Na Wielkanoc upiecz sernik z brzoskwiniami siostry Anastazji. Zakonnica robi go w oryginalny sposób. Tak pyszny, że będziesz piać z zachwytu

Anna Daniluk
Domowy sernik z brzoskwiniami siostry Anastazji to smakwity rarytas na wielkanocny podwieczorek.
Domowy sernik z brzoskwiniami siostry Anastazji to smakwity rarytas na wielkanocny podwieczorek. Proxima13/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć różnego rodzaju serników. Jednym z nich jest puszysty sernik z brzoskwiniami siostry Anastazji. To rewelacyjne ciasto znana zakonnica przygotowuje na spodzie z biszkoptu z 6 jajek. Zdecydowanie wyróżnia go to na tle innych serników, które często pieczone są na kruchym cieście. Przy tym sekretem sernika z brzoskwiniami siostry Anastazji jest dodanie suchego maku i kakao. Od tego przysmaku trudno się oderwać.

W skrócie:

Sernik z brzoskwiniami siostry Anastazji – przepis na odświętne ciasto

Liczba porcji: na 12 kawałków.

Czas przygotowania: 1,5 godziny.

Stopień trudności: średni.

Składniki:

Masa serowa:

  • 1 kg zmielonego sera twarogowego,

  • 8 jaj,

  • 200-250 g cukru,

  • 250 g margaryny,

  • 1 budyń waniliowy bez cukru,

  • 1 puszka brzoskwiń,

  • 100-150 g rodzynek.

Ciasto biszkoptowe:

  • 6 jaj,

  • 1 szklanka mąki pszennej,

  • 3/4 szklanki cukru,

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

  • 1 łyżeczka kakao,

  • 1 łyżeczka suchego maku,

  • 1 łyżka czerwonego kisielu w proszku.

Jak zrobić sernik z brzoskwiniami siostry Anastazji?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku przygotuj masę serową. Margarynę utrzyj z cukrem, dodawaj stopniowo po jednym żółtku, następnie ser z dobrze wymieszanym suchym budyniem.

  2. Dokładnie wymieszaj i dodaj pokrojone brzoskwinie wraz z wcześniej sparzonymi i wystudzonymi rodzynkami.

  3. Na końcu do masy delikatnie wmieszaj białka ubite na sztywną pianę.

  4. Następnie przygotuj ciasto na biszkopt z 6 jajek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, dodaj żółtka, a następnie mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

  5. Ciasto podziel na trzy równe części. Do pierwszej dodaj kakao, do drugiej kisiel i do trzeciej mak.

  6. Na dnie blaszki dowolnie rozłóż połowę z każdego rodzaju ciasta.

  7. Następnie równomiernie rozprowadź masę serową, wierzch twarogu przykryj ponownie dowolnie rozłożonym ciastem biszkoptowym.

  8. Sernik z brzoskwiniami siostry Anastazji piecz przez 50-55 minut w temperaturze 180° Celsjusza.

  9. Gotowy sernik z brzoskwiniami siostry Anastazji przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem.

Przepis na sernik z brzoskwiniami siostry Anastazji pochodzi z książki „Wielka księga siostry Anastazji. Przetwory, sałatki, surówki, ciasta i dania tradycyjne” opublikowanej przez Wydawnictwo WAM.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

„Będziesz moją grzeczną dziewczynką”.Trener żądał seksu od matek za grę synów

GORĄCY TEMAT
„Będziesz moją grzeczną dziewczynką”.Trener żądał seksu od matek za grę synów

Ceny paliw. W tych regionach zapłacisz najtaniej za tankowanie na początku czerwca

Ceny paliw. W tych regionach zapłacisz najtaniej za tankowanie na początku czerwca

Wróć na i.pl Portal i.pl