Weź kakao, banany i kwaśną śmietanę. Tak powstanie wilgotne ciasto czekoladowe z bananami. Zajadaj je na podwieczorek

Anna Daniluk
Domowe ciasto czekoladowe z bananami to znakomity sposób na użycie bardzo dojrzałych owoców.
Domowe ciasto czekoladowe z bananami to znakomity sposób na użycie bardzo dojrzałych owoców. Anne DEL SOCORRO/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Czy może być coś lepszego niż połączenie czekolady i bananów? Możliwe, że tak, choć to duet idealny. Jeśli masz w kuchni dojrzałe banany, które z dnia na dzień coraz bardziej ciemnieją, oto przepis, który pokochasz. Czekoladowe ciasto bananowe to wilgotny rarytas idealny na Dzień Kobiet, szybki podwieczorek, ale także sposób na niemarnowanie jedzenia. Przygotowanie jest dziecinnie proste, a efekt wprost obezwładniający. Poznaj przepis na ciasto czekoladowe z bananami, które zawsze się udaje.

W skrócie:

Ciasto czekoladowe z bananami – przepis na sprężysty wypiek

Liczba porcji: na 10 – 12 kromek.

Czas przygotowania: 1 godzina (w tym pieczenie).

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany (im ciemniejsze, tym lepiej),

  • 2 jajka,

  • 100 g oleju rzepakowego,

  • 50 g kwaśnej śmietany o temperaturze pokojowej,

  • 120 g cukru,

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,

  • 180 g mąki pszennej,

  • 50 g kakao,

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,

  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady posiekanej lub groszkach,

  • szczypta cynamonu,

  • szczypta soli.

Jak zrobić ciasto czekoladowe z bananami?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku rozgrzej piekarnik do 175°C i wyłóż keksówkę (ok. 22 cm) papierem do pieczenia.

  2. Rozgnieć banany widelcem w dużej misce, dodaj jajka, wlej olej rzepakowy, śmietanę, cukier i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj do połączenia składników.

  3. Przesiej suche składniki, zaczynając od mąki pszennej, kakao, proszku do pieczenia, sody oczyszczonej, cynamonu i soli.

  4. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrej masy bananowej. Powoli i delikatnie mieszaj szpatułką.

  5. Dodaj posiekaną czekoladę, pozostawiając garść do posypania wierzchu. Wymieszaj na gładką masę.

  6. Przełóż ciasto do formy, posyp resztą czekolady i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 50 minut – do suchego patyczka.

  7. Upieczone ciasto czekoladowe z bananami ostudź na metalowej kratce, a potem ciesz się jego aksamitnym smakiem.

Szybkie ciasto czekoladowe z bananami to coś więcej niż zwykły wypiek. To przykład pomysłowego wykorzystania dojrzałych owoców i sposób na małe co nieco sprzyjające relaksowi przy filiżance kawy.

Gwarantuję, że ciasto czekoladowe z bananami to idealny frykas na każdą okazję – na śniadanie, do pracy czy jako deser po obiedzie. Nie wymaga miksera, a składniki masz zapewne w swojej kuchni. Wystarczy miska, widelec i piekarnik. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl