Ugotuj schab i zrób z nim pyszną galaretę. Goście będą cię błagać o ten przepis. Ta przystawka to majstersztyk

Anna Daniluk
Tradycyjny przepis na schab w galarecie umili rodzinne śniadanie wielkanocne.
Tradycyjny przepis na schab w galarecie umili rodzinne śniadanie wielkanocne. peredniankina/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Ostatnio wertowałam stare czasopisma kulinarne z lat 90. XX wieku. W jednym z wycinków z gazet znalazłam przepis na schab w galarecie, który z pewnością uświetnił nie jedne imieniny. Polecam ci przyrządzić go na rodzinne spotkania i na Wielkanoc. Pamiętaj, aby przed zjedzeniem skropić go cytryną.

W skrócie:

Schab w galarecie – przepis na przystawkę

Liczba porcji: na 6-8 kawałków.

Czas przygotowania: około 2-2,5 godziny.

Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 600 g schabu,

  • 1 marchewka,

  • 1 pietruszka,

  • 1/2 selera,

  • 1 cebula,

  • 2 liście laurowe,

  • 4 ziarna ziela angielskiego,

  • 6 ziaren pieprzu czarnego,

  • 1 łyżeczka soli,

  • 2 łyżki żelatyny,

  • 750 ml wody,

  • 1 łyżka octu,

  • natka pietruszki i jajko na twardo do dekoracji.

Jak zrobić soczysty schab w galarecie?

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw w dużym garnku umieść schab, marchew, pietruszkę, seler oraz cebulę. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól.

  2. Zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.

  3. Po ugotowaniu wyjmij schab i warzywa. Przecedź bulion przez sito, aby uzyskać klarowny wywar. Jeśli chcesz, dodaj odrobinę octu, aby galareta nabrała czystej barwy.

  4. Następnie do szklanki odlej ok. 200 ml gorącego, ale nie wrzącego bulionu i rozpuść w nim żelatynę. Wlej ją do reszty bulionu i dokładnie wymieszaj.

  5. Schab pokrój w cienkie plastry, marchewkę w plasterki, a jajko na twardo w ćwiartki.

  6. Na dnie salaterki lub foremki ułóż dekoracyjnie marchewkę, jajko i natkę pietruszki.

  7. Na koniec plastry schabu ułóż na warzywach i zalej przestudzonym bulionem z żelatyną.

  8. Wstaw do lodówki na kilka godzin, aż galareta całkowicie stężeje.

  9. Gotowany schab w galarecie udekoruj z plasterkami cytryny, natką pietruszki lub koperkiem.

Ile może stać schab w galarecie?

Tradycyjny schab w galarecie przechowuj w szczelnym opakowaniu w lodówce przez maksimum 5 dni. Możesz też danie przykryć folią spożywczą, aby utrudnić wchłanianie obcych zapachów. Zachęcam cię do obserwowania schabu w galarecie, czy nie zmienia koloru, zapachu i czy nie zmienia smaku na kwaśny lub gorzki. Z pewnością przydatność do spożycia galarety wydłuża dodanie do bulionu octu lub soku z cytryny. Jednak schab z galarety będzie najsmaczniejszy przez 2 dni od przygotowania.

Takie tradycyjne danie możesz także podać w nowocześniejszej formie, czyli porcjując je do szklanek lub foremek silikonowych, z których łatwej będzie wyjąć schab w galarecie. Dzięki temu każdy gość dostanie swoją porcję. Układając mięso w foremce, możesz też dorzucić zielony groszek i kukurydzę, aby ożywić danie wiosennymi kolorami. Niech ten prosty przepis uświetni ci czas spędzony z rodziną i znajomymi. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl