W skrócie:
Kulki mocy z daktyli – przepis z masłem orzechowym i czekoladą
Liczba porcji: 12 sztuk.
Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie w lodówce.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
200 g daktyli (najlepiej miękkich Medjool),
3 łyżki masła orzechowego (bez dodatku cukru),
50 g gorzkiej czekolady o minimalnej zawartości kakao 70 procent,
50 g płatków owsianych,
1 łyżeczka kakao,
1 szczypta soli.
Jak zrobić kulki mocy z daktyli?
Sposób przygotowania:
Na początku suszone daktyle zalej ciepłą wodą na 10 minut, a następnie dokładnie odsącz.
Następnie w blenderze zmiksuj daktyle na gładką pastę.
Dodaj gładkie masło orzechowe, kakao, sól i ponownie zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wrzuć płatki owsiane i zwilż dłonie wodą i formuj małe kulki.
Wstaw do kulki mocy do lodówki, aby stężały na 30 minut.
W tym czasie rozpuść czekoladę. Schłodzone kulki nadziej na wykałaczkę i maczaj w polewie czekoladowej.
Lekko uderzaj w miskę kulkami, aby strząsnąć nadmiar czekolady.
Kulki mocy z daktyli układaj na desce z wyłożonym papierem do pieczenia.
Gotowe kulki mocy z daktyli wstaw do lodówki na minimum 30 minut, aby czekolada stężała.
Domowe kulki mocy z daktyli są gotowe do podania.
Snickers bez pieczenia
Jeśli nie chcesz formować kulek lub nie masz w domu blendera, możesz zrobić deser jeszcze prościej. Wystarczy, że ułożysz ściśle na papierze do pieczenia daktyle bez pestek, lekko je rozwałkujesz i ułożysz do blaszki lub foremki silikonowej. Następnie na wierzchu rozsmarujesz równą warstwę masła orzechowego, a całość polejesz polewą czekoladową. Na koniec posyp ją delikatnie solą i wstaw do lodówki, aby stężało. Następnie pokrój na kwadraty lub prostokąty jak batoniki snickers i zajadaj w przerwie kawowej.
Na podwieczorek lub na słodką zachciankę polecam sięgać nie po przetworzone batoniki, a po ich zdrowszą wersję. Kulki mocy z daktyli z dodatkiem masła orzechowego i płynnej czekolady to szybki sposób na naturalny zastrzyk energii. Pamiętaj, że daktyle są bogate w błonnik i naturalne cukry, masło orzechowe dostarcza zdrowych tłuszczów i białka, a gorzka czekolada dodaje głębi smaku i cennych antyoksydantów. Ten prosty w przygotowaniu deser możesz zjeść przed treningiem albo podjadać w przerwie na kawę w pracy.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!