Postna zupa na Środę Popielcową. Królują w niej suszone grzyby. Prostą potrawą nakarmisz rodzinę

Anna Daniluk
Postna zupa grzybowa na Środę Popielcową i Wielki Post to danie bez grama mięsa.
Postna zupa grzybowa na Środę Popielcową i Wielki Post to danie bez grama mięsa. etitarenko/123rf.com/zdjęcie ilustracyjne
Środa Popielcowa zaczyna czas Wielkiego Postu. W tym okresie możesz szukać postnych dań dla całej rodziny. Polska kuchnia pełna jest postnych i smacznych przepisów takich jak aromatyczna zupa grzybowa. Użyjesz do niej składników ze spiżarni, gdy trudno na przednówku o świeże warzywa. Ta zupa na Środę Popielcową jest głęboka w smaku i zrobisz ją w szybki sposób.

W skrócie:

Postna zupa grzybowa – przepis na Środę Popielcową

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 60 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 50 g suszonych grzybów np.: borowiki, podgrzybki,

  • 1 litr wody,

  • 1 marchewka,

  • 1 pietruszka,

  • kawałek selera (ok. 50 g),

  • 1 cebula,

  • 2 ziemniaki,

  • 1 liść laurowy,

  • 3 ziarenka ziela angielskiego,

  • sól i pieprz do smaku,

  • 2 łyżki oleju lub masła,

  • 100 ml śmietanki wedle uznania,

  • natka pietruszki do dekoracji.

Jak zrobić postną zupę grzybową na Wielki Post?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku suszone grzyby opłucz i namocz w 500 ml ciepłej wody przez co najmniej 30 minut. Następnie gotuj je w tej samej wodzie przez około 15 minut.

  2. W osobnym garnku zagotuj 1 litr wody. Dodaj pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę, seler oraz ziemniaki.

  3. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oleju, a następnie dodaj do wywaru warzywnego.

  4. Do garnka przełóż grzyby i przelej wywar z ich gotowania, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj wszystko przez około 20 minut.

  5. Na koniec dopraw solą i pieprzem według własnego gustu. Jeśli chcesz, możesz zabielić zupę śmietanką.

  6. Postną zupę grzybową na Środę Popielcową podawaj gorącą i posypaną posiekaną natką pietruszki.

W czasie Wielkiego Postu katolicy rezygnują z jedzenia mięsnych potraw, robiąc wyjątek dla ryb. W tym czasie tradycja Kościoła Katolickiego zachęca do jedzenia skromniejszych potraw i narzucenia sobie jakiegoś wyrzeczenia np.: rezygnacja z jedzenia słodyczy, jeśli to wzbogaci nas duchowo.

Suszone grzyby, które przez wieki były cennym składnikiem polskiej kuchni, stanowią doskonałą bazę do lekkiej, a zarazem sycącej postnej zupy. Zapraszam do przygotowania tej klasycznej grzybowej obfitej w smak umami pochodzący z suszonych grzybów. Niech ten przepis zachęci cię do stworzenia aromatycznego posiłku w Wielkim Poście.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl