Minipączki z frytkownicy beztłuszczowej na tłusty czwartek. Zyskaj mniej kalorii używając air fryera. Idealny wypiek na ostatnią chwilę

Anna Daniluk
Domowe mini pączki z frytkownicy beztłuszczowej to przepis na słodkości, które zrobisz na ostatnią chwilę.
Domowe mini pączki z frytkownicy beztłuszczowej to przepis na słodkości, które zrobisz na ostatnią chwilę. bhofack2/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Czy pączki można zrobić pączki w urządzeniu air fryer? Oczywiście, że tak. Co więcej, minipączki z frytkownicy beztłuszczowej to idealny wypiek dla osób unikających nadmiaru kalorii. Zazwyczaj robię je z ciasta jak na oponki i posypuję cukrem pudrem. Po formowaniu zostają minipączki serowe. W każdej z nich będą przepyszne!

W skrócie:

Pączki z frytkownicy beztłuszczowej – przepis na tłusty czwartek

Liczba porcji: 12 sztuk.

Czas przygotowania: 30 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego,

  • 2 jajka,

  • 40 g cukru,

  • 1 łyżka proszku do pieczenia,

  • 250 g mąki pszennej,

  • 20 g masła.

Do dekoracji:

  • 30 g masła,

  • 1 łyżeczka cynamonu,

  • 40 g cukru brązowego.

Jak zrobić pączki z air fryera?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku twaróg rozgnieć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.

  2. Dodaj rozmieszane jajka, miękkie masło, przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i na koniec cukier.

  3. Uformuj 12 równej wielkości kulek. Możesz też ciasto rozwałkować i zrobić oponki wraz z mini pączkami.

  4. Rozgrzej air fryera do 190°C. Włóż pączki serowe do koszyka na rozłożonym papierze do pieczenia i piecz przez 8 minut, następnie przewróć na drugą stronę i piecz przez kolejne 3 minuty.

  5. W czasie pieczenia rozpuść masło i odstaw do wystudzenia. W miseczce połącz cukier brązowy z cynamonem.

  6. Gotowe pączki z frytkownicy beztłuszczowej zanurz w roztopionym maśle i obtocz w cukrze z cynamonem.

  7. Upieczone mini pączki twarogowe z frytkownicy beztłuszczowej możesz po prostu oprószyć cukrem pudrem.

Ciasto na pączki serowe z air fryera możesz także aromatyzować różnymi przyprawami. W szczególności polecam skórkę pomarańczową, ekstrakt z wanilii lub szczyptę kardamonu. Twaróg możesz także zamienić na tłusty i pominąć dodatek masła. Dzięki temu będą równie delikatne.

Zachęcam cię do upieczenia oponek i minipączków. W prosty sposób możesz podać różnorodne słodkości na tłusty czwartek, mimo że z tego samego ciasta. Wystarczy udekorować je lukrem, cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl