Zakwas na barszcz biały last minute? Ten przepis uratuje Wielkanoc. Wystarczy, że nastawisz go w Wielki Czwartek

Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wielkanocny barszcz biały to nieodłączny element świątecznego menu. Dzięki mojemu szybkiemu przepisowi na domowy zakwas na barszcz biały przygotujesz aromatyczną i lekko kwaśną bazę, która zachwyci smakiem twoich gości. Zaledwie 10 minut pracy i 48 godzin fermentacji dzielą cię od idealnej zupy. Oto prosta droga do sprawdzonego szybkiego zakwasu na barszcz biały.

W skrócie:

Barszcz biały z jajkami ugotowanymi na twardo
Ten zakwas na barszcz biały zrobisz raz-dwa. Wystarczy połączyć składniki w Wielki Czwartek.
dar1930/123rf.com/zdjęcie ilustracyjne

Szybki zakwas na barszcz biały – przepis na Wielkanoc

Liczba porcji: ok. 1 litr zakwasu.

Czas przygotowania: 10 minut + 48 godzin fermentacji.

Stopień trudności: bardzo łatwy.

Składniki:

  • 500 ml przegotowanej, letniej wody,

  • 50 g mąki pszennej razowej,

  • 2-4 ząbki czosnku,

  • 2 liście laurowe,

  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego,

  • szczypta soli,

  • skórka z kromki chleba na zakwasie dla przyspieszenia fermentacji.

Jak zrobić szybki zakwas na barszcz biały?

Sposób przygotowania:

  1. W litrowym słoiku wymieszaj wodę z mąką pszenną razową, aż nie będzie grudek.

  2. Dodaj zmiażdżony nożem czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i sól. Dodaj skórkę pszennego chleba na zakwasie.

  3. Przykryj słoik gazą lub lnianą ściereczką, zabezpiecz gumką.

  4. Odstaw w ciepłe miejsce, wystarczy blat kuchenny, na 48 godzin.

  5. Pamiętaj, aby raz dziennie zamieszać zakwas czystą drewnianą łyżką.

  6. Po dwóch dniach zakwas powinien być lekko kwaśny, aromatyczny i gotowy do użycia.

  7. Przed użyciem przecedź zakwas i dodaj do wywaru na wielkanocny barszcz biały.

Zakwas na barszcz biały z chleba

Pamiętaj, że proces fermentacji zakwasu na barszcz biały przebiegnie znacznie szybciej, gdy dodasz do niego skórkę chleba pszennego na zakwasie. Niektóre gospodynie dają całą kromkę, razem z miąższem, która wspomaga zakwaszenie. Wybieraj też mąkę pszenną razową lub mąkę pszenną z pełnego przemiały typu 1850 określaną też jako graham. Możesz także przyspieszyć fermentację poprzez zrobienie zakwasu na barszcz biały z płatków owsianych.

Przyrządzenie ekspresowego zakwasu na barszcz biały to powrót do kulinarnych korzeni i prostej radości tworzenia. Nawet jeśli goni cię czas, w 48 godzin możesz wyczarować bazę do zupy o smaku, który przypomni ci domowe przepisy babci. A może stworzysz jeszcze lepszy smak? Zrób swój zakwas na barszcz biały z chlebem – a przekonasz się, że prawdziwa esencja barszczu tkwi w fermentacji.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl