Weź kaszę jaglaną, buraki i cebulę. Z tych prostych składników zrobisz obłędne kotleciki. Nawet dzieci będą się nimi zajadać

Anna Daniluk
Domowe kotlety z buraka to znakomita okazja do połączenia ich z ulubioną kaszą.
Domowe kotlety z buraka to znakomita okazja do połączenia ich z ulubioną kaszą. ajaykampani/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Masz ochotę na szybki, zdrowy i smakowity obiad? Kotlety z burakiem i kaszą jaglaną to idealne rozwiązanie. Ten przepis zaskoczy cię prostotą wykonania, wyjątkowym smakiem i apetycznym wyglądem. Zapewniam, że sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, na spotkanie ze znajomymi lub do domowych burgerów. Podawaj je z sosem jogurtowym, a będą niemal uzależniające w smaku.

W skrócie:

Kotleciki z buraka – przepis na rodzinny przysmak

Ilość porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 40 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 średnie buraki (ok. 300 g),

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,

  • 1 mała cebula,

  • 1 ząbek czosnku,

  • 1 jajko,

  • 3 łyżki bułki tartej + 50 g do panierowania,

  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,

  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku,

  • olej rzepakowy do smażenia.

Jak zrobić kotleciki z burakiem?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku buraki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Możesz też użyć buraków pakowanych próżniowo.

  2. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż, aż cebula się zeszkli.

  3. W dużej misce połącz starte buraki, ugotowaną kaszę jaglaną, podsmażoną cebulę z czosnkiem, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj.

  4. Z masy formuj niewielkie kotleciki i panieruj je w bułce tartej.

  5. Na rozgrzanym oleju rzepakowym smaż kotleciki z obu stron. Mają być złoto-brązowe i zyskać przyjemny zapach.

  6. Możesz je również upiec w piekarniku rozgrzanym do 180° Celsjusza przez 20 minut opcją góra-dół.

Z czym można jeść kotlety z buraka?

Pieczone kotlety z buraka świetnie komponują się z jogurtowym sosem czosnkowym i świeżą sałatką z pomidorów. Możesz je podać także w bułce jako wegetariańskie burgery.  A w formie drobnych pulpecików mogą zastąpić falafele podawane w picie z chrupiącymi warzywami. Możesz też je zjeść jak tradycyjne mielone z purée ziemniaczanym i surówką z kapusty pekińskiej.

Niech ten przepis na kotleciki z burakiem przekona cię, że zdrowe jedzenie może być pyszne i proste w przygotowaniu. Ich intensywny kolor przykuwa uwagę, a dobór składników może przekonać nawet fanów tradycyjnych schabowych. Oto pomysł na idealne danie na piątek. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl