Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
218 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Na przystawkę zrób soczysty schab w galarecie. Obowiązkowo podam go na Wielkanoc
Ostatnio wertowałam stare czasopisma kulinarne z lat 90. XX wieku. W jednym z wycinków z gazet znalazłam przepis na schab w galarecie, który z pewnością...
Wieprzowina nie musi być mdła. Poznaj przepis na polędwiczki w sosie chrzanowym
Szukasz pomysłu na domowy obiad? Polecam ci przepis na polędwiczkę z wyrazistym sosem chrzanowym. Zachęcam cię do podania go na rodzinny obiad, romantyczną...
Szybkie ciasto na maślance do kawy. Znana zakonnica ma na nie patent
Ciasta siostry Anastazji to nie tylko wielowarstwowe skomplikowane wypieki z kremami. Wśród nich są też proste ciasta z owocami lub szybkie ciasta takie jak to...
Super szybkie kulki mocy z daktyli. Smakują jak popularny batonik
Szukasz zdrowej i szybkiej przekąski, która nie tylko zaspokoi ochotę na słodycze, ale też dostarczy energii na cały dzień? Kulki mocy z daktyli to przysmak...
Prosta pieczeń rzymska inspirowana przepisem siostry Anieli. Poznaj rodzinny frykas
Smakowita pieczeń rzymska to klasyczne danie, które cieszy się popularnością w wielu polskich domach. Soczyste mięso mielone, aromatyczne przyprawy i prostota...
Pomysłowe sakiewki z białą kiełbasą. Przysmak polecają gospodynie wiejskie
Sakiewki z białą kiełbasą to rodzaj pierożków, które nadziewane są białą kiełbasą. Możesz zaskoczyć gości podaniem ich do żurku, barszczu białego lub jako...
Do kawy upiecz serowiec siostry Anastazji. Przełam smak kwaśnym owocem
Święta wielkanocne to okazja do przygotowania ciast i deserów na bazie twarogu. Przepis na serowiec z wiśniami proponuje siostra Anastazja Pustelnik w książce...
HIT DNIAZostał ci czerstwy chleb? Upiecz domowy pupernikiel
Europejscy piekarze znają sposoby na ponowne wykorzystanie czerstwego chleba. Jednym z nich jest przepis na pumpernikiel. Praktyka namaczania starego chleba, a...
O TYM SIĘ MÓWIPrzysmak dla fanów sushi. Poznaj sposób na tatara z łososia
Tatar z łososia to szybka i wyrafinowana przystawka, która zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Dzięki temu przepisowi przygotujesz ją bez problemu...
HIT DNIAOszałamiająco delikatny chleb jak z cukierni! Będziesz go zajadał bez ustanku
Japoński mleczny chleb shokupan to wypiek, który chętnie zajadany jest na śniadanie. W Polsce jego popularność rośnie w okolicach świąt wielkanocnych....