Na obiad ugotuj sycącą zupę porową z pulpetami. Wypróbowany przepis polecają wprawione gospodynie. Smak rozpływa się w ustach

Anna Daniluk
Sycąca zupa porowa z pulpetami to wymarzone danie na rodzinny obiad w chłodne dni.
Sycąca zupa porowa z pulpetami to wymarzone danie na rodzinny obiad w chłodne dni. Koło Gospodyń Wiejskich „Wszyscy razem” w Czarnowie
Sycąca zupa porowa z pulpetami to znakomite danie na chłodne dni. Dzięki użyciu serka topionego i śmietanki posiłek nabiera wyjątkowej delikatności i aksamitnej konsystencji. Świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad lub pożywną kolację w chłodne dni. Co więcej, por jest łagodniejszy w smaku niż cebula, więc nawet dzieciom zupa może przypaść do gustu. Rozgrzewającą zupę porową z pulpetami zrobisz według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich „Wszyscy razem” w Czarnowie w województwie mazowieckim.

W skrócie:

Zupa porowa z pulpetami – przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Czarnowa

Liczba porcji: dla 6 osób.

Czas przygotowania: 45 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 pory,

  • 1 cebula,

  • 3 opakowania serka topionego,

  • 100 ml śmietany 30 procent,

  • 300 g pieczarek,

  • 0,5 kostki masła do przesmażenia składników,

  • przyprawy: sól, pieprz, maggi i czosnek w proszku.


Na pulpety:

  • 400 g mięsa mielonego,

  • przyprawy: sól, pieprz i czosnek w proszku.

Jak zrobić zupę porową z pulpetami?

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw na maśle przesmaż cebulę i pora. Dodaj czosnek.

  2. Następnie dodaj pieczarki i wybrane przyprawy (sól, pieprz i maggi) do smaku. Duś około 20 minut.

  3. Dolej około 2 litry wody i zagotuj.

  4. Na gotujący się wywar wrzuć przygotowane wcześniej małe pulpeciki i gotuj przez około 7-8 minut.

  5. Odlej trochę gorącej zupy i rozprowadź w niej serek topiony. Dodać mieszaninę do zupy porowej z pulpetami.

  6. Zapraw śmietaną i chwilę pogotuj. Możesz to zrobić do pierwszego wrzenia.

  7. Gotową zupę porową z pulpetami możesz podawać z domowym makaronem, groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Przepis pochodzi z publikacji „Najlepsze przepisy Kół Gospodyń Wiejskich. Swojskie smaki” wydanej przez Polska Press. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl