W skrócie:
Chleb z soczewicy – przepis na bezglutenowy wypiek
Liczba porcji: na 8-12 kromek.
Czas przygotowania: 50-60 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
200 g czerwonej soczewicy,
200 g serka wiejskiego,
2 jajka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka oleju rzepakowego.
Przyprawy:
szczypta soli,
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu,
1/2 łyżeczki mielonego czosnku,
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich.
Wierzch:
1 łyżka białego sezamu lub czarnuszki.
Jak zrobić chleb z soczewicy?
Sposób przygotowania:
Na samym początku z wyprzedzeniem opłucz czerwoną soczewicę pod bieżącą wodą i zalej zimną wodą na około 3 godziny. Możesz też zostawić ją na całą noc.
Następnie odcedź czerwoną soczewicę i przepłucz ponownie.
W dużej misce umieść namoczoną soczewicę, serek wiejski o temperaturze pokojowej, jajka, olej rzepakowy oraz wybrane przez ciebie przyprawy. Zmiksuj na gładką masę.
To jednolitej masy dosyp proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj masę, aby składniki się połączyły.
Przełóż ciasto na chleb z soczewicy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o rozmiarach 20 × 10 cm.
Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut, aż chleb nabierze złocistego koloru.
Po upieczeniu wyjmij bezglutenowy chleb z foremki i odstaw do ostygnięcia.
Świetnie smakuje jako baza do domowych kanapek.
Gwarantuję, że chleb z czerwonej soczewicy z dodatkiem serka wiejskiego to znakomita propozycja dla osób na diecie bezglutenowej, ograniczających węglowodany, sportowców oraz wszystkich, którzy chcą wzbogacić swój jadłospis o wartościowe składniki.
Co więcej, czerwona soczewica dostarcza białka i błonnika, a serek wiejski nadaje wypiekowi sprężystości. Lubię ten przepis, gdyż nie potrzebuję do niego drożdży, zakwasu ani czasu na długie wyrastanie. Wystarczy wziąć 5 składników, blender i mniej niż godzina, aby cieszyć się smakowitym wypiekiem. Niech ten przepis zainspiruje cię do zrobienia szybkiego pieczywa na śniadanie.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
