Sycąca rolada mięsno-serowa z kurczakiem i pieczarkami. Idealna na rodzinny obiad. Twoja rodzina będzie ustawiać się po dokładkę

Anna Daniluk
Domowa rolada mięsno-serowa wypełnione są po brzegi pieczarkami, kurczakiem i serem.
Domowa rolada mięsno-serowa wypełnione są po brzegi pieczarkami, kurczakiem i serem. Koło Gospodyń Wiejskich „Markowiczanie”/materiały prasowe
Pożywna rolada mięsno-serowa to sycące danie idealne na rodzinny obiad, lunch lub szybką przekąskę. Przepis ma w sobie to, co najlepsze. Starty żółty ser, pieczarki i podsmażone filety z kurczaka. Po prostu rozpływają się w ustach. Sycąca rolada mięsno-serowa to przepis podany przez Koło Gospodyń Wiejskich „Markowiczanie”, które zawiązało się w 2023 roku w miejscowości Markowice w województwie kujawsko-pomorskim.

W skrócie:

Rolada mięsno-serowa – przepis Koła Gospodyń Wiejskich „Markowiczanie”

Liczba porcji: 4-6 osób.

Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut.

Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 5 jajek,

  • 2 cebule,

  • 1 filet z piersi kurczaka,

  • 1/2 szklanki majonezu,

  • 500 g pieczarek,

  • 300 g żółtego sera.

Przyprawy:

  • czarny mielony pieprz,

  • sól do smaku.

Jak zrobić roladę mięsno-serową?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku jajka, starty ser oraz majonez ubij mikserem.

  2. Masę wylej na blaszkę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.

  3. Piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

  4. Po wyciągnięciu z pieca ciasto zwiń w roladę i odłóż do wystygnięcia.

  5. Pieczarki zetrzyj na tarce jarzynowej. Przesmaż je z cebulą i dopraw solą i pieprzem.

  6. Filet z kurczaka rozbij tak, jak na kotleciki. Dopraw do smaku.

  7. Wcześniej przygotowaną roladę rozwiń. Ułóż na niej mięso oraz pieczarki. Zwiń ponownie.

  8. Roladę mięsno-serową piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Taką roladę mięsno-serową możesz podać jako przekąskę, jako drugie śniadanie, przystawkę na imprezie lub jako danie główne z domową surówką z kapusty pekińskiej. Zrobienie tego przepisu nie nie należy do trudnych, jednak trzeba umiejętnie zawinąć roladę i usmażyć pierś z kurczaka, aby była rumiana i soczysta. Co więcej, zachęcam do rozplanowania wszystkich czynności, aby zrobienie przebiegło szybko i sprawnie.

Przepis pochodzi z publikacji „Najlepsze przepisy Kół Gospodyń Wiejskich. Swojskie smaki” wydanej przez Polska Press. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl