Na Wielkanoc upiecz sernik z brzoskwiniami siostry Anastazji. Zakonnica robi go w oryginalny sposób. Tak pyszny, że będziesz piać z zachwytu

Anna Daniluk
Domowy sernik z brzoskwiniami siostry Anastazji to smakwity rarytas na wielkanocny podwieczorek.
Domowy sernik z brzoskwiniami siostry Anastazji to smakwity rarytas na wielkanocny podwieczorek. Proxima13/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć różnego rodzaju serników. Jednym z nich jest puszysty sernik z brzoskwiniami siostry Anastazji. To rewelacyjne ciasto znana zakonnica przygotowuje na spodzie z biszkoptu z 6 jajek. Zdecydowanie wyróżnia go to na tle innych serników, które często pieczone są na kruchym cieście. Przy tym sekretem sernika z brzoskwiniami siostry Anastazji jest dodanie suchego maku i kakao. Od tego przysmaku trudno się oderwać.

W skrócie:

Sernik z brzoskwiniami siostry Anastazji – przepis na odświętne ciasto

Liczba porcji: na 12 kawałków.

Czas przygotowania: 1,5 godziny.

Stopień trudności: średni.

Składniki:

Masa serowa:

  • 1 kg zmielonego sera twarogowego,

  • 8 jaj,

  • 200-250 g cukru,

  • 250 g margaryny,

  • 1 budyń waniliowy bez cukru,

  • 1 puszka brzoskwiń,

  • 100-150 g rodzynek.

Ciasto biszkoptowe:

  • 6 jaj,

  • 1 szklanka mąki pszennej,

  • 3/4 szklanki cukru,

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

  • 1 łyżeczka kakao,

  • 1 łyżeczka suchego maku,

  • 1 łyżka czerwonego kisielu w proszku.

Jak zrobić sernik z brzoskwiniami siostry Anastazji?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku przygotuj masę serową. Margarynę utrzyj z cukrem, dodawaj stopniowo po jednym żółtku, następnie ser z dobrze wymieszanym suchym budyniem.

  2. Dokładnie wymieszaj i dodaj pokrojone brzoskwinie wraz z wcześniej sparzonymi i wystudzonymi rodzynkami.

  3. Na końcu do masy delikatnie wmieszaj białka ubite na sztywną pianę.

  4. Następnie przygotuj ciasto na biszkopt z 6 jajek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, dodaj żółtka, a następnie mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

  5. Ciasto podziel na trzy równe części. Do pierwszej dodaj kakao, do drugiej kisiel i do trzeciej mak.

  6. Na dnie blaszki dowolnie rozłóż połowę z każdego rodzaju ciasta.

  7. Następnie równomiernie rozprowadź masę serową, wierzch twarogu przykryj ponownie dowolnie rozłożonym ciastem biszkoptowym.

  8. Sernik z brzoskwiniami siostry Anastazji piecz przez 50-55 minut w temperaturze 180° Celsjusza.

  9. Gotowy sernik z brzoskwiniami siostry Anastazji przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem.

Przepis na sernik z brzoskwiniami siostry Anastazji pochodzi z książki „Wielka księga siostry Anastazji. Przetwory, sałatki, surówki, ciasta i dania tradycyjne” opublikowanej przez Wydawnictwo WAM.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl