W skrócie:
Naleśniki po meksykańsku – przepis na obiad
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: średni.
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej,
1 szklanka mleka,
2 jajka,
szczypta soli,
1 łyżka oleju rzepakowego.
Naleśniki po meksykańsku – farsz z mięsa mielonego:
500 g mielonej wołowiny,
1 czerwona papryka,
1 zielona papryka,
1 czerwona cebula,
2 ząbki czosnku,
1 puszka czerwonej fasoli,
1 puszka kukurydzy,
1 puszka krojonych pomidorów,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
opcjonalnie 1 awokado,
1 łyżeczka kuminu,
1 łyżeczka papryki wędzonej,
1 łyżeczka ostrej papryki,
sól i pieprz do smaku,
30 ml oleju rzepakowego do smażenia.
Dodatki:
50 g startego sera żółtego np.: goudy,
1 łyżka posiekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki,
1 łyżka kwaśnej śmietany,
1 łyżka soku z limonki.
Jak zrobić naleśniki po meksykańsku?
Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj ciasto na naleśniki. W misce wymieszaj mąkę pszenną, mleko, jajka, sól i olej, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstaw na 15-20 minut, aby gluten się rozwinął.
W tym czasie zabierz się za zrobienie farszu do naleśników po meksykańsku a la burrito. Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.
Dodaj mieloną wołowinę, smaż, aż straci surowość. Dodaj pokrojone w kostkę papryki, smaż przez kilka minut.
Następnie dodaj czerwoną fasolę, kukurydzę z puszki, krojone pomidory i koncentrat pomidorowy. Dopraw kuminem, papryką wędzoną, ostrą papryką, solą i pieprzem.
Farsz do naleśników z mięsem mielonym duś na małym ogniu przez około 15 minut, aż smaki się połączą.
W międzyczasie, gdy farsz się dusi, rozgrzej patelnię o płaskim dnie. Posmaruj ją cienką warstwą oleju i smaż cienkie placki.
Na każdy naleśnik nałóż porcję nadzienia, posyp startym serem, posyp pokrojonym w kostkę awokado i zawiń w rulon lub złóż w kopertę.
Możesz też zrobić z nich krokiety po meksykańsku. Wystarczy panierować je w jajku i bułce tartej, a następnie znów usmażyć.
Proste naleśniki po meksykańsku ułóż na talerzu, posyp posiekaną kolendrą lub natką pietruszki, ozdób kleksem kwaśnej śmietany i polej odrobiną soku z limonki.
Sposoby podania naleśników po meksykańsku
Domowe naleśniki po meksykańsku możesz podać z domowym sosem czosnkowym na bazie jogurtu wymieszanego ze śmietaną. Jeśli nie przepadasz za wołowiną, możesz zrobić je z kurczakiem. A jeśli jesteś wegetarianinem lub masz w rodzinie osoby stroniące od mięsa, to przyrządź naleśniki po meksykańsku z samymi warzywami. Możesz zwiększyć ilość fasoli, aby danie miało więcej białka.
Mam nadzieję, że ten przepis na smakowite danie inspirowane Meksykiem zachęci cię do urozmaicenia codziennego menu. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
