W skrócie:
Sernik z brzoskwiniami siostry Anastazji – przepis na odświętne ciasto
Liczba porcji: na 12 kawałków.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
Masa serowa:
1 kg zmielonego sera twarogowego,
8 jaj,
200-250 g cukru,
250 g margaryny,
1 budyń waniliowy bez cukru,
1 puszka brzoskwiń,
100-150 g rodzynek.
Ciasto biszkoptowe:
6 jaj,
1 szklanka mąki pszennej,
3/4 szklanki cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka kakao,
1 łyżeczka suchego maku,
1 łyżka czerwonego kisielu w proszku.
Jak zrobić sernik z brzoskwiniami siostry Anastazji?
Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj masę serową. Margarynę utrzyj z cukrem, dodawaj stopniowo po jednym żółtku, następnie ser z dobrze wymieszanym suchym budyniem.
Dokładnie wymieszaj i dodaj pokrojone brzoskwinie wraz z wcześniej sparzonymi i wystudzonymi rodzynkami.
Na końcu do masy delikatnie wmieszaj białka ubite na sztywną pianę.
Następnie przygotuj ciasto na biszkopt z 6 jajek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, dodaj żółtka, a następnie mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto podziel na trzy równe części. Do pierwszej dodaj kakao, do drugiej kisiel i do trzeciej mak.
Na dnie blaszki dowolnie rozłóż połowę z każdego rodzaju ciasta.
Następnie równomiernie rozprowadź masę serową, wierzch twarogu przykryj ponownie dowolnie rozłożonym ciastem biszkoptowym.
Sernik z brzoskwiniami siostry Anastazji piecz przez 50-55 minut w temperaturze 180° Celsjusza.
Gotowy sernik z brzoskwiniami siostry Anastazji przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem.
Przepis na sernik z brzoskwiniami siostry Anastazji pochodzi z książki „Wielka księga siostry Anastazji. Przetwory, sałatki, surówki, ciasta i dania tradycyjne” opublikowanej przez Wydawnictwo WAM.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
