W skrócie:
Klops wieprzowy pieczony siostry Anastazji – przepis na wyjątkowe danie
Czas przygotowania: 2 godziny.
Liczba porcji: na 8 kawałków.
Stopień trudności: średnio trudny.
Składniki:
1 kg mielonego mięsa wieprzowego np.: z łopatki,
1 bułka,
1 jajko,
3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki,
100-150 g plasterków żółtego sera,
1 cebula,
3-4 ząbki czosnku,
oliwa do polania,
sól i świeżo mielony czarny pieprz.
Jak zrobić klopsa wieprzowego pieczonego?
Sposób przygotowania:
Na początku bułkę namocz i odciśnij.
Cebulę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a czosnek przeciśnij przez praskę.
Do mięsa dodaj odciśniętą bułkę, cebulę, czosnek i jajko.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, dopraw i na foli aluminiowej uformuj kształt prostokąta.
Na wierzch nałóż natkę pietruszki, przykryj plastrami sera żółtego i ponownie posyp natką pietruszki.
Delikatnie zwiń mięso w rulon, obwiń szczelnie w folię i przełóż na blaszkę.
Podlej klops wieprzowy oliwą i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Pod koniec pieczenia rozetnij folię i jeszcze chwilę przyrumień roladę.
Sposób podania klopsa wieprzowego siostry Anastazji
Klops wieprzowy pieczony siostry Anastazji to doskonała propozycja na wielkanocny obiad. Siostra Anastazja radzi z powstałego wywaru przygotować sos. Klopsa wieprzowego pieczonego możesz podawać pokrojonego w plastry na gorąco z purée ziemniaczanym lub na zimno z dodatkiem pieczywa w towarzystwie tradycyjnych wielkanocnych dodatków, takich jak sałatka chrzanowa, ćwikła czy sałatka jarzynowa siostry Anastazji. Smacznego!
Ten przepis znajdziesz w książce „Wielka księga specjałów siostry Anastazji” opublikowanej przez Wydawnictwo WAM jako roladę z mięsa mielonego nadziewaną żółtym serem.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
