Tradycyjne zrazy wołowe rozpływają się w ustach. Przepis poleca Koło Gospodyń Wiejskich ze Świeszynka. Poznaj klasyczny sposób na wołowinę

Anna Daniluk
Przepis na zrazy wołowe w sosie grzybowym znakomicie smakuje ze świeżą sałatą.
Przepis na zrazy wołowe w sosie grzybowym znakomicie smakuje ze świeżą sałatą. Koło Gospodyń Wiejskich „Nie ma lipy” ze Śmieszynka
Klasyczne zrazy wołowe faszerowane są cebulą, ogórkiem kiszonym i smarowane musztardą. To tradycyjne danie kuchni polskiej do perfekcji doprowadziło Koło Gospodyń Wiejskich „Nie ma lipy” ze Świeszynka z województwa pomorskiego. Na rodzinny obiad to danie na medal.

W skrócie:

Przepis na zrazy wołowe w sosie grzybowym

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: do 2 godzin.

Stopień trudności: średni.

Składniki:


Na farsz:

  • 4 plastry wołowiny bez kości,

  • 4 plastry boczku wędzonego,

  • 2 cebule białe,

  • 3 ogórki kiszone,

  • 4 łyżeczki musztardy.

Przyprawy:

  • papryka słodka w proszku,

  • papryka ostra w proszku,

  • 1 listek laurowy,

  • 3 ziarna ziela angielskiego,

  • 2 duże łyżki smalcu do smażenia.

Na sos:

  • 400 g grzybów leśnych świeżych,

  • 1 cebula,

  • 1 łyżka smalcu,

  • przyprawy: sól, pieprz.

Jak zrobić zrazy wołowe w sosie grzybowym?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku kawałki wołowiny rozbij tłuczkiem do mięsa. Oprósz solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą i wysmaruj musztardą.

  2. Ogórki, cebulę i boczek wędzony pokrój w kostkę.

  3. Boczek podsmaż, następnie dodaj cebulę oraz ogórki, wszystko razem smaż przez około 5-10 minut.

  4. Farsz ostudź i rozsmaruj na rozbitym mięsie. Zawiń w roladki i zepnij wykałaczką. Obtocz w mące i obsmaż na smalcu z każdej strony.

  5. Wlej wrzącą wodę, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 1,5 godziny.

  6. Gdy zrazy będą miękkie, wyjmij je z wywaru.

  7. Na patelni podsmaż grzyby z cebulą, stopniowo dodaj wywar z gotowania zrazów. Zagęść mąką pszenną, dodaj odrobinę śmietany. Dopraw solą i pieprzem.

  8. Zrazy wołowe podawaj z ziemniakami lub kaszą, polane sosem grzybowym.

W kole Gospodyń Wiejskich „Nie ma lipy” ze Śmieszynka aktywnie uczestniczy 14 osób (7 kobiet i 7 mężczyzn). Wśród członków znajdują się przedstawiciele różnych zawodów i branż: piekarz, stolarz, kierowca, kelner, kucharz, sprzedawca, krawiec oraz listonosz.

– Każdy z nas wnosi do koła unikatowe umiejętności i doświadczenie, co wzbogaca naszą wspólną działalność – podkreślają.

Ich największym osiągnięciem jest zjednoczenie społeczności wsi oraz zdobycie I miejsca w regionalnym i wojewódzkim etapie plebiscytu Mistrzowie Agro.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Przepis pochodzi z publikacji „Najlepsze przepisy Kół Gospodyń Wiejskich. Swojskie smaki” wydanej przez Polska Press. Smacznego!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl