Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
196 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Ta jedna przyprawa zastąpi wszystkie. Brytyjczycy poznali się na zielu angielskim
Ziele angielskie (łac. pimenta doica) znane jest dobrze jako przyprawa dodawana tradycyjnie do rosołu, gulaszy i mięs. Jednak zakres użycia go w kuchni jest...
Masz zachciankę na śledzie z rodzynkami? O tej przystawce będziesz śnić po nocach
Pyszne śledzie po sułtańsku to połączenie tradycji z zaskakującą nutą słodyczy. Ten przepis łączy delikatność marynowanych filetów z mięsistą konsystencją...
Wyborne zrazy wołowe oblane aromatycznym sosem grzybowym. Trudno się od nich oderwać!
Klasyczne zrazy wołowe faszerowane są cebulą, ogórkiem kiszonym i smarowane musztardą. To tradycyjne danie kuchni polskiej do perfekcji doprowadziło Koło...
Masz ochotę na tani obiad z wieprzowiną? Pierogi dziadowskie nie mają sobie równych
Choć nazwa pierogi dziadowskie może cię rozśmieszyć, to jest to pożywne i tanie danie. Sekretem soczystego farszu jest podgardle wieprzowe i ziemniaki....
Rozpływający się w ustach sernik z borówkami. Ciasto poleca Koło Gospodyń Wiejskich
Kremowy sernik z borówkami to apetyczne ciasto na domowy podwieczorek. Patent z dodaniem mleka w proszku zagęści masę serową i sprawi, że będzie rozpływać się w...
To danie przyciąga wzrok i obłędnie pachnie. Poznaj sekret ryżu po meksykańsku
Masz ochotę na pyszny i aromatyczny dodatek do obiadu? Wspaniale! Przepis na ryż po meksykańsku może stać się twoim ulubieńcem. Różnorodne składniki urozmaicą...
Nie przepadasz za śledziami? Te w sosie musztardowym mogą cię przekonać
Szukasz przepisu na śledzie, które zaskoczą twoich gości? Wystarczy, że wymieszasz rybę w sosie musztardowym. Moja wersja tej tradycyjnej przystawki to...
Nie uwierzysz, co jedli goście na pierwszych Oscarach. Poznaj menu z 1929 roku
Po raz pierwszy Oscary, czyli amerykańskie Nagrody Akademii Filmowej, zostały przyznane 16 maja w 1929 roku w Hollywood Roosevelt Hotel. Przez dekady menu...
Jak odświeżyć czerstwe pączki? Z tymi sposobami nic nie zmarnujesz
Zostały ci pączki po tłustym czwartku? Wyliczenia branżowe wskazują, że w Polsce w tym dniu na jedną osobę przypadają średnio 2-3 pączki. Trzeba jednak...
Delikatny królik w śmietanie jak od siostry Anastazji. Rodzina będzie zachwycona
Duszony królik siostry Anastazji to znakomite danie na rodzinny obiad. Danie opiera się na tradycyjnych składnikach wybranych przez znaną zakonnicę. Mięso...