W skrócie:

Szybki zakwas na barszcz biały – przepis na Wielkanoc
Liczba porcji: ok. 1 litr zakwasu.
Czas przygotowania: 10 minut + 48 godzin fermentacji.
Stopień trudności: bardzo łatwy.
Składniki:
500 ml przegotowanej, letniej wody,
50 g mąki pszennej razowej,
2-4 ząbki czosnku,
2 liście laurowe,
3-4 ziarenka ziela angielskiego,
szczypta soli,
skórka z kromki chleba na zakwasie dla przyspieszenia fermentacji.
Jak zrobić szybki zakwas na barszcz biały?
Sposób przygotowania:
W litrowym słoiku wymieszaj wodę z mąką pszenną razową, aż nie będzie grudek.
Dodaj zmiażdżony nożem czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i sól. Dodaj skórkę pszennego chleba na zakwasie.
Przykryj słoik gazą lub lnianą ściereczką, zabezpiecz gumką.
Odstaw w ciepłe miejsce, wystarczy blat kuchenny, na 48 godzin.
Pamiętaj, aby raz dziennie zamieszać zakwas czystą drewnianą łyżką.
Po dwóch dniach zakwas powinien być lekko kwaśny, aromatyczny i gotowy do użycia.
Przed użyciem przecedź zakwas i dodaj do wywaru na wielkanocny barszcz biały.
Zakwas na barszcz biały z chleba
Pamiętaj, że proces fermentacji zakwasu na barszcz biały przebiegnie znacznie szybciej, gdy dodasz do niego skórkę chleba pszennego na zakwasie. Niektóre gospodynie dają całą kromkę, razem z miąższem, która wspomaga zakwaszenie. Wybieraj też mąkę pszenną razową lub mąkę pszenną z pełnego przemiały typu 1850 określaną też jako graham. Możesz także przyspieszyć fermentację poprzez zrobienie zakwasu na barszcz biały z płatków owsianych.
Przyrządzenie ekspresowego zakwasu na barszcz biały to powrót do kulinarnych korzeni i prostej radości tworzenia. Nawet jeśli goni cię czas, w 48 godzin możesz wyczarować bazę do zupy o smaku, który przypomni ci domowe przepisy babci. A może stworzysz jeszcze lepszy smak? Zrób swój zakwas na barszcz biały z chlebem – a przekonasz się, że prawdziwa esencja barszczu tkwi w fermentacji.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!