W skrócie:
Zupa porowa z pulpetami – przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Czarnowa
Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
2 pory,
1 cebula,
3 opakowania serka topionego,
100 ml śmietany 30 procent,
300 g pieczarek,
0,5 kostki masła do przesmażenia składników,
przyprawy: sól, pieprz, maggi i czosnek w proszku.
Na pulpety:
400 g mięsa mielonego,
przyprawy: sól, pieprz i czosnek w proszku.
Jak zrobić zupę porową z pulpetami?
Sposób przygotowania:
Najpierw na maśle przesmaż cebulę i pora. Dodaj czosnek.
Następnie dodaj pieczarki i wybrane przyprawy (sól, pieprz i maggi) do smaku. Duś około 20 minut.
Dolej około 2 litry wody i zagotuj.
Na gotujący się wywar wrzuć przygotowane wcześniej małe pulpeciki i gotuj przez około 7-8 minut.
Odlej trochę gorącej zupy i rozprowadź w niej serek topiony. Dodać mieszaninę do zupy porowej z pulpetami.
Zapraw śmietaną i chwilę pogotuj. Możesz to zrobić do pierwszego wrzenia.
Gotową zupę porową z pulpetami możesz podawać z domowym makaronem, groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Przepis pochodzi z publikacji „Najlepsze przepisy Kół Gospodyń Wiejskich. Swojskie smaki” wydanej przez Polska Press. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
