„Kobiety mają lepsze predyspozycje do oceny wina niż mężczyźni”. Sommelierka Dominika Reich opowiada o roli kobiet w branży winiarskiej

Anna Daniluk
Dominika Reich jest jedyną kobietą z województwa podlaskiego w Stowarzyszeniu Sommelierów Polskich.
Dominika Reich jest jedyną kobietą z województwa podlaskiego w Stowarzyszeniu Sommelierów Polskich. materiały prasowe Agencja Face It
Branża winiarska i zawód sommeliera wydawać by się mogły domeną mężczyzn. Jednak coraz częściej na rynku można obserwować obecność sommelierek. Jedną z nich jest Dominika Reich, specjalistka branży winiarskiej zdobywająca doświadczenie w Niemczech i Szwajcarii i tworzącą The House of Cheese w Białymstoku. Porozmawiałam z nią o zwiększającej się roli sommelierek we współczesnej gastronomii.

Anna Daniluk: Branża winiarska często kojarzy się z mężczyznami. Czy na swojej drodze napotkała pani trudności związane z byciem kobietą w świecie sommelierów?

Dominika Reich: Osobiście nie. Świat winiarski jest zdominowany przez mężczyzn. Jednak kobiety w Polsce są coraz chętniej widziane w branży winiarskiej i akceptowane na stanowiskach sommelierów. Jak wskazują statystyki światowe obecnie 30% sommelierów to kobiety. W Polsce z danych Stowarzyszenia Sommelierów Polskich wynika, że na 348 członków, mamy 85 kobiet, co odpowiada 24,5%.

A czy obecność kobiet wpływa na to jak zmienia się branża sommelierska?

D.R.: Myślę, że zdecydowanie tak. Mam sygnały od innych koleżanek sommelierek z Polski. Skarżą się, że w pierwszym kontakcie nie są brane na serio przez gości restauracji, mimo że sprawują funkcję head sommeliera. Jednak to się zmienia. W każdej branży profesjonalizm kobiet, ich wiedza i podejście do gościa zjednuje nam coraz szersze grono fanów w naszym zawodzie.

Czy są jakieś stereotypy na temat kobiet w branży winiarskiej, z którymi musiała pani się zmierzyć?

D.R.: Nie ma negatywnych stereotypów. Wszelkie badania wskazują, że kobiety mają lepsze predyspozycje sensoryczne do oceny wina niż mężczyźni. Pomijam kobiety w ciąży, które mają bardzo wyczulone zmysły. Mimo że kobiety są predysponowane do wykonywania tak specyficznego zawodu jak sommelier, to statystyki tego nie potwierdzają.

Dominika Reich jest też organizatorką warsztatów winiarskich.
Dominika Reich jest też organizatorką warsztatów winiarskich.
materiały prasowe Agencja Face It

Zdobywała pani doświadczenie w Polsce, Niemczech i Szwajcarii. Czy i jakie różnice kulturowe zauważyła pani w podejściu do kobiet w świecie wina?

D.R.:  Myślę, że w Polsce uczymy się dopiero kultury wina i obcowania z zawodem sommeliera, a w szczególności z kobietą. W krajach, które kulturę winiarską mają zakorzenioną od tysiącleci, wygląda to inaczej. Ja pracowałam w winiarni i sklepie specjalistycznym w Niemczech i w Szwajcarii raczej w środowisku kobiecym. W Polsce zauważam, że w zarządach firm winiarskich, importerów i winnic nadal dominują mężczyźni.

A czy spotkała się pani z wyzwaniami, które nie dotyczą mężczyzn?

D.R.: Jak najbardziej. Jestem samodzielną matką i pogodzenie zawodu bycia sommelierem łączącego się z wyjazdami, pracą w soboty i niedziele oraz wieczorami nie jest łatwe. Macierzyństwo może być czynnikiem, który ogranicza kobiety. Jest to zawód związany z gastronomią, tak jak szefowie kuchni, pracujemy niemal non stop. Dlatego pogodzenie jej z macierzyństwem wymaga bardzo dobrej organizacji.

A jaką radę dałaby pani kobietom, które chcą wejść do świata wina i odnaleźć się w tej branży?

D.R.:  Przede wszystkim wiara w siebie i swoje możliwości. Nastawienie się na sporą pracę. Świat wina zmienia się bardzo dynamicznie. Trzeba mieć otwarty umysł na nową wiedzę i na kontakty z ludźmi. Jak w każdej dziedzinie, aby stać się profesjonalistą, liczy się zaangażowanie i ciężka praca. Często w weekendy i wieczorami. Zatem trzeba mieć sporo determinacji.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl