W skrócie:

Puszysta babka rumowa – przepis na Wielkanoc
Liczba porcji: na 12 kawałków.
Czas przygotowania: 2,5 godziny.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
390 g mąki pszennej typ 450 lub 500,
50 g roztopionego i przestudzonego masła,
50 g cukru kryształ,
5 jajek w temperaturze pokojowej,
100 ml ciepłego mleka 3,2 procent,
8 g suszonych drożdży lub 16 g świeżych drożdży,
szczypta soli,
skórka otarta z 1 cytryny lub pomarańczy,
kilka kropli ekstraktu waniliowego.
Poncz do babki rumowej:
100 ml wody,
50 g cukru,
60 ml rumu.
Jak zrobić babkę rumową?
Sposób przygotowania:
Na początku zajmij się rozpuszczeniem drożdży. Jeśli używasz świeżych, rozpuść je w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i łyżką mąki.
Odstaw na 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Jeśli używasz suszonych drożdży, wymieszaj je bezpośrednio z przesianą mąką pszenną.
W dużej misce lub misie robota kuchennego wymieszaj przesianą mąkę pszenną z cukrem i solą.
Następnie dodaj roztopione i ostudzone masło, jajka, zaczyn drożdżowy (jeśli korzystasz ze świeżych) lub mleko.
Wedle uznania, aby babka rumowa miała atrakcyjniejszy zapach, dodaj skórkę z cytryny lub pomarańczy oraz ekstrakt waniliowy.
Miksuj ciasto mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego przez około 5-10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Pod koniec wyrastania ciasta wysmaruj masłem formę do babki i wysyp bułką tartą lub kaszą manną.
Wyłóż ciasto na babkę rumową do formy, wypełnij ją do połowy lub 2/3 wysokości.
Babkę rumową odstaw na 20-30 minut, aby ciasto jeszcze trochę podrosło.
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Piecz babkę przez około 40-50 minut, aż będzie złocista, a patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.
Wyjmij babkę rumową z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
W czasie studzenia babki rumowej weź mały garnek, wlej wodę i wsyp z cukier. Podgrzewaj cukier, aż się rozpuści.
Syrop do babki rumowej zdejmij z palnika i wlej rum. Poncz rumowy odstaw do przestudzenia.
Jeszcze ciepłą babkę rumową wyjmij ostrożnie z formy i polej ponczem.
Gotową babkę rumową możesz oblać lukrem cytrynowym i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Jeśli wolisz proste dekoracje, polecam posypać ją cukrem pudrem.
Ten prosty przepis na babkę rumową warto mieć w swoim kulinarnym repertuarze. Ten przysmak sprawdza się także zrobiony na bazie amaretto lub limoncello. Samo ciasto możesz także upiec w formie na babeczki lub w niewielkich foremkach na babki. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!