Japoński shokupan jest delikatny jak wata cukrowa. Poznaj przepis na mleczny chleb na kanapki. Dzięki jednemu trikowi rozpływa się w ustach

Anna Daniluk
Domowy mleczny chleb shokupan jest podstawą japońskiej bułki tartej panko.
Domowy mleczny chleb shokupan jest podstawą japońskiej bułki tartej panko. Rimma Bondarenko/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Japoński mleczny chleb shokupan to wypiek, który chętnie zajadany jest na śniadanie. W Polsce jego popularność rośnie w okolicach świąt wielkanocnych. Słodko-słony wypiek podawany jest z pastą jajeczną na bazie jajek ugotowanych na półmiękko. Wtedy smarowidło zyskuje dodatkowej kremowości i wprost rozpływa się w ustach. Sekret dłuższej wilgotności tkwi w zrobieniu zaparki, czyli stworzenie kleiku z mąki i wody dodawanej do ciasta. Poznaj przepis na japoński chleb mleczny shokupan.

W skrócie:

Shokupan – przepis na tradycyjny wypiek z Japonii

Czas przygotowania: 3 godziny (w tym wyrastanie).

Liczba porcji: 1 bochenek o wadze 1 kg.

Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • Zaparka (tanghong): 150 g wody +  30 g mąki pszennej,

  • 450 g mąki pszennej typ 750,

  • 50 g cukru,

  • 12 g soli,

  • 20 g mleka w proszku,

  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant,

  • 180 g mleka,

  • 1 jajko,

  • cała zaparka,

  • 80 g masła.

Do posmarowania:

  • 1 żółtko,

  • 2 łyżki mleka.

Jak zrobić shokupan?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku mąkę i wodę wymieszaj w rondlu i zagotuj, aż powstanie gęsty kleik. Przełóż do miski do wystudzenia.

  2. Następnie wszystkie składniki z przestudzoną zaparką przełóż do miski robota z hakiem do wyrabiania ciasta. Zagniataj je na wolnych obrotach przez 4-5 minut.

  3. Następnie dodaj 80 g miękkiego masła i wyrabiaj przez kolejne 3 minuty, na średnik obrotach miksera.

  4. Ciasto uformuj w kulę i odstaw na 1 godzinę, aby podwoił objętość.

  5. Wybierz ciasto z misy i podziel ciasto na 3 równe część. Uformuj kule i odstaw na 15-20 minut.

  6. Każdą porcję rozwałkuj na prostokąt, boki złóż do środka i zwiń roladę o szerokości foremki.

  7. Gotowe części włóż do keksówki wysmarowanej masłem obok siebie. Odstaw do wyrośnięcia na 30-45 minut.

  8. Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza, a wyrośnięty shokupan posmaruj rozmieszanym żółtkiem z mlekiem.

  9. Piecz przez 25 minut, aż wierzch ciasta się zarumieni.

  10. Shokupan wyjmij piekarnika, po 5 minutach z foremki i odstaw na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Przekonaj się, że chleb mleczny o niezrównanym miękiszu i maślanym smaku jest łatwy do zrobienia w domu, przy użyciu składników kupionych w dyskoncie spożywczym. Po zagotowaniu kleiku wystarczy minuta, aby zyskał gładką pastę, która będzie twoim sekretnym składnikiem. Ciasto na shokupan można uformować w listkujący się bochenek lub okrągłe bułki do odrywania. Możesz z tego ciasta upiec ciasto drożdżowe z rodzynkami albo smakowite bułeczki z pieczarkami. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl