Polej łososia sosem koperkowym i podaj na obiad. Oto lekka, smaczna i pożywna ryba dla całej rodziny. Od tego dania pachnie w całym domu!

Anna Daniluk
Na uroczystości rodzinne lub piątkowy obiad polecam łososia w sosie koperkowym. Zrobisz go w 30 minut.
Na uroczystości rodzinne lub piątkowy obiad polecam łososia w sosie koperkowym. Zrobisz go w 30 minut. Elenathewise/123rf.com/zdjęcie ilustracyjne
Zazwyczaj w piątki piekę łososia w sosie koperkowym. To proste danie zachwyca złożonością smaku, zapachu i jest przy tym zdrowym posiłkiem. Lubię je za prostotę przygotowania i możliwość użycia składników, które akurat mam w lodówce. Jednak to właśnie przepis na łososia w sosie koperkowym kojarzy się ze smakiem tradycyjnej polskiej kuchni. Wypróbuj go, bo zawsze się udaje!

W skrócie:

Łosoś w sosie koperkowym – przepis na domowy obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 30 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 filety z łososia (ok. 150 g każdy),

  • 1 łyżka masła,

  • 1 łyżka oleju rzepakowego,

  • sok z 1/2 cytryny,

  • sól, pieprz do smaku.

Sos koperkowy do łososia:

  • 200 ml śmietanki 30 procent,

  • 1 pęczek świeżego koperku,

  • 1 łyżka masła,

  • 1 łyżeczka mąki pszennej,

  • ½ szklanki bulionu warzywnego lub rybnego,

  • 1 łyżeczka soku z cytryny,

  • sól i pieprz do smaku.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Jak zrobić łososia w sosie koperkowym?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku filety z łososia osusz papierowym ręcznikiem. Skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem.

  2. Na patelni rozgrzej oliwę z masłem i smaż łososia skórą do dołu przez ok. 4–5 minut, aż stanie się złocisty.

  3. Obróć na drugą stronę i smaż kolejne 2-3 minuty. Odstaw na bok.

  4. Świetnie też smakuje pieczony łosoś w sosie koperkowym. Jeśli chcesz zjeść go w takiej wersji, zamiast smażyć, włóż go do naczynia żaroodpornego i skrop olejem. Piecz przez 20 minut w 180° Celsjusza.

  5. Po smażeniu łososia na tej samej patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i wymieszaj, tworząc lekką zasmażkę. Stopniowo dolewaj bulion, cały czas mieszając.

  6. Następnie wlej śmietankę i gotuj na małym ogniu przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dodaj posiekany koperek, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.

  7. Jeśli zdecydowałeś się piec łososia, przygotuj sos w międzyczasie, aby przyspieszyć przygotowanie obiadu.

  8. Usmażonego lub upieczonego łososia przełóż do sosu koperkowego i podgrzewaj przez 1-2 minuty, aby przeszedł zapachem koperku.

Gotowego łososia w sosie koperkowym często podaję z purée ziemniaczanym, ugotowanym al dente ryżem brązowym lub kaszą gryczaną ugotowaną na sypko. Łączę go też z surówką z marchewki i chrzanem, surówką z kapusty pekińskiej lub mizerią. W każdej wersji zyskasz pełnowartościowe posiłek dla całej rodziny. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl