Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
196 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Znudziły ci się ziemniaki? Weź bataty i z nich ugotuj delikatne kluski
Wytrawne kluski z batatów to posiłek, który pozwala na kulinarne eksperymenty. Delikatnie słodki smak batatów idealnie współgra z intensywnymi przyprawami,...
Najszybszy deser dla fanów szarlotki. Takie jabłka zrobisz w 15 minut
Jabłka w cieście francuskim, czyli przepis na pyszny deser gotowy w kwadrans. To słodka przekąska, która uratuje kiepski dzień, kiedy mamy ochotę na „coś...
O TYM SIĘ MÓWIPuszyste pączki z budyniem. Są tak pyszne, że trudno im się oprzeć!
Własnoręcznie smażone pączki z budyniem to przepis, który może łączyć pokolenia. Możliwe, że pamiętasz je z czasów, gdy przyrządzałeś je razem z babcią albo z...
Swojski kurczak po kolumbijsku na obiad. To danie robiła siostra Anastazja
Kurczak po kolumbijsku to przepis zainspirowany kuchnią siostry Anastazji Pustelnik. Zakonnica dzieli się przepisem na pomysłowe danie główne. Kurczak po...
HIT DNIAEkspresowe kluski ze szpinakiem. Po 20 minutach będziesz się nim zajadać
Kluski ze szpinaku wymieszane z pesto podane z serem to sycące danie. Dzięki temu przepisowi dzieciom w łatwy sposób przemycisz nielubiane warzywo. Dorosłym...
HIT DNIANajlepszy sok z grejpfruta. Ten przysmak to bomba witaminowa
Zrobienie domowego soku z grejpfruta to coś więcej niż tylko wyciśnięcie dojrzałego owocu. To umiejętność zrównoważenia smaków. Korzeń imbiru dodaje mu lekkiej...
Sposób na mięso znanej zakonnicy. Dowiedz się, jak zrobić karczek w kapuście kiszonej
Siostra Anastazja Pustelnik znana jest z gotowania domowych, sycących dań, które publikowane są w jej książkach kucharskich. Doświadczona w gotowaniu zakonnica...
Szukasz pomysłu na śniadanie? Przypomnij sobie o domowej zupie mlecznej z zacierkami
Klasyczna zupa mleczna z zacierkami to przysmak znany z polskich śniadań. Niestety to danie wzbudza wiele kontrowersji. Możesz pamiętać je z czasów przedszkola,...
Wkładam do piekarnika bataty, marchew i paprykę. Ta zupa krem rozgrzewa i syci
Zupa z batatów i pieczonych warzyw to pyszne danie, które przygotujesz bez wysiłku, a potem zjesz ze smakiem. Zupa jest gęsta, kremowa, sycąca i pełna...
Szukasz pomysłu na mięsny obiad? Śląskie karminadle smakują obłędnie
Soczyste karminadle to tradycyjne śląskie kotlety mielone, które od pokoleń goszczą na stołach w czasie rodzinnych obiadów. Przepis podała mi moja koleżanka,...