W skrócie:
Postna zupa grzybowa – przepis na Środę Popielcową
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 60 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
50 g suszonych grzybów np.: borowiki, podgrzybki,
1 litr wody,
1 marchewka,
1 pietruszka,
kawałek selera (ok. 50 g),
1 cebula,
2 ziemniaki,
1 liść laurowy,
3 ziarenka ziela angielskiego,
sól i pieprz do smaku,
2 łyżki oleju lub masła,
100 ml śmietanki wedle uznania,
natka pietruszki do dekoracji.
Jak zrobić postną zupę grzybową na Wielki Post?
Sposób przygotowania:
Na początku suszone grzyby opłucz i namocz w 500 ml ciepłej wody przez co najmniej 30 minut. Następnie gotuj je w tej samej wodzie przez około 15 minut.
W osobnym garnku zagotuj 1 litr wody. Dodaj pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę, seler oraz ziemniaki.
Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oleju, a następnie dodaj do wywaru warzywnego.
Do garnka przełóż grzyby i przelej wywar z ich gotowania, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj wszystko przez około 20 minut.
Na koniec dopraw solą i pieprzem według własnego gustu. Jeśli chcesz, możesz zabielić zupę śmietanką.
Postną zupę grzybową na Środę Popielcową podawaj gorącą i posypaną posiekaną natką pietruszki.
W czasie Wielkiego Postu katolicy rezygnują z jedzenia mięsnych potraw, robiąc wyjątek dla ryb. W tym czasie tradycja Kościoła Katolickiego zachęca do jedzenia skromniejszych potraw i narzucenia sobie jakiegoś wyrzeczenia np.: rezygnacja z jedzenia słodyczy, jeśli to wzbogaci nas duchowo.
Suszone grzyby, które przez wieki były cennym składnikiem polskiej kuchni, stanowią doskonałą bazę do lekkiej, a zarazem sycącej postnej zupy. Zapraszam do przygotowania tej klasycznej grzybowej obfitej w smak umami pochodzący z suszonych grzybów. Niech ten przepis zachęci cię do stworzenia aromatycznego posiłku w Wielkim Poście.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
