W skrócie:
Pieczeń rzymska jak od siostry Anieli – przepis na domowe danie
Liczba porcji: 6-8 osób.
Czas przygotowania: około 90 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
1 kg mięsa mielonego (wieprzowego lub mieszanego),
1 jajko,
3 łyżki bułki tartej,
1 duża cebula,
4 ząbki czosnku,
1 łyżka suszonego tymianku lub majeranku,
sól i pieprz do smaku,
masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia.
Jak zrobić pieczeń rzymską siostry Anieli?
Sposób przygotowania:
Na początku posiekaj drobno cebulę i zeszklij na patelni z odrobiną masła klarowanego lub oleju rzepakowego.
Smaż ostrożnie, aby nie przypalić warzywa i nie nadać mu gorzkiego smaku. Gotową cebulę odstaw do wystudzenia.
W dużej misce połącz mięso mielone, jajko, bułkę tartą, zeszkloną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz suszony tymianek lub majeranek.
Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły. Masa mięsna powinna być dość luźna i kleista.
Formę keksową wysmaruj tłuszczem i wedle uznania obsyp bułką tartą.
Przełóż do niej masę mięsną, formując ją w kształt bochenka. Możesz też wyłożyć papierem do pieczenia.
Masą mięsną wyłóż keksówkę do 3/4 wysokości.
Pieczeń rzymską siostry Anieli piecz w piekarniku przez około 60 minut nagrzanym do 200°C, aż wierzch się zarumieni.
Po upieczeniu wyjmij ją z piekarnika i odstaw na metalową kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Następnie schłodź w lodówce, aby pieczeń nabrała odpowiedniej konsystencji. W przeciwnym razie będzie się rozpadać podczas pieczenia.
Soczysta pieczeń rzymska na Wielkanoc
Aby pieczeń była bardziej soczysta, możesz dodać do masy mięsnej kilka łyżek bulionu warzywnego, rosołu lub wywaru z gotowania mięsa. Ponadto tuż przed pieczeniem możesz posmarować pieczeń roztrzepanym jajkiem, aby uzyskać złocisty kolor. Pieczeń rzymską z przepisu siostry Anieli możesz podawać z purée ziemniaczanym, kaszą gryczaną lub pieczywem. Świetnie sprawdzi się także ugotowany zielony groszek lub fasolka szparagowa.
Jakie mięso na pieczeń rzymską?
Najlepiej użyć mięsa mielonego mieszanego z wieprzowiny i wołowiny w proporcji 1:1. Dzięki temu będzie wyjątkowo soczyste. Co więcej, aby pieczeń nie była sucha, skorzystaj z mięsa z łopatki wieprzowej i wołowej, które są wystarczająco tłuste. Jeśli chcesz, aby pieczeń rozpływała się w ustach, sięgnij po karkówkę wieprzową, która stanie się zaskakującym przysmakiem.
Przepis na pieczeń rzymską siostry Anieli zainspirowany jest recepturą z książki „Kuchnia klasztorna siostry Anieli” opublikowanej przez Wydawnictwo Salwator.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
