W skrócie:
Przepis na babkę jogurtową – krok po kroku
Czas przygotowania: 60 minut.
Liczba porcji: 10-12 kawałków.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
250 g mąki pszennej tortowej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 jajka w temperaturze pokojowej,
150 g cukru np.: trzcinowego,
150 g jogurtu gęstego naturalnego,
100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowy,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
skórka starta z 1 cytryny,
szczypta soli.
Jak zrobić babkę jogurtową?
Sposób przygotowania:
Na początku rozgrzej piekarnik do 175°C z opcją grzania góra-dół. Natłuść formę do babki masłem i oprósz bułką tartą lub mąką pszenną.
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
Ubij jajka z cukrem na jasną i puszystą masę około 5 minut mikserem.
Dodaj ogrzany do temperatury pokojowej jogurt naturalny, olej, ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny, delikatnie mieszając.
Stopniowo dodawaj przesianą mąkę, miksując tylko do połączenia składników.
Przelej ciasto na babkę jogurtową do formy i piecz przez 40-45 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu wystudź babkę jogurtową w formie, a następnie oprósz cukrem pudrem lub polej lukrem cytrynowym.
Babka jogurtowa na różne sposoby
Do domowej babki jogurtowej możesz dodać różnorodne dodatki. Możesz wzbogacić ją kawałkami czekolady, orzechy lub doprawić cynamonem, lub kardamonem. Wierzch świetnie wygląda oblany polewą czekoladową.
Co więcej, babka jogurtowa to klasyk, który nigdy nie wychodzi z mody. Jest prosta w przygotowaniu, a zarazem niezwykle smaczna i uniwersalna. Idealna na co dzień i na święta wielkanocne. Doceniam szybkość przygotowania, łatwą dostępność składników i fakt, że dzięki jogurtowi babka jogurtowa pozostaje świeża nawet do trzech dni. Ciasto na babkę jogurtową doprawiam czasem skórką ze sparzonej pomarańczy, aby nadać jej intensywniejszy zapach. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
