Weź czerwoną soczewicę, serek wiejski i jajka. Z nich upieczesz chleb bezglutenowy. Rewelacyjny wypiek bez wyrastania

Anna Daniluk
Domowy chleb z soczewicy na serku wiejskim to świetny wypiek dla osób unikających glutenu.
Domowy chleb z soczewicy na serku wiejskim to świetny wypiek dla osób unikających glutenu. Anna Daniluk
Czy można upiec chleb bez grama mąki? Oczywiście! Przekonaj się o tym, robiąc chleb z czerwonej soczewicy i serka wiejskiego. Możesz doprawić go według uznania ziołami, suszonymi pomidorami lub czosnkiem. Zazwyczaj wierzch chleba posypuję czarnuszką i białym sezamem. Dzięki temu wypiek wygląda na dopracowany. Poznaj przepis na bezglutenowy chleb z soczewicy na śniadanie.

W skrócie:

Chleb z soczewicy – przepis na bezglutenowy wypiek

Liczba porcji: na 8-12 kromek.

Czas przygotowania: 50-60 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g czerwonej soczewicy,

  • 200 g serka wiejskiego,

  • 2 jajka,

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

  • 1 łyżka oleju rzepakowego.

Przyprawy:

  • szczypta soli,

  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu,

  • 1/2 łyżeczki mielonego czosnku,

  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich.

Wierzch:

  • 1 łyżka białego sezamu lub czarnuszki.

Jak zrobić chleb z soczewicy?

Sposób przygotowania:

  1. Na samym początku z wyprzedzeniem opłucz czerwoną soczewicę pod bieżącą wodą i zalej zimną wodą na około 3 godziny. Możesz też zostawić ją na całą noc.

  2. Następnie odcedź czerwoną soczewicę i przepłucz ponownie.

  3. W dużej misce umieść namoczoną soczewicę, serek wiejski o temperaturze pokojowej, jajka, olej rzepakowy oraz wybrane przez ciebie przyprawy. Zmiksuj na gładką masę.

  4. To jednolitej masy dosyp proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj masę, aby składniki się połączyły.

  5. Przełóż ciasto na chleb z soczewicy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o rozmiarach 20 × 10 cm.

  6. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut, aż chleb nabierze złocistego koloru.

  7. Po upieczeniu wyjmij bezglutenowy chleb z foremki i odstaw do ostygnięcia.

  8. Świetnie smakuje jako baza do domowych kanapek.

Gwarantuję, że chleb z czerwonej soczewicy z dodatkiem serka wiejskiego to znakomita propozycja dla osób na diecie bezglutenowej, ograniczających węglowodany, sportowców oraz wszystkich, którzy chcą wzbogacić swój jadłospis o wartościowe składniki.

Co więcej, czerwona soczewica dostarcza białka i błonnika, a serek wiejski nadaje wypiekowi sprężystości. Lubię ten przepis, gdyż nie potrzebuję do niego drożdży, zakwasu ani czasu na długie wyrastanie. Wystarczy wziąć 5 składników, blender i mniej niż godzina, aby cieszyć się smakowitym wypiekiem. Niech ten przepis zainspiruje cię do zrobienia szybkiego pieczywa na śniadanie.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl