Koniec z mdłym smakiem śledzia. Wystarczy podać go z sosem musztardowym. Z tym przepisem stworzysz z niego, to co najlepsze

Anna Daniluk
Domowe śledzie w sosie musztardowym polecam podawać w ramach smakowitej przystawki.
Domowe śledzie w sosie musztardowym polecam podawać w ramach smakowitej przystawki. gbh007/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Szukasz przepisu na śledzie, które zaskoczą twoich gości? Wystarczy, że wymieszasz rybę w sosie musztardowym. Moja wersja tej tradycyjnej przystawki to połączenie intensywnego smaku śledzia z kremową, lekko pikantną nutą sosu musztardowego. Idealne na spotkania ostatkowe, przystawkę na urodziny lub przekąskę na piątek. Idealne do kromki świeżego chleba.

W skrócie:

Śledzie w sosie musztardowym – przepis na przystawkę

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 20 minut + czas marynowania (minimum 2 godziny).

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 400 g solonych filetów śledziowych matjas,

  • 2 łyżki musztardy francuskiej,

  • 1 łyżka musztardy sarepskiej lub diżońskiej,

  • 1 łyżka miodu,

  • 100 ml śmietany (18 proc.),

  • 1 mała cebula,

  • 2 łyżki oleju rzepakowego,

  • 1 łyżka octu jabłkowego,

  • szczypta pieprzu,

  • świeży koperek do dekoracji.

Jak zrobić śledzie w sosie musztardowym?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku filety śledziowe wymocz w zimnej wodzie przez około 2 godziny, zmieniając wodę co 30 minut.

  2. Możesz też ostatnie 30 minut moczyć w mleku, aby śledzie nabrały delikatności.

  3. Następnie osusz rybę i pokrój na kawałki.

  4. Cebulę obierz, umyj i posiekaj w cienkie piórka. Możesz też ostrożnie posiekać je na mandolinie.

  5. W misce połącz musztardę francuską, sarepską, miód, śmietanę, olej i ocet jabłkowy.

  6. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładki sos.

  7. Na koniec dodaj cebulę i kawałki śledzia do sosu.

  8. Śledzie w sosie musztardowym delikatnie wymieszaj i dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

  9. Gotowe śledzie przełóż do słoika lub małej miski, szczelnie zamknij i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, aby smaki się przegryzły.

  10. Śledzie w sosie musztardowym podawaj posypane posiekanym świeżym koperkiem z kromką chleba żytniego.

Śledzie w sosie musztardowym to przepis, który zawsze się udaje. Ich przygotowanie nie wymaga wiele czasu ani wysiłku, a efekt jest naprawdę wyborny w smaku. To danie, które z powodzeniem odnajdzie się na imprezowym stole, ale też jako pyszna przekąska w ciągu roku.

Zachęcam cię do zapisania tego prostego przepisu i cieszenia się wytrawną przekąską do grzanek z chleba na zakwasie lub ugotowanych ziemniaków. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl