Domowe kulki mocy z daktyli na zdrową przekąskę. Z masłem orzechowym i czekoladą smakują jak snickers. W 15 minut zrobisz energetyczny deser

Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Szukasz zdrowej i szybkiej przekąski, która nie tylko zaspokoi ochotę na słodycze, ale też dostarczy energii na cały dzień? Kulki mocy z daktyli to przysmak smakujący jak popularny batonik. Zrobisz go bez pieczenia, bez rafinowanego cukru, a jednocześnie pełne smaku. Poznaj prosty przepis na domowe kulki mocy z daktyli z masłem orzechowym nie tylko dla fanów sportu.

W skrócie:

Kulki mocy z daktyli – przepis z masłem orzechowym i czekoladą

Liczba porcji: 12 sztuk.

Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie w lodówce.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g daktyli (najlepiej miękkich Medjool),

  • 3 łyżki masła orzechowego (bez dodatku cukru),

  • 50 g gorzkiej czekolady o minimalnej zawartości kakao 70 procent,

  • 50 g płatków owsianych,

  • 1 łyżeczka kakao,

  • 1 szczypta soli.

Jak zrobić kulki mocy z daktyli?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku suszone daktyle zalej ciepłą wodą na 10 minut, a następnie dokładnie odsącz.

  2. Następnie w blenderze zmiksuj daktyle na gładką pastę.

  3. Dodaj gładkie masło orzechowe, kakao, sól i ponownie zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

  4. Wrzuć płatki owsiane i zwilż dłonie wodą i formuj małe kulki.

  5. Wstaw do kulki mocy do lodówki, aby stężały na 30 minut.

  6. W tym czasie rozpuść czekoladę. Schłodzone kulki nadziej na wykałaczkę i maczaj w polewie czekoladowej.

  7. Lekko uderzaj w miskę kulkami, aby strząsnąć nadmiar czekolady.

  8. Kulki mocy z daktyli układaj na desce z wyłożonym papierem do pieczenia.

  9. Gotowe kulki mocy z daktyli wstaw do lodówki na minimum 30 minut, aby czekolada stężała.

  10. Domowe kulki mocy z daktyli są gotowe do podania.

Snickers bez pieczenia

Jeśli nie chcesz formować kulek lub nie masz w domu blendera, możesz zrobić deser jeszcze prościej. Wystarczy, że ułożysz ściśle na papierze do pieczenia daktyle bez pestek, lekko je rozwałkujesz i ułożysz do blaszki lub foremki silikonowej. Następnie na wierzchu rozsmarujesz równą warstwę masła orzechowego, a całość polejesz polewą czekoladową. Na koniec posyp ją delikatnie solą i wstaw do lodówki, aby stężało. Następnie pokrój na kwadraty lub prostokąty jak batoniki snickers i zajadaj w przerwie kawowej.

Na podwieczorek lub na słodką zachciankę polecam sięgać nie po przetworzone batoniki, a po ich zdrowszą wersję. Kulki mocy z daktyli z dodatkiem masła orzechowego i płynnej czekolady to szybki sposób na naturalny zastrzyk energii. Pamiętaj, że daktyle są bogate w błonnik i naturalne cukry, masło orzechowe dostarcza zdrowych tłuszczów i białka, a gorzka czekolada dodaje głębi smaku i cennych antyoksydantów. Ten prosty w przygotowaniu deser możesz zjeść przed treningiem albo podjadać w przerwie na kawę w pracy.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl