W skrócie:
Przepis na zrazy wołowe w sosie grzybowym
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: do 2 godzin.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
Na farsz:
4 plastry wołowiny bez kości,
4 plastry boczku wędzonego,
2 cebule białe,
3 ogórki kiszone,
4 łyżeczki musztardy.
Przyprawy:
papryka słodka w proszku,
papryka ostra w proszku,
1 listek laurowy,
3 ziarna ziela angielskiego,
2 duże łyżki smalcu do smażenia.
Na sos:
400 g grzybów leśnych świeżych,
1 cebula,
1 łyżka smalcu,
przyprawy: sól, pieprz.
Jak zrobić zrazy wołowe w sosie grzybowym?
Sposób przygotowania:
Na początku kawałki wołowiny rozbij tłuczkiem do mięsa. Oprósz solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą i wysmaruj musztardą.
Ogórki, cebulę i boczek wędzony pokrój w kostkę.
Boczek podsmaż, następnie dodaj cebulę oraz ogórki, wszystko razem smaż przez około 5-10 minut.
Farsz ostudź i rozsmaruj na rozbitym mięsie. Zawiń w roladki i zepnij wykałaczką. Obtocz w mące i obsmaż na smalcu z każdej strony.
Wlej wrzącą wodę, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 1,5 godziny.
Gdy zrazy będą miękkie, wyjmij je z wywaru.
Na patelni podsmaż grzyby z cebulą, stopniowo dodaj wywar z gotowania zrazów. Zagęść mąką pszenną, dodaj odrobinę śmietany. Dopraw solą i pieprzem.
Zrazy wołowe podawaj z ziemniakami lub kaszą, polane sosem grzybowym.
W kole Gospodyń Wiejskich „Nie ma lipy” ze Śmieszynka aktywnie uczestniczy 14 osób (7 kobiet i 7 mężczyzn). Wśród członków znajdują się przedstawiciele różnych zawodów i branż: piekarz, stolarz, kierowca, kelner, kucharz, sprzedawca, krawiec oraz listonosz.
– Każdy z nas wnosi do koła unikatowe umiejętności i doświadczenie, co wzbogaca naszą wspólną działalność – podkreślają.
Ich największym osiągnięciem jest zjednoczenie społeczności wsi oraz zdobycie I miejsca w regionalnym i wojewódzkim etapie plebiscytu Mistrzowie Agro.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Przepis pochodzi z publikacji „Najlepsze przepisy Kół Gospodyń Wiejskich. Swojskie smaki” wydanej przez Polska Press. Smacznego!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
