Pasek artykułowy - wybory

Weź twaróg, jajka i otręby, zyskasz wypiek pełny białka. Zjedz bułeczki twarogowe w kanapkach na wynos. Tanie, proste i nasycą cię na długo

Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Szybkie bułeczki twarogowe to pieczywo o niewielkim rozmiarze, ale niech to cię do nich nie zniechęci. W tym bułkach kryje się dużo białka i błonnika, których źródłem jest półtłusty twaróg, jajka, otręby pszenne i siemię lniane. Co więcej, te bułeczki twarogowe zrobisz bez drożdży, więc nie trzeba uzbrajać się w cierpliwość podczas wyrastania ciasta. Wypróbuj przepis na szybkie bułeczki na bazie twarogu.

W skrócie:

Bułeczki twarogowe – przepis na pieczywo białkowe

Liczba porcji: 7-8 sztuk.

Czas przygotowania: 35 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 250 g półtłustego lub chudego twarogu (1 kostka),

  • 2 jajka o rozmiarze M,

  • 1/2 łyżeczki soli,

  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki,

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 30 g siemienia lnianego,

  • 30 g otrębów owsianych lub żytnich,

  • 100 g mąki owsianej albo drobno zmielonych płatków owsianych lub mąki orkiszowej.

Szybkie bułeczki twarogowe możesz posmarować serkiem śmietankowym i położyć między kromki wędzonego łososia.
Szybkie bułeczki twarogowe możesz posmarować serkiem śmietankowym i położyć między kromki wędzonego łososia.
Anna Daniluk

Jak zrobić bułeczki twarogowe?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku zblenduj twaróg z jajkami, solą, suszoną natką pietruszki i proszkiem do pieczenia w misce.

  2. Siemię lniane i otręby pszennej zmiel na średniej grubości proszek. Połącz z mąką lub drobno zmielonymi płatkami owsianymi.

  3. Do masy twarogowej dodawaj powoli suche składniki i wyrabiaj dłonią do uzyskania zwartej, ale lekko kleistej kuli.

  4. Masę na bułeczki twarogowe odstaw na 10 minut.

  5. Piekarnik nastaw na 180° Celsjusza z opcją grzania góra-dół.

  6. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

  7. Zabierz się za formowanie bułek. Co chwilę zwilżaj dłonie wodą, aby ułatwić sobie porcjowane kleistego ciasta na 7-8 sztuk. Nie dosypuj mąki, aby bułeczki pozostały wilgotne.

  8. Bułeczki twarogowe układaj w niewielkich odstępach i spłaszcz je od góry przy pomocy szerokiego noża.

  9. Domowe bułeczki twarogowe fit przez 25 minut, aż bułeczki będą rumiane.

  10. Po upieczeniu przełóż bułeczki na metalową kratkę do całkowitego wystudzenia.

Do bułek twarogowych wypróbuj pastę jajeczną:

Dodatki do bułeczek twarogowych

Szybkie bułeczki twarogowe na słono świetnie smakują do różnorodnych past kanapkowych. W szczególności polecam klasyczną pastę jajeczną, pastę z tuńczyka lub domowy hummus. Między kromki bułeczek twarogowych z powodzeniem możesz użyć upieczone warzywa, listki świeżej sałaty, plastry pomidora lub ogórka. Co więcej, możesz jeść go z plastrem wędzonego łososia, domowym mini kotletem wieprzowym lub porcją tofu zmieniającego życie. Taka bułeczka nasyci na długo i będzie świetną propozycją na drugie śniadanie.

Niech ten prosty przepis pomoże ci wykorzystać nadmiar białego sera w lodówce i dostarczy wystarczającej porcji białka na co dzień. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl