Na wielkanocny poczęstunek podaj pieczony klops wieprzowy z przepisu siostry Anastazji. Sekret smaku tkwi w pysznym farszu. Po prostu pyszne

Anna Daniluk
Siostra Anastazja Pustelnik hojnie faszeruje klopsa wieprzowego natką pietruszki i żółtym serem.
Siostra Anastazja Pustelnik hojnie faszeruje klopsa wieprzowego natką pietruszki i żółtym serem. OcsanaDen/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Wielkanoc to czas, kiedy na naszych stołach królują tradycyjne potrawy, przygotowywane z uwagą i dbałością o każdy szczegół. Jedną z takich potraw, która z pewnością zachwyci wszystkich gości, jest pieczony klops wieprzowy siostry Anastazji. Sekret smaku tkwi w połączeniu żółtego sera z natką pietruszki. Poznaj przepis na wielkanocnego klopsa z wieprzowiny od znanej zakonnicy.

W skrócie:

Klops wieprzowy pieczony siostry Anastazji – przepis na wyjątkowe danie

Czas przygotowania: 2 godziny.

Liczba porcji:  na 8 kawałków.

Stopień trudności: średnio trudny.

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego np.: z łopatki,

  • 1 bułka,

  • 1 jajko,

  • 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki,

  • 100-150 g plasterków żółtego sera,

  • 1 cebula,

  • 3-4 ząbki czosnku,

  • oliwa do polania,

  • sól i świeżo mielony czarny pieprz.

Jak zrobić klopsa wieprzowego pieczonego?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku bułkę namocz i odciśnij.

  2. Cebulę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a czosnek przeciśnij przez praskę.

  3. Do mięsa dodaj odciśniętą bułkę, cebulę, czosnek i jajko.

  4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, dopraw i na foli aluminiowej uformuj kształt prostokąta.

  5. Na wierzch nałóż natkę pietruszki, przykryj plastrami sera żółtego i ponownie posyp natką pietruszki.

  6. Delikatnie zwiń mięso w rulon, obwiń szczelnie w folię i przełóż na blaszkę.

  7. Podlej klops wieprzowy oliwą i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

  8. Pod koniec pieczenia rozetnij folię i jeszcze chwilę przyrumień roladę.

Sposób podania klopsa wieprzowego siostry Anastazji

Klops wieprzowy pieczony siostry Anastazji to doskonała propozycja na wielkanocny obiad. Siostra Anastazja radzi z powstałego wywaru przygotować sos. Klopsa wieprzowego pieczonego możesz podawać pokrojonego w plastry na gorąco z purée ziemniaczanym lub na zimno z dodatkiem pieczywa w towarzystwie tradycyjnych wielkanocnych dodatków, takich jak sałatka chrzanowa, ćwikła czy sałatka jarzynowa siostry Anastazji. Smacznego!

Ten przepis znajdziesz w książce „Wielka księga specjałów siostry Anastazji” opublikowanej przez Wydawnictwo WAM jako roladę z mięsa mielonego nadziewaną żółtym serem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl