W skrócie:

Szynka pieczona w rękawie – przepis na Wielkanoc
Czas przygotowania: 20 minut + 2 godziny marynowania + 1,5 godziny pieczenia.
Liczba porcji: dla 6–8 osób.
Poziom trudności: średni.
Składniki:
Jak zrobić szynkę pieczoną w rękawie?
Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj marynatę. Następnie czosnek przeciśnij przez praskę.
Jak zamarynować szynkę do pieczenia w piekarniku? Wrzuć go do miski i połącz z musztardą, oliwą, papryką, majerankiem, miodem, solą i pieprzem.
Składniki marynaty do szynki pieczonej w rękawie dokładnie wymieszaj.
Następnie szynkę wieprzową dokładnie natrzyj marynatą i włóż do lodówki na minimum 2 godziny. Najlepszy smak mięso zyska po całej nocy spędzonej w marynacie.
Zamarynowaną szynkę wieprzową włóż do rękawa do pieczenia i szczelnie zamknij. Szynkę w rękawie ułóż na blaszce.
Czy szynkę w rękawie piec z termoobiegiem? Nie. Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C z funkcją grzania góra-dół na około 1,5 godziny.
Na 10 minut przed końcem pieczenia otwórz rękaw, aby szynka pieczona w rękawie ładnie się zarumieniła. Dzięki temu będzie soczyste, delikatne i smaczne.
Po wyjęciu z piekarnika szynka pieczona w rękawie musi odpocząć przez 10-15 minut. Wtedy soki z mięsa się uspokoją, a mięso będzie łatwiejsze do pokrojenia.
Taką szynkę pieczoną w rękawie możesz podawać jako wędlinę na kanapki. Ponadto pieczona szynka świetnie smakuje z karmelizowaną cebulą albo upieczonymi warzywami korzeniowymi. To dane świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe, kolacja lub jako przekąska na zimno. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Najlepsza szynka z szynkowara. Bez odrobiny chemii! Poznaj tradycyjny przepis
- Najlepsza szynka na Wielkanoc. Tradycyjny przepis na delikatne, pieczone mięso
- Świąteczna szynka z goździkami. Mięso tak delikatne, że rozpływa się w ustach
- Pieczona szynka, jajka z czekolady i słodkie bułeczki. Magiczne przysmaki z Hogwartu