką warstwą przygotowanego nadzienia. Następnie delikatnie zwiń w rulon.
Gotowe roladki z szynki konserwowej możesz posypać posiekana natką pietruszki, szczypiorkiem lub koperkiem.
Domowe roladki z szynki konserwowej najlepiej smakują po schłodzeniu jako przystawka lub przekąska na rodzinną imprezę, Wielkanoc lub spotkania w gronie znajomych.
Nadzienie do roladek z szynki konserwowej
Możesz zastanawiać się, czym nadziewać roladki z szynki konserwowej? Istnieje wiele możliwości faszerowania szynki. Świetnie smakują nadziewane ćwiartkami jajek. Wystarczy ugotować je na twardo, przekroić na cztery części, posmarować chrzanem, serem śmietankowym i zawinąć w szynce. Dobrze smakuje także z serem pleśniowym. Co więcej, przyda się także ogórek pokrojony w słupki.
Niech ten prosty przepis zainspiruje cię do zrobienia apetycznej, natychmiastowej przekąski na bazie szynki konserwowej. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
