W skrócie:
Kotleciki z buraka – przepis na rodzinny przysmak
Ilość porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 40 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
2 średnie buraki (ok. 300 g),
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
1 mała cebula,
1 ząbek czosnku,
1 jajko,
3 łyżki bułki tartej + 50 g do panierowania,
1 łyżeczka kminu rzymskiego,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
olej rzepakowy do smażenia.
Jak zrobić kotleciki z burakiem?
Sposób przygotowania:
Na początku buraki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Możesz też użyć buraków pakowanych próżniowo.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż, aż cebula się zeszkli.
W dużej misce połącz starte buraki, ugotowaną kaszę jaglaną, podsmażoną cebulę z czosnkiem, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
Z masy formuj niewielkie kotleciki i panieruj je w bułce tartej.
Na rozgrzanym oleju rzepakowym smaż kotleciki z obu stron. Mają być złoto-brązowe i zyskać przyjemny zapach.
Możesz je również upiec w piekarniku rozgrzanym do 180° Celsjusza przez 20 minut opcją góra-dół.
Z czym można jeść kotlety z buraka?
Pieczone kotlety z buraka świetnie komponują się z jogurtowym sosem czosnkowym i świeżą sałatką z pomidorów. Możesz je podać także w bułce jako wegetariańskie burgery. A w formie drobnych pulpecików mogą zastąpić falafele podawane w picie z chrupiącymi warzywami. Możesz też je zjeść jak tradycyjne mielone z purée ziemniaczanym i surówką z kapusty pekińskiej.
Niech ten przepis na kotleciki z burakiem przekona cię, że zdrowe jedzenie może być pyszne i proste w przygotowaniu. Ich intensywny kolor przykuwa uwagę, a dobór składników może przekonać nawet fanów tradycyjnych schabowych. Oto pomysł na idealne danie na piątek. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
