W skrócie:
Śledzie w sosie musztardowym – przepis na przystawkę
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 20 minut + czas marynowania (minimum 2 godziny).
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
400 g solonych filetów śledziowych matjas,
2 łyżki musztardy francuskiej,
1 łyżka musztardy sarepskiej lub diżońskiej,
1 łyżka miodu,
100 ml śmietany (18 proc.),
1 mała cebula,
2 łyżki oleju rzepakowego,
1 łyżka octu jabłkowego,
szczypta pieprzu,
świeży koperek do dekoracji.
Jak zrobić śledzie w sosie musztardowym?
Sposób przygotowania:
Na początku filety śledziowe wymocz w zimnej wodzie przez około 2 godziny, zmieniając wodę co 30 minut.
Możesz też ostatnie 30 minut moczyć w mleku, aby śledzie nabrały delikatności.
Następnie osusz rybę i pokrój na kawałki.
Cebulę obierz, umyj i posiekaj w cienkie piórka. Możesz też ostrożnie posiekać je na mandolinie.
W misce połącz musztardę francuską, sarepską, miód, śmietanę, olej i ocet jabłkowy.
Dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładki sos.
Na koniec dodaj cebulę i kawałki śledzia do sosu.
Śledzie w sosie musztardowym delikatnie wymieszaj i dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Gotowe śledzie przełóż do słoika lub małej miski, szczelnie zamknij i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, aby smaki się przegryzły.
Śledzie w sosie musztardowym podawaj posypane posiekanym świeżym koperkiem z kromką chleba żytniego.
Śledzie w sosie musztardowym to przepis, który zawsze się udaje. Ich przygotowanie nie wymaga wiele czasu ani wysiłku, a efekt jest naprawdę wyborny w smaku. To danie, które z powodzeniem odnajdzie się na imprezowym stole, ale też jako pyszna przekąska w ciągu roku.
Zachęcam cię do zapisania tego prostego przepisu i cieszenia się wytrawną przekąską do grzanek z chleba na zakwasie lub ugotowanych ziemniaków. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
