W skrócie:
Schab w galarecie – przepis na przystawkę
Liczba porcji: na 6-8 kawałków.
Czas przygotowania: około 2-2,5 godziny.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
600 g schabu,
1 marchewka,
1 pietruszka,
1/2 selera,
1 cebula,
2 liście laurowe,
4 ziarna ziela angielskiego,
6 ziaren pieprzu czarnego,
1 łyżeczka soli,
2 łyżki żelatyny,
750 ml wody,
1 łyżka octu,
natka pietruszki i jajko na twardo do dekoracji.
Jak zrobić soczysty schab w galarecie?
Sposób przygotowania:
Najpierw w dużym garnku umieść schab, marchew, pietruszkę, seler oraz cebulę. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól.
Zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
Po ugotowaniu wyjmij schab i warzywa. Przecedź bulion przez sito, aby uzyskać klarowny wywar. Jeśli chcesz, dodaj odrobinę octu, aby galareta nabrała czystej barwy.
Następnie do szklanki odlej ok. 200 ml gorącego, ale nie wrzącego bulionu i rozpuść w nim żelatynę. Wlej ją do reszty bulionu i dokładnie wymieszaj.
Schab pokrój w cienkie plastry, marchewkę w plasterki, a jajko na twardo w ćwiartki.
Na dnie salaterki lub foremki ułóż dekoracyjnie marchewkę, jajko i natkę pietruszki.
Na koniec plastry schabu ułóż na warzywach i zalej przestudzonym bulionem z żelatyną.
Wstaw do lodówki na kilka godzin, aż galareta całkowicie stężeje.
Gotowany schab w galarecie udekoruj z plasterkami cytryny, natką pietruszki lub koperkiem.
Ile może stać schab w galarecie?
Tradycyjny schab w galarecie przechowuj w szczelnym opakowaniu w lodówce przez maksimum 5 dni. Możesz też danie przykryć folią spożywczą, aby utrudnić wchłanianie obcych zapachów. Zachęcam cię do obserwowania schabu w galarecie, czy nie zmienia koloru, zapachu i czy nie zmienia smaku na kwaśny lub gorzki. Z pewnością przydatność do spożycia galarety wydłuża dodanie do bulionu octu lub soku z cytryny. Jednak schab z galarety będzie najsmaczniejszy przez 2 dni od przygotowania.
Takie tradycyjne danie możesz także podać w nowocześniejszej formie, czyli porcjując je do szklanek lub foremek silikonowych, z których łatwej będzie wyjąć schab w galarecie. Dzięki temu każdy gość dostanie swoją porcję. Układając mięso w foremce, możesz też dorzucić zielony groszek i kukurydzę, aby ożywić danie wiosennymi kolorami. Niech ten prosty przepis uświetni ci czas spędzony z rodziną i znajomymi. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
