Zjadłam roślinnego burgera w popularnej sieci restauracji. Nie mogłam uwierzyć, że nie ma w nim mięsa. Przysmak z Azji mnie zaskoczył

Anna Daniluk
W ofercie sieci restauracji Burger King pojawiają się kotlety roślinne, ale nie wegańskie.
W ofercie sieci restauracji Burger King pojawiają się kotlety roślinne, ale nie wegańskie. Anna Daniluk
Sieć popularnych sieci restauracji Burger King rusza z nową ofertą pełną roślinnych przysmaków. Miałam okazję skosztować nowości dostępnych w lokalach w trakcie spotkania prasowego w lokalu przy ulicy Modlińskiej 56 w Warszawie. Spotkanie dotyczyło przyszłości marki i ich współpracy z The Vegetarian Butcher. Jedna z nowości inspirowana kuchnią azjatycką pozytywnie mnie zaskoczyła.

W skrócie:

Sieć restauracji Burger King wraz z marką The Vegetarian Butcher od dłuższego czasu oferuje roślinne zamienniki mięsa. W swoim menu ma między innymi roślinne nuggetsy i burgery plant-based beef, które są grillowane na prawdziwym ogniu jak wołowina. Na zaproszenie marki mogłam zasmakować wiosennych nowości. Dodam, że jedzenie typu fast-food jem bardzo rzadko, ale te zaskoczyły mnie połączeniem smaków. W pszennej bułce z sezamem zamknięto roślinnego kotleta z prażoną cebulą, ogórkami, pomidorami i sałatą. Wyczułam też sadzone jajko, co nie jest częstym dodatkiem. Dominował słodki smak bułki, ale w połączeniu z prażoną cebulą stworzył złożoną przekąskę.

Cheeseburger roślinny zaskoczył dodaniem jajka sadzonego.
Cheeseburger roślinny zaskoczył dodaniem jajka sadzonego.
Anna Daniluk

Wiosenna nowość, czyli burger bao

Jednak głównym punktem programu był burger bao, czyli roślinny kotlet podany z chrupiącymi warzywami i zamknięty w bułeczce bao z czarnym sezamem. Od pierwszego kęsa wyczuwałam słodki, owocowy smak. Jak połączenie sosu teriyaki z mango. Zdecydowanie to zestawienie smaków zszokowało mnie pomysłowością doboru składników. Jeśli masz ochotę na wypróbowanie azjatyckich smaków na bazie warzyw i strączków, to burger bao pojawi się w menu sieci Burger King już 25 marca 2025 roku.

Miłośnicy kuchni azjatyckiej mogą rozsmakować się w burgerze z bułeczką bao.
Miłośnicy kuchni azjatyckiej mogą rozsmakować się w burgerze z bułeczką bao.
Anna Daniluk

Burgery roślinne, ale nie wegańskie

Na koniec wspomnę, że sieć restauracji Burger King podaje jedzenie roślinne, ale nie wegetariańskie lub wegańskie. Składają się na to następujące czynniki. Przyrządzanie produktów z oferty Plant Based odbywa się na tych samych urządzeniach, na których grilluje się wołowinę. Natomiast zamiennik kurczaka nie ma styczności z mięsem, gdyż jest smażony na oddzielnym tłuszczu. W ofercie są cheeseburgery roślinne, które przez obecność sera nie są skierowane dla wegan. W przypadku Plant-Based Royal wykorzystywany jest majonez, który również przekreśla je jako wegański i wegetariański. Jednak istnieje możliwość zamówienia sosu odpowiadającego majonezowi roślinnemu.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Źródło:

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl