Tradycyjna pieczeń rzymska siostry Anieli na rodzinny obiad. Upiecz soczyste mięso jak z klasztornej kuchni. Na kromce chleba to rarytas

Anna Daniluk
Na Wielkanoc proponuję podać pieczeń rzymską inspirowaną przepisem siostry Anieli.
Na Wielkanoc proponuję podać pieczeń rzymską inspirowaną przepisem siostry Anieli. AlexPro9500/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Smakowita pieczeń rzymska to klasyczne danie, które cieszy się popularnością w wielu polskich domach. Soczyste mięso mielone, aromatyczne przyprawy i prostota wykonania sprawiają, że jest to idealny obiad dla całej rodziny. Proponuję przepis nieco odbiegający od tradycyjnego dania z ugotowanym na twardo jajkiem. Tym razem inspirowałam się przepisem siostry Anieli Gareckiej. Idealne do chrupiącego pieczywa.

W skrócie:

Pieczeń rzymska jak od siostry Anieli – przepis na domowe danie

Liczba porcji: 6-8 osób.

Czas przygotowania: około 90 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego (wieprzowego lub mieszanego),

  • 1 jajko,

  • 3 łyżki bułki tartej,

  • 1 duża cebula,

  • 4 ząbki czosnku,

  • 1 łyżka suszonego tymianku lub majeranku,

  • sól i pieprz do smaku,

  • masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia.

Jak zrobić pieczeń rzymską siostry Anieli?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku posiekaj drobno cebulę i zeszklij na patelni z odrobiną masła klarowanego lub oleju rzepakowego.

  2. Smaż ostrożnie, aby nie przypalić warzywa i nie nadać mu gorzkiego smaku. Gotową cebulę odstaw do wystudzenia.

  3. W dużej misce połącz mięso mielone, jajko, bułkę tartą, zeszkloną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz suszony tymianek lub majeranek.

  4. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły. Masa mięsna powinna być dość luźna i kleista.

  5. Formę keksową wysmaruj tłuszczem i wedle uznania obsyp bułką tartą.

  6. Przełóż do niej masę mięsną, formując ją w kształt bochenka. Możesz też wyłożyć papierem do pieczenia.

  7. Masą mięsną wyłóż keksówkę do 3/4 wysokości.

  8. Pieczeń rzymską siostry Anieli piecz w piekarniku przez około 60 minut nagrzanym do 200°C, aż wierzch się zarumieni.

  9. Po upieczeniu wyjmij ją z piekarnika i odstaw na metalową kratkę do całkowitego ostygnięcia.

  10. Następnie schłodź w lodówce, aby pieczeń nabrała odpowiedniej konsystencji. W przeciwnym razie będzie się rozpadać podczas pieczenia.

Soczysta pieczeń rzymska na Wielkanoc

Aby pieczeń była bardziej soczysta, możesz dodać do masy mięsnej kilka łyżek bulionu warzywnego, rosołu lub wywaru z gotowania mięsa. Ponadto tuż przed pieczeniem możesz posmarować pieczeń roztrzepanym jajkiem, aby uzyskać złocisty kolor. Pieczeń rzymską z przepisu siostry Anieli możesz podawać z purée ziemniaczanym, kaszą gryczaną lub pieczywem. Świetnie sprawdzi się także ugotowany zielony groszek lub fasolka szparagowa.

Jakie mięso na pieczeń rzymską?

Najlepiej użyć mięsa mielonego mieszanego z wieprzowiny i wołowiny w proporcji 1:1. Dzięki temu będzie wyjątkowo soczyste. Co więcej, aby pieczeń nie była sucha, skorzystaj z mięsa z łopatki wieprzowej i wołowej, które są wystarczająco tłuste. Jeśli chcesz, aby pieczeń rozpływała się w ustach, sięgnij po karkówkę wieprzową, która stanie się zaskakującym przysmakiem.

Przepis na pieczeń rzymską siostry Anieli zainspirowany jest recepturą z książki „Kuchnia klasztorna siostry Anieli” opublikowanej przez Wydawnictwo Salwator.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl