W skrócie:
Shokupan – przepis na tradycyjny wypiek z Japonii
Czas przygotowania: 3 godziny (w tym wyrastanie).
Liczba porcji: 1 bochenek o wadze 1 kg.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
Zaparka (tanghong): 150 g wody + 30 g mąki pszennej,
450 g mąki pszennej typ 750,
50 g cukru,
12 g soli,
20 g mleka w proszku,
20 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant,
180 g mleka,
1 jajko,
cała zaparka,
80 g masła.
Do posmarowania:
1 żółtko,
2 łyżki mleka.
Jak zrobić shokupan?
Sposób przygotowania:
Na początku mąkę i wodę wymieszaj w rondlu i zagotuj, aż powstanie gęsty kleik. Przełóż do miski do wystudzenia.
Następnie wszystkie składniki z przestudzoną zaparką przełóż do miski robota z hakiem do wyrabiania ciasta. Zagniataj je na wolnych obrotach przez 4-5 minut.
Następnie dodaj 80 g miękkiego masła i wyrabiaj przez kolejne 3 minuty, na średnik obrotach miksera.
Ciasto uformuj w kulę i odstaw na 1 godzinę, aby podwoił objętość.
Wybierz ciasto z misy i podziel ciasto na 3 równe część. Uformuj kule i odstaw na 15-20 minut.
Każdą porcję rozwałkuj na prostokąt, boki złóż do środka i zwiń roladę o szerokości foremki.
Gotowe części włóż do keksówki wysmarowanej masłem obok siebie. Odstaw do wyrośnięcia na 30-45 minut.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza, a wyrośnięty shokupan posmaruj rozmieszanym żółtkiem z mlekiem.
Piecz przez 25 minut, aż wierzch ciasta się zarumieni.
Shokupan wyjmij piekarnika, po 5 minutach z foremki i odstaw na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Przekonaj się, że chleb mleczny o niezrównanym miękiszu i maślanym smaku jest łatwy do zrobienia w domu, przy użyciu składników kupionych w dyskoncie spożywczym. Po zagotowaniu kleiku wystarczy minuta, aby zyskał gładką pastę, która będzie twoim sekretnym składnikiem. Ciasto na shokupan można uformować w listkujący się bochenek lub okrągłe bułki do odrywania. Możesz z tego ciasta upiec ciasto drożdżowe z rodzynkami albo smakowite bułeczki z pieczarkami. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
