Na wielkanocny poczęstunek podaj pieczony klops wieprzowy z przepisu siostry Anastazji. Sekret smaku tkwi w pysznym farszu. Po prostu pyszne

Anna Daniluk
Siostra Anastazja Pustelnik hojnie faszeruje klopsa wieprzowego natką pietruszki i żółtym serem.
Siostra Anastazja Pustelnik hojnie faszeruje klopsa wieprzowego natką pietruszki i żółtym serem. OcsanaDen/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Wielkanoc to czas, kiedy na naszych stołach królują tradycyjne potrawy, przygotowywane z uwagą i dbałością o każdy szczegół. Jedną z takich potraw, która z pewnością zachwyci wszystkich gości, jest pieczony klops wieprzowy siostry Anastazji. Sekret smaku tkwi w połączeniu żółtego sera z natką pietruszki. Poznaj przepis na wielkanocnego klopsa z wieprzowiny od znanej zakonnicy.

W skrócie:

Klops wieprzowy pieczony siostry Anastazji – przepis na wyjątkowe danie

Czas przygotowania: 2 godziny.

Liczba porcji:  na 8 kawałków.

Stopień trudności: średnio trudny.

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego np.: z łopatki,

  • 1 bułka,

  • 1 jajko,

  • 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki,

  • 100-150 g plasterków żółtego sera,

  • 1 cebula,

  • 3-4 ząbki czosnku,

  • oliwa do polania,

  • sól i świeżo mielony czarny pieprz.

Jak zrobić klopsa wieprzowego pieczonego?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku bułkę namocz i odciśnij.

  2. Cebulę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a czosnek przeciśnij przez praskę.

  3. Do mięsa dodaj odciśniętą bułkę, cebulę, czosnek i jajko.

  4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, dopraw i na foli aluminiowej uformuj kształt prostokąta.

  5. Na wierzch nałóż natkę pietruszki, przykryj plastrami sera żółtego i ponownie posyp natką pietruszki.

  6. Delikatnie zwiń mięso w rulon, obwiń szczelnie w folię i przełóż na blaszkę.

  7. Podlej klops wieprzowy oliwą i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

  8. Pod koniec pieczenia rozetnij folię i jeszcze chwilę przyrumień roladę.

Sposób podania klopsa wieprzowego siostry Anastazji

Klops wieprzowy pieczony siostry Anastazji to doskonała propozycja na wielkanocny obiad. Siostra Anastazja radzi z powstałego wywaru przygotować sos. Klopsa wieprzowego pieczonego możesz podawać pokrojonego w plastry na gorąco z purée ziemniaczanym lub na zimno z dodatkiem pieczywa w towarzystwie tradycyjnych wielkanocnych dodatków, takich jak sałatka chrzanowa, ćwikła czy sałatka jarzynowa siostry Anastazji. Smacznego!

Ten przepis znajdziesz w książce „Wielka księga specjałów siostry Anastazji” opublikowanej przez Wydawnictwo WAM jako roladę z mięsa mielonego nadziewaną żółtym serem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

„Będziesz moją grzeczną dziewczynką”.Trener żądał seksu od matek za grę synów

GORĄCY TEMAT
„Będziesz moją grzeczną dziewczynką”.Trener żądał seksu od matek za grę synów

Ceny paliw. W tych regionach zapłacisz najtaniej za tankowanie na początku czerwca

Ceny paliw. W tych regionach zapłacisz najtaniej za tankowanie na początku czerwca

Wróć na i.pl Portal i.pl