W skrócie:

Makaron z pesto i kurczakiem – przepis na szybki obiad dla całej rodziny
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
320 g makaronu np. tagliatelle, fusilli lub penne,
2 piersi z kurczaka,
3 łyżki oliwy z oliwek,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżeczka suszonego oregano,
2 ząbki czosnku,
6 suszonych pomidorów w oleju z ziołami,
3 łyżki pesto domowego lub dobrej jakości ze słoika,
50 g startego parmezanu,
garść prażonych orzechów włoskich,
świeża bazylia do dekoracji.
Jak zrobić makaron z pesto i kurczakiem?
Sposób przygotowania:
Na początku odmierz makaron z opakowania. Następnie ugotuj makaron zgodnie z opisem na opakowaniu.
Odcedź, ale zachowaj 1/2 szklanki wody z gotowania – przyda się do zrobienia kleistego sosu.
Kurczaka pokrój w cienkie około 1 cm paski, dopraw solą, pieprzem i oregano.
Weź patelnię o grubym dnie, wlej olej rzepakowy lub oliwę z oliwek, aby się rozgrzał.
Ostrożnie wyłóż na tłuszcz kurczaka i podsmaż na złoty kolor.
Następnie dodaj czosnek i suszone pomidory pokrojone w paski. Smaż na średnim ogniu przez minutę, aż zacznie przyjemnie pachnieć, a kurczak się zarumieni.
Wrzuć makaron na patelnię, dodaj pesto ze słoika i stopniowo dolewaj wodę odlaną z gotowania makaronu.
Powoli mieszaj, aż stanie się przyjemnie lejący.
Posiekaj orzechy włoskie i upraż przez chwilę na suchej patelni. Mają być rumiane, ale nie spalone.
Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Możesz użyć też polskiego sera długo dojrzewającego typu bursztyn.
Makaron z pesto i kurczakiem posyp uprażonymi orzechami włoskimi i parmezanem.
Przed podaniem udekoruj świeżą bazylią, świeżo mielonym pieprzem i zajadaj na gorąco.
Dodatki do makaronu z pesto i kurczakiem
Poza pesto z bazylii do tego dania pasują też inne zioła. Co więcej, możesz zrobić makaron z pesto czerwonym i kurczakiem. Zmiksuj suszone pomidory z odrobiną oleju z ziołami, aby powstała jednolita pasta. Takie pesto czerwone możesz też wymieszać ze śmietaną, aby stworzyć aksamitny sos. Poza parmezanem świetnie sprawdzi się do tego dania starta mozzarella. A jeśli marzy ci się kulinarny popas, to sięgnij po burratę z zamknięta wewnątrz śmietanką.
Ten przepis wielokrotnie ratował sytuację, gdy nie mogłam się zdecydować, co zjeść na obiad. To sycące, pożywne i pachnące od ziół danie jest prawdziwą kulinarną ucztą. Jeśli wolisz wyraziste smaki, możesz doprawić je szczyptą suszonych płatków chili. Dodadzą zaskakującego ostrego smaku przełamującego delikatny smak pesto z bazylii. Wypróbuj proste danie na obiad dla całej rodziny. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!