Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
196 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Proste ciasto czekoladowe z bananami. Poznaj przepis na szybki deser dla gości
Czy może być coś lepszego niż połączenie czekolady i bananów? Możliwe, że tak, choć to duet idealny. Jeśli masz w kuchni dojrzałe banany, które z dnia na dzień...
Delikatna polędwica z dorsza z brokułami. Przepis finalistki „MasterChefa” dla kobiet
Debora „Debsy” Warchoł to finalistka 13. edycji programu „MasterChef”. Ostatecznie w kulinarnym show zajęła drugie miejsce. Zazwyczaj serwuje dania kuchni...
ROZMOWAKobiety mają warunki do bycia sommelierkami. Ekspertka winiarstwa wie to najlepiej
Branża winiarska i zawód sommeliera wydawać by się mogły domeną mężczyzn. Jednak coraz częściej na rynku można obserwować obecność sommelierek. Jedną z nich...
Zblenduj płatki owsiane i zrób pyszne placuszki. Z trudem się od nich oderwiesz
Szukasz pomysłu na ekspresowe, zdrowe i sycące śniadanie? Placuszki z płatków owsianych to strzał w dziesiątkę. Są delikatne, lekko chrupiące i pełne wartości...
Szukasz bezglutenowych wypieków? Wypróbuj wilgotny chleb z czerwonej soczewicy
Czy można upiec chleb bez grama mąki? Oczywiście! Przekonaj się o tym, robiąc chleb z czerwonej soczewicy i serka wiejskiego. Możesz doprawić go według uznania...
Co jeść w Środę Popielcową? Tą zupą z suszonych grzybów nakarmisz całą rodzinę
Środa Popielcowa zaczyna czas Wielkiego Postu. W tym okresie możesz szukać postnych dań dla całej rodziny. Polska kuchnia pełna jest postnych i smacznych...
O TYM SIĘ MÓWIW Japonii brakuje zielonej herbaty. Winny jest przepis na matcha latte
W Japonii brakuje zielonej herbaty, a wszystko za sprawą rosnącej popularności matchy wśród użytkowników TikToka. Społeczność platformy pokochała sproszkowaną...
Od tej sałatki śledziowej z jajkiem trudno się oderwać. Po prostu pyszna!
Sałatka śledziowa z jajkiem to idealną przekąską na każdą okazję. Zachęcam cię do podania jej na spotkanie z bliskimi, a wszyscy będą prosić cię o ten przepis....
Najlepsza sałatka brokułowa na obiad. Dodaj kurczaka, a z trudem się oderwiesz
Najlepsza sałatka brokułowa z kurczakiem to świetna propozycja dla tych, którzy cenią zdrowe i smaczne jedzenie. Sałatka jest lekka, a jednocześnie pożywna,...
Nieziemsko pyszna babka cytrynowa siostry Anastazji. Zrobisz ją w 15 minut
Domowa babka cytrynowa jest jednym z moich ulubionych ciast. Przepis na babkę cytrynową siostry Anastazji podpatrzyłam u koleżanki i od razu zapisałam sobie...