W skrócie:
Łosoś w sosie koperkowym – przepis na domowy obiad
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
4 filety z łososia (ok. 150 g każdy),
1 łyżka masła,
1 łyżka oleju rzepakowego,
sok z 1/2 cytryny,
sól, pieprz do smaku.
Sos koperkowy do łososia:
200 ml śmietanki 30 procent,
1 pęczek świeżego koperku,
1 łyżka masła,
1 łyżeczka mąki pszennej,
½ szklanki bulionu warzywnego lub rybnego,
1 łyżeczka soku z cytryny,
sól i pieprz do smaku.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Jak zrobić łososia w sosie koperkowym?
Sposób przygotowania:
Na początku filety z łososia osusz papierowym ręcznikiem. Skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej oliwę z masłem i smaż łososia skórą do dołu przez ok. 4–5 minut, aż stanie się złocisty.
Obróć na drugą stronę i smaż kolejne 2-3 minuty. Odstaw na bok.
Świetnie też smakuje pieczony łosoś w sosie koperkowym. Jeśli chcesz zjeść go w takiej wersji, zamiast smażyć, włóż go do naczynia żaroodpornego i skrop olejem. Piecz przez 20 minut w 180° Celsjusza.
Po smażeniu łososia na tej samej patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i wymieszaj, tworząc lekką zasmażkę. Stopniowo dolewaj bulion, cały czas mieszając.
Następnie wlej śmietankę i gotuj na małym ogniu przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dodaj posiekany koperek, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
Jeśli zdecydowałeś się piec łososia, przygotuj sos w międzyczasie, aby przyspieszyć przygotowanie obiadu.
Usmażonego lub upieczonego łososia przełóż do sosu koperkowego i podgrzewaj przez 1-2 minuty, aby przeszedł zapachem koperku.
Gotowego łososia w sosie koperkowym często podaję z purée ziemniaczanym, ugotowanym al dente ryżem brązowym lub kaszą gryczaną ugotowaną na sypko. Łączę go też z surówką z marchewki i chrzanem, surówką z kapusty pekińskiej lub mizerią. W każdej wersji zyskasz pełnowartościowe posiłek dla całej rodziny. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
