Na śniadanie podaj pożywne placuszki z płatków owsianych. Zrobisz je w 20 minut. Jeden owoc dodaje mu obłędnej konsystencji

Anna Daniluk
Placuszki z płatków owsianych z bananem to świetna propozycja na śniadanie.
Placuszki z płatków owsianych z bananem to świetna propozycja na śniadanie. yelenayemchuk/123rf.com/zdjęcie ilustracyjne
Szukasz pomysłu na ekspresowe, zdrowe i sycące śniadanie? Placuszki z płatków owsianych to strzał w dziesiątkę. Są delikatne, lekko chrupiące i pełne wartości odżywczych. Zrobisz je w mniej niż 20 minut, a do ich wykonania potrzebujesz tylko 7 składników. Dzięki dodatkowi banana placuszki zyskują naturalną słodycz i delikatną konsystencję. Przepis na placuszki z płatków owsianych może urozmaicić świętowanie Dnia Płatków Śniadaniowych przypadający 7 marca. Skusisz się na porcję?

W skrócie:

Placuszki z płatków owsianych – przepis na smakowite śniadanie

Liczba porcji: dla 2-3 osób.

Czas przygotowania: 20 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych,

  • 1 dojrzały banan,

  • 1 jajko,

  • 1/2 szklanki mleka lub napoju roślinnego,

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 1/2 łyżeczki cynamonu,

  • masło klarowane  lub olej rzepakowy do smażenia.

Jak zrobić placuszki z płatków owsianych?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku płatki owsiane zmiksuj w blenderze na drobną mąkę.

  2. W misce rozgnieć banana widelcem, dodaj jajko, mleko i cynamon. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

  3. Następnie dosyp zmielone płatki owsiane i proszek do pieczenia, po czym dokładnie wymieszaj składniki.

  4. Ciasto powinno być gęste, ale płynne – jeśli jest zbyt gęste, dodaj odrobinę mleka.

  5. Rozgrzej płaską patelnię do naleśników i lekko natłuść masłem klarowanym lub olejem.

  6. Smaż placuszki z płatków owsianych  na średnim ogniu po około 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste.

Dodatki do placuszków z płatków owsianych

Domowe placuszki z płatków owsianych z bananem podawaj na ciepło z klasycznymi dodatkami jak do pankejków. W szczególności polecam gęsty jogurt naturalny, świeże lub podgrzane mrożone owoce, płynny miód, syrop klonowy, posiekane orzechy lub masło orzechowe.

Niech ten przepis zainspiruje cię do zrobienia różnych wersji smakowych. Placuszki z płatków owsianych są lekkie, ale jednocześnie sycące, dostarczają energii na długi czas i świetnie smakują. Możesz też zrobić je w kilku smakach. Wystarczy, że dosypiesz do nich łyżeczkę kakao, albo startą marchewkę lub wiórki kokosowe. W każdej odsłonie będą przepyszne. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl