W skrócie:
Placuszki z płatków owsianych – przepis na smakowite śniadanie
Liczba porcji: dla 2-3 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych,
1 dojrzały banan,
1 jajko,
1/2 szklanki mleka lub napoju roślinnego,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki cynamonu,
masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia.
Jak zrobić placuszki z płatków owsianych?
Sposób przygotowania:
Na początku płatki owsiane zmiksuj w blenderze na drobną mąkę.
W misce rozgnieć banana widelcem, dodaj jajko, mleko i cynamon. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Następnie dosyp zmielone płatki owsiane i proszek do pieczenia, po czym dokładnie wymieszaj składniki.
Ciasto powinno być gęste, ale płynne – jeśli jest zbyt gęste, dodaj odrobinę mleka.
Rozgrzej płaską patelnię do naleśników i lekko natłuść masłem klarowanym lub olejem.
Smaż placuszki z płatków owsianych na średnim ogniu po około 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste.
Dodatki do placuszków z płatków owsianych
Domowe placuszki z płatków owsianych z bananem podawaj na ciepło z klasycznymi dodatkami jak do pankejków. W szczególności polecam gęsty jogurt naturalny, świeże lub podgrzane mrożone owoce, płynny miód, syrop klonowy, posiekane orzechy lub masło orzechowe.
Niech ten przepis zainspiruje cię do zrobienia różnych wersji smakowych. Placuszki z płatków owsianych są lekkie, ale jednocześnie sycące, dostarczają energii na długi czas i świetnie smakują. Możesz też zrobić je w kilku smakach. Wystarczy, że dosypiesz do nich łyżeczkę kakao, albo startą marchewkę lub wiórki kokosowe. W każdej odsłonie będą przepyszne. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
