Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
196 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Tradycyjne cepeliny z mięsem to regionalny rarytas. Ugotuj je jak wprawione kucharki
Pyszne cepeliny z mięsem to pożywny przepis z kuchni regionalnej. Możesz podać je na obiad, kolację lub wyjątkowe rodzinne uroczystości. Te ziemniaczane kluski...
Ten pączek to hit karnawału! Tak zrobisz luksusowy specjał jak z Dubaju
Pączek z pistacją jest cukierniczym hitem ostatnich tygodni. Jednak można pójść krok dalej i zrobić pączka dubajskiego nawiązującego składnikami do popularnej...
Kusząca rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami. Zaspokoisz nią największy głód
Pożywna rolada mięsno-serowa to sycące danie idealne na rodzinny obiad, lunch lub szybką przekąskę. Przepis ma w sobie to, co najlepsze. Starty żółty ser,...
HIT DNIAWyborna sałatka „dopieszczony śledź”. Przepis zdradza Koło Gospodyń Wiejskich
Na imprezową przystawkę lub postną przekąskę wypróbuj sałatkę „dopieszczony śledź”. Przepis nawiązuje tradycyjnej zakąski. Aromatyczna sałatka „dopieszczony...
HIT DNIAPączki z soczystym mięsem na tłusty czwartek. Przepis poleca Koło Gospodyń Wiejskich
Pączki chłopskie to sposób na ciasto drożdżowe nadziewane mięsem. Przepis nawiązuje do receptur z kuchni staropolskiej, w której pączki były faszerowane na...
O TYM SIĘ MÓWIJak nadziewać pączki? Poznaj 3 najpopularniejsze metody
Pączki to przysmak, któremu trudno się oprzeć w tłusty czwartek, choć można zajadać je przez cały rok. Nadziewane kremem waniliowym, konfiturą z róży lub płynną...
HIT DNIANie tylko na piątek zrób zapiekankę rybną siostry Anastazji. Rozpływa się w ustach!
Siostra Anastazja Pustelnik znana jest serwowania pożywnych przepisów na dania mięsne. Tym razem proponuję zapiekankę rybną z ziemniakami i groszkiem. Znana...
ROZMOWAKluski nie muszą być mdłe! Para smakoszy serwuje je na azjatycką modłę
Kluski to danie typowo polskie. Jednak w ostatnich latach doprawiamy je na azjatycką nutę. Słabość do pożywnych dań mącznych wzmacnia dziennikarka kulinarna...
Kiedy świętujemy tłusty czwartek? Odkryj pochodzenie i zwyczaje tej słodkiej tradycji
Tłusty czwartek to wyjątkowy dzień dla prawdziwych łasuchów. W tym czasie tradycyjnie delektujemy się różnymi słodkimi przysmakami bez ograniczeń. Jest to...
Obłędnie smaczne pączki siostry Anastazji. Z tym przepisem wyjdą jak obłoczki
Tradycyjne pączki siostry Anastazji są puszyste, lekkie jak chmurka i nadziewane konfiturą z róży. Znana zakonnica nie eksperymentuje z wyszukanym nadzieniem,...