Na obiad usmaż delikatną polędwiczkę wieprzową. Zanurzam ją w smakowitym sosie chrzanowym. Od tego dania trudno się opędzić

Anna Daniluk
Delikatne polędwiczki wieprzowe skąpane w sosie chrzanowym to danie idealne na co dzień lub od święta.
Delikatne polędwiczki wieprzowe skąpane w sosie chrzanowym to danie idealne na co dzień lub od święta. iko636/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Szukasz pomysłu na domowy obiad? Polecam ci przepis na polędwiczkę z wyrazistym sosem chrzanowym. Zachęcam cię do podania go na rodzinny obiad, romantyczną kolację lub na Wielkanoc. W prosty sposób zrobisz danie jak z restauracji. Idealna potrawa dla poszukiwaczy oryginalnych smaków.

W skrócie:

Polędwiczka w sosie chrzanowym – przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 30 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g polędwiczki wieprzowej,

  • 2 łyżki oleju rzepakowego,

  • 1 łyżeczka soli,

  • 1/2 łyżeczki pieprzu,

  • 1 łyżeczka majeranku.

Na sos chrzanowy:

  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego,

  • 150 ml śmietanki 30 procent,

  • 2 łyżki tartego chrzanu,

  • 1 łyżeczka soku z cytryny,

  • 1 łyżeczka masła,

  • szczypta soli i pieprzu.

Jak zrobić polędwiczki w sosie chrzanowym?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku polędwiczkę oczyść z błon i osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj solą, pieprzem i majerankiem.

  2. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż mięso z każdej strony na złoty kolor – to zatrzyma soki w środku.

  3. Następnie przełóż polędwiczkę do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 15 minut. Po upieczeniu odstaw na kilka minut, aby mięso odpoczęło.

  4. W rondelku rozpuść masło, wlej bulion i zagotuj. Dolej śmietankę i mieszaj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

  5. Następnie dodaj starty chrzan i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj jeszcze minutę, mieszając, aż uzyskasz kremową konsystencję.

  6. Pokrój polędwiczkę w plastry i wrzuć do gorącego sosu chrzanowego. Możesz też pokroić polędwiczkę w plastry i polać ją po wierzchu sosem chrzanowym.

  7. Gotowe polędwiczki w sosie chrzanowym serwuj z purée ziemniaczanym i gotowaną fasolką szparagową.

Niech ten przepis zmotywuje cię do zrobienia obiadu z tego przepisu, aby poczuć się jak wprawiony szef kuchni. To proste danie zrobi wrażenie na twojej rodzinie. Mięso wieprzowe będzie rozpływać się w ustach, a pikantny sos doda mu wyrazistości. Co więcej, miłośnicy tradycyjnej kuchni polskiej również będą usatysfakcjonowani rezultatem. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl