Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
196 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Zagnieć ciasto i wypełnij je farszem. Tak podana wątróbka nie będzie straszyć
Pożywne pierogi z wątróbką i kaszą to tani, smaczny i sycący przepis na dani dla całej rodziny. Takie nadzienie jest rzadko spotykane, co dodaje mu...
Pomysł na pączki last minute. Przyda ci się air fryer
Czy pączki można zrobić pączki w urządzeniu air fryer? Oczywiście, że tak. Co więcej, minipączki z frytkownicy beztłuszczowej to idealny wypiek dla osób...
Rozgrzewająca zupa porowa z pulpetami. Danie poleca Koło Gospodyń Wiejskich
Sycąca zupa porowa z pulpetami to znakomite danie na chłodne dni. Dzięki użyciu serka topionego i śmietanki posiłek nabiera wyjątkowej delikatności i aksamitnej...
Ekspresowe pączki na wyciągnięcie ręki. Zrobisz je z serka waniliowego
Masz ochotę na puszyste pączki, ale nie chcesz tracić czasu na wyrabianie ciasta drożdżowego? Polecam ci zrobić pączki z serka waniliowego. Przygotujesz je w...
Dziennikarka oceniła pączki z supermarketów. Jeden pokonał konkurencję
Tłusty czwartek w 2025 roku przypada 27 lutego. Katarzyna Bosacka, znana dziennikarka i promotorka zdrowego odżywiania, tym razem przyjrzała się pączkom...
Wyborne pączki serowe z serka mascarpone. Zrobisz je w mniej niż 15 minut
Masz ochotę na pączki z mascarpone, które zrobisz bez większego problemu? Proponuję przepis na minipączki serowe. To wyśmienity przysmak, który z pewnością...
Szukasz pomysłu na pączki dla dorosłych? Przysmak z adwokatem nie ma sobie równych
Pączki z adwokatem znane są również jako pączki z ajerkoniakiem. Taki pączek z adwokatem urozmaici repertuar słodkości w tłusty czwartek. Do kremu używam prawie...
Sprytny sposób na zjedzenie buraków. Wypróbuj sposób na pożywne kotleciki
Masz ochotę na szybki, zdrowy i smakowity obiad? Kotlety z burakiem i kaszą jaglaną to idealne rozwiązanie. Ten przepis zaskoczy cię prostotą wykonania,...
Kremowy sernik śliwkowy bez grama mąki. Sekret smaku tkwi w zmielonych orzechach
Wyborny sernik śliwkowy to przysmak, który możesz podać na co dzień i od święta. Możesz go przygotować na spotkanie przy kawie z koleżankami lub niedzielny...
Masz ochotę na kultową zapiekankę z pieczarkami? Oto przepis na smakowity hit z PRL-u
Apetyczne i chrupiące zapiekanki z pieczarkami, serem i keczupem to kultowa przekąska, która jest z nami od czasów PRL-u. W latach 80. XX wieku, kiedy w...