W skrócie
Tarta ze szpinakiem to wytrawny wypiek do zjedzenia na szybki obiad. Danie świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Ponadto farsz ze szpinaku można wykonać z mrożonych lub świeżych liści. Najważniejsze jest przesmażenie ich na rozgrzanej patelni razem z pozostałymi warzywami. Produktami, które można przemycić w nadzieniu, jest np.: brokuł i pokrojony w kostkę batat. Zobacz przepis na prostą tartę ze szpinakiem na domowy obiad.
Tarta ze szpinakiem – prosty przepis
Liczba porcji: dla 9 osób.
Czas przygotowania: 2 godziny.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 300 g ciasta kruchego
Skorzystaj z naszego przepisu, zmniejszając ilość cukru i dodając szczyptę soli:
Farsz ze szpinaku:
- 400 g szpinaku mrożonego,
- 200 g sera feta,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 czerwona cebula,
- 2 jajka,
- 10 g śmietany 18 procent.
Do smaku:
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- gałka muszkatołowa.
Jak zrobić tartę ze szpinakiem?
Sposób przygotowania:
- Schłodzone ciasto kruche cienko rozwałkuj i ułóż w ceramicznej lub metalowej formie do tarty.
- Na wierzchu ułóż papier do pieczenia, wysyp groch lub kulki ceramiczne do obciążenia ciasta i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 ° Celsjusza na 10 minut.
- Następnie zdejmij papier do pieczenia razem z grochem i piecz jeszcze 5 minut.
- W czasie, gdy ciasto kruche się podpieka, zacznij robić farsz ze szpinaku.
- Na patelni o grubym dnie rozpuść masło i podsmaż pokrojoną w średnie plastry czerwoną cebulę, czosnek i zamrożony szpinak.
- Całość smaż, aż liście mrożonego szpinaku pozbawi się wody.
- Patelnię ze szpinakiem odstaw do wystudzenia.
- Jajka rozkłóć w szklance i dodaj do ostudzonego szpinaku.
- Następnie dodaj fetę i dokładnie wymieszaj nadzienie do tarty szpinakowej.
- Dopraw szpinak świeżo zmielonym czarnym pieprzem i gałką muszkatołową.
- Masę szpinakową wylej na podpieczony spód z kruchego ciasta.
- Tartę ze szpinakiem piecz przez 20-25 minut w 180° Celsjusza.
Czy można zrobić dzień wcześniej ciasto na tartę?
Planując rodzinne spotkania lub imprezę w gronie przyjaciół warto rozplanować sobie najważniejsze prace. Zachęcamy, aby dzień wcześniej upiec spody z kruchego ciasta i tuż przed przyjściem gości wypełnić je wybranym farszem. Dzięki temu skrócicie sobie pracę w dniu rodzinnych odwiedzin, a goście będą cieszyć się gorącym posiłkiem.
Pozostałe składniki do tarty
Domowa tarta ze szpinakiem to prawdziwe pole do popisu. Do farszu można dorzucić różnorodne składniki. Wśród nich są pokrojone plastry suszonych pomidorów, plastry mozzarelli, a miłośnicy mięsa mogą dorzucić grillowanego kurczaka. Dla zwiększenia kremowości farszu można zaprawić je łyżką mascarpone.
Z czym podawać tartę ze szpinakiem?
Upieczona tarta ze szpinakiem może być przed podaniem posypana uprażonymi pestkami słonecznika lub polana sosem czosnkowym. Weganie, zamiast sera mogą dodać wędzone tofu, które nada wyrazistości.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
