Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
196 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Jak zrobić włoskie rurki z kremem? To cannoli to hit karnawału
Chrupiące rumiane rurki faszerowane kremem pistacjowym to przysmak dobrze znany we Włoszech. W szczególności na Sycylii. Dzięki temu przepisowi na cannoli...
Jak zrobić domowe burrito jak z meksykańskiej knajpki? Poznaj sprawdzony przepis
Burrito to danie wywodzące się z kuchni meksykańskiej, które doczekało się wielu odmian. Proponuję mój prosty do przygotowania przepis na domowe burrito, które...
Szybki, tani i pożywny koktajl bananowy. Kremowy od pierwszego łyku
Koktajl bananowy z płatkami owsianymi to pomysł na szybkie i zdrowe śniadanie. Całość przygotujesz niemal w mgnieniu oka i to bez mleka i bez cukru. To...
O TYM SIĘ MÓWICo zamiast pizzy? Tradycyjne calzone to przekąska na medal
Włoskie calzone to klasyczny pieróg z ciasta drożdżowego wypełniona soczystym nadzieniem. Uformujesz je z tego samego ciasta jak na pizzę. Przy tym calzone jest...
Najprostsze ciasto czekoladowe. Wymieszaj je widelcem i upiecz. To prawdziwy hit!
Masz ochotę na coś słodkiego, ale też szybkiego do przygotowania? Polecam przepis na najprostsze ciasto czekoladowe na świecie! Nie musisz używać miksera,...
HIT DNIADanie jak z wykwintnej restauracji. Tak podana karkówka zrobi wrażenie
Domowa zupa cebulowa kojarzy się głównie z kuchnią francuską. Z prostych składników uzyskasz esencjonalny wywar z delikatną nutą słodyczy pochodzącą z powoli...
Pomysł na kopytka jak z baru mlecznego. Danie na każdą kieszeń
Szukasz najlepszego przepisu na kopytka? Ten, który podaję poniżej, jest przeze mnie sprawdzony. Moje kopytka zawsze wychodzą perfekcyjnie. Ich przygotowanie...
Idealne ciasteczka owsiane z bakaliami. Poznaj przepis na pyszną i lekką przekąskę
Pyszne ciastka owsiane z bakaliami to pomysł na sycącą i wartościową przekąskę. Proponuję sprawdzony przepis na takie chrupiące ciasteczka, po które możesz...
Masz ochotę na ciasto ze śliwkami? Polecam szybki wypiek na oleju. Pychota!
Ciasto ze śliwkami to prosty wypiek na jesienny podwieczorek. Zrobisz je w mniej niż godzinę bez większego kłopotu. Takie ciasto ucierane ze śliwkami na oleju...
Ogólnopolski Dzień Przedszkolaka 2023. Co kiedyś jedzono w przedszkolu?
W kalendarzu świąt nietypowych 20 września przypada Ogólnopolski Dzień Przedszkolaka. W związku z tym przypominamy posiłki podawane na śniadanie w...