W skrócie:
Rolada mięsno-serowa – przepis Koła Gospodyń Wiejskich „Markowiczanie”
Liczba porcji: 4-6 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
5 jajek,
2 cebule,
1 filet z piersi kurczaka,
1/2 szklanki majonezu,
500 g pieczarek,
300 g żółtego sera.
Przyprawy:
czarny mielony pieprz,
sól do smaku.
Jak zrobić roladę mięsno-serową?
Sposób przygotowania:
Na początku jajka, starty ser oraz majonez ubij mikserem.
Masę wylej na blaszkę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Po wyciągnięciu z pieca ciasto zwiń w roladę i odłóż do wystygnięcia.
Pieczarki zetrzyj na tarce jarzynowej. Przesmaż je z cebulą i dopraw solą i pieprzem.
Filet z kurczaka rozbij tak, jak na kotleciki. Dopraw do smaku.
Wcześniej przygotowaną roladę rozwiń. Ułóż na niej mięso oraz pieczarki. Zwiń ponownie.
Roladę mięsno-serową piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Taką roladę mięsno-serową możesz podać jako przekąskę, jako drugie śniadanie, przystawkę na imprezie lub jako danie główne z domową surówką z kapusty pekińskiej. Zrobienie tego przepisu nie nie należy do trudnych, jednak trzeba umiejętnie zawinąć roladę i usmażyć pierś z kurczaka, aby była rumiana i soczysta. Co więcej, zachęcam do rozplanowania wszystkich czynności, aby zrobienie przebiegło szybko i sprawnie.
Przepis pochodzi z publikacji „Najlepsze przepisy Kół Gospodyń Wiejskich. Swojskie smaki” wydanej przez Polska Press. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
