Pasek artykułowy - wybory

Finalistka „MasterChefa” podzieliła się z nami przepisem na polędwicę z dorsza z brokułem bimi. Rybę oblewa wyjątkowym sosem

Anna Daniluk
Opracowanie:
Przepis na polędwica z dorsza z brokułami bimi poleca laureatka programu.
Przepis na polędwica z dorsza z brokułami bimi poleca laureatka programu. od lewej nataliaspb/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne/materialy prasowe
Debora „Debsy” Warchoł to finalistka 13. edycji programu „MasterChef”. Ostatecznie w kulinarnym show zajęła drugie miejsce. Zazwyczaj serwuje dania kuchni polskiej w nowoczesnym wydaniu. Z okazji Dnia Kobiet pasjonatka gotowania proponuje nam przepis na lekkie, delikatne i subtelne danie. Poznaj przepis na zdrowe danie idealne nie tylko na babskie wieczory.

W skrócie:

Polędwica z dorsza z brokułem bimi i sosem porowo-cytrynowym – przepis Debory „Debsy” Warchoł

Liczba porcji: dla 2 osób.

Czas przygotowania: 40 minut.

Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 200 g polędwicy z dorsza,

  • 200 g zielonego groszku,

  • 1 por (biała część),

  • 2 cytryny,

  • 100 ml śmietanki (powyżej 30 procent),

  • 100 ml bulionu,

  • 1 pęczek brokuła bimi,

  • 100 g masła,

  • 1 łyżeczka oliwy,

  • Sól,

  • Pieprz.

Jak zrobić polędwicę z dorsza brokułem?

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od ugotowania groszku. Gotuj groszek w osolonej wodzie, a następnie odcedź i zblenduj na gładko z dodatkiem soku z 1/4 cytryny.

  2. Przetrzyj przez sito, przełóż do garnka i dodaj 50 g zimnego masła. Wszystko razem wymieszaj.

  3. Następnie wykonaj sos porowo-cytrynowy. Białą część pora drobno posiekaj i podsmaż chwilę na oliwie. Gdy się zeszkli, zalej bulionem i duś, aż płyn odparuje.

  4. Następnie dodaj startą skórkę z cytryny i sok z połowy cytryny. Całość zblenduj i przetrzyj przez sito.

  5. Wlej do rondelka razem ze śmietanką. Gotuj chwilę, aż śmietanka zgęstnieje, a następnie dopraw do smaku.

  6. W kolejnym kroku zajmij się brokułem. Podsmaż brokuł na maśle przez około 5 minut. Na koniec dodaj startą skórkę z cytryny, która nada mu cytrusowego aromatu, i posól do smaku.

  7. Na koniec smaż polędwicę z dorsza przez około 3 minuty z każdej strony, aż mięso stanie się całkowicie białe i nie będzie szkliste. Smacznego!

Kim jest Debora „Debsy” Warchoł?

Debora „Debsy” Warchoł pochodzi z Warszawy. Pasję do gotowania przekazał jej tata, który jest mistrzem domowej kuchni. Jej pierwsze kuchenne wspomnienia to przypadkowe zrobienie masła zamiast kremu do karpatki oraz nieudana próba przygotowania majonezu, zakończona wtarciem jajka w dywan i karą na komputer.

Uwielbia uatrakcyjniać stare polskie przepisy, pomysłowo je zmieniając według swojej wizji, zawsze z szacunkiem dla tradycji. W swoich kulinarnych marzeniach widzi własną restaurację „Debsy” z nowoczesną polską kuchnią. Jej top produkty to ukochany majonez, sery oraz królowa mięs – polędwica wołowa. Obecnie można ją oglądać w programie „99 Gra o Wszystko” na kanale TTV. Poza gotowaniem uwielbia podróże na własną rękę oraz swoją Daisy – buldożkę francuską uratowaną z pseudohodowli.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne przepisy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl