Soczysta szynka pieczona w rękawie na wielkanocny obiad. Zrób ją raz, a będziesz do niej wracać. Smakuje jak z przepisu babuni

Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Czy jest coś lepszego niż zapach pieczonego mięsa na święta? Pewnie jest, jednak moim zdaniem szynka pieczona w rękawie nie ma sobie równych. Na samą myśl ślinianki zaczynają szybciej pracować. Gwarantuję, że ten przepis jest tak prosty, że poradzą sobie z nim nawet kulinarni nowicjusze.

W skrócie:

Szynka pieczona w rękawie
Na rodzinny obiad polecam szynkę pieczoną w rękawie, który pomaga zachować soczystość mięsa.
Martysjahlushyk/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne

Szynka pieczona w rękawie – przepis na Wielkanoc

Czas przygotowania: 20 minut + 2 godziny marynowania + 1,5 godziny pieczenia.

Liczba porcji: dla 6–8 osób.

Poziom trudności: średni.

Składniki:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej (najlepiej bez kości),

  • 4 ząbki czosnku,

  • 2 łyżki musztardy dijon,

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,

  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej,

  • 1 łyżeczka majeranku,

  • sól i pieprz do smaku,

  • 1 łyżeczka miodu do smaku.

Jak zrobić szynkę pieczoną w rękawie?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku przygotuj marynatę. Następnie czosnek przeciśnij przez praskę.

  2. Jak zamarynować szynkę do pieczenia w piekarniku? Wrzuć go do miski i połącz z musztardą, oliwą, papryką, majerankiem, miodem, solą i pieprzem.

  3. Składniki marynaty do szynki pieczonej w rękawie dokładnie wymieszaj.

  4. Następnie szynkę wieprzową dokładnie natrzyj marynatą i włóż do lodówki na minimum 2 godziny. Najlepszy smak mięso zyska po całej nocy spędzonej w marynacie.

  5. Zamarynowaną szynkę wieprzową włóż do rękawa do pieczenia i szczelnie zamknij. Szynkę w rękawie ułóż na blaszce.

  6. Czy szynkę w rękawie piec z termoobiegiem? Nie. Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C z funkcją grzania góra-dół na około 1,5 godziny.

  7. Na 10 minut przed końcem pieczenia otwórz rękaw, aby szynka pieczona w rękawie ładnie się zarumieniła. Dzięki temu będzie soczyste, delikatne i smaczne.

  8. Po wyjęciu z piekarnika szynka pieczona w rękawie musi odpocząć przez 10-15 minut. Wtedy soki z mięsa się uspokoją, a mięso będzie łatwiejsze do pokrojenia.

Taką szynkę pieczoną w rękawie możesz podawać jako wędlinę na kanapki. Ponadto pieczona szynka świetnie smakuje z karmelizowaną cebulą albo upieczonymi warzywami korzeniowymi. To dane świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe, kolacja lub jako przekąska na zimno. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl