Puszysta babka rumowa na drożdżach do koszyczka. Ten wypiek sprawdzi się na Wielkanoc. Nasącz go ponczem i ciesz się smakiem

Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez dostojnej babki drożdżowej. A co powiesz na odrobinę szaleństwa w tradycyjnym przepisie? Wystarczy dodać odrobinę rumu. Odkryj sekrety puszystej babki rumowej, która zachwyci gości i rozpieści podniebienia. Prosty przepis, aromatyczny poncz i gwarancja sukcesu na świątecznym stole. Tak dobra, że zniknie do ostatniego okruszka.

W skrócie:

Na święta wielkanocne polecam upiec babkę rumową.
Na święta wielkanocne polecam upiec babkę rumową.
Anna Daniluk

Puszysta babka rumowa – przepis na Wielkanoc

Liczba porcji: na 12 kawałków.

Czas przygotowania: 2,5 godziny.

Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 390 g mąki pszennej typ 450 lub 500,

  • 50 g roztopionego i przestudzonego masła,

  • 50 g cukru kryształ,

  • 5 jajek w temperaturze pokojowej,

  • 100 ml ciepłego mleka 3,2 procent,

  • 8 g suszonych drożdży lub 16 g świeżych drożdży,

  • szczypta soli,

  • skórka otarta z 1 cytryny lub pomarańczy,

  • kilka kropli ekstraktu waniliowego.

Poncz do babki rumowej:

  • 100 ml wody,

  • 50 g cukru,

  • 60 ml rumu.

Jak zrobić babkę rumową?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku zajmij się rozpuszczeniem drożdży. Jeśli używasz świeżych, rozpuść je w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i łyżką mąki.

  2. Odstaw na 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować.

  3. Jeśli używasz suszonych drożdży, wymieszaj je bezpośrednio z przesianą mąką pszenną.

  4. W dużej misce lub misie robota kuchennego wymieszaj przesianą mąkę pszenną z cukrem i solą.

  5. Następnie dodaj roztopione i ostudzone masło, jajka, zaczyn drożdżowy (jeśli korzystasz ze świeżych) lub mleko.

  6. Wedle uznania, aby babka rumowa miała atrakcyjniejszy zapach, dodaj skórkę z cytryny lub pomarańczy oraz ekstrakt waniliowy.

  7. Miksuj ciasto mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego przez około 5-10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.

  8. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.

  9. Pod koniec wyrastania ciasta wysmaruj masłem formę do babki i wysyp bułką tartą lub kaszą manną.

  10. Wyłóż ciasto na babkę rumową do formy, wypełnij ją do połowy lub 2/3 wysokości.

  11. Babkę rumową odstaw na 20-30 minut, aby ciasto jeszcze trochę podrosło.

  12. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Piecz babkę przez około 40-50 minut, aż będzie złocista, a patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.

  13. Wyjmij babkę rumową z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

  14. W czasie studzenia babki rumowej weź mały garnek, wlej wodę i wsyp z cukier. Podgrzewaj cukier, aż się rozpuści.

  15. Syrop do babki rumowej zdejmij z palnika i wlej rum. Poncz rumowy odstaw do przestudzenia.

  16. Jeszcze ciepłą babkę rumową wyjmij ostrożnie z formy i polej ponczem.

  17. Gotową babkę rumową możesz oblać lukrem cytrynowym i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Jeśli wolisz proste dekoracje, polecam posypać ją cukrem pudrem.

Ten prosty przepis na babkę rumową warto mieć w swoim kulinarnym repertuarze. Ten przysmak sprawdza się także zrobiony na bazie amaretto lub limoncello. Samo ciasto możesz także upiec w formie na babeczki lub w niewielkich foremkach na babki. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl