Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
196 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Kremówka papieska to hit w moim domu. Poznaj przepis na tradycyjny wypiek
Kremówka papieska zyskała popularność po wizycie świętego Jana Pawła II w Wadowicach w 1999 roku. Właśnie wtedy papież z uśmiechem stwierdził, że po maturze...
Łatwy przepis na pyszną sałatkę makaronową. Poznaj idealne trio z tuńczykiem
Szukasz przepisu na danie, które przygotujesz w mgnieniu oka, a jednocześnie zaspokoi twój głód i zachwyci kubki smakowe? Odkryj sałatkę z tuńczykiem i...
Smakowita babka zebra na Wielkanoc. Ten wypiek zachwyca wyglądem
Puszysta babka zebra to dla mnie coś więcej niż niezawodne ciasto. Dla mnie to smak rodzinnych tradycji, wspomnienie beztroskich chwil i symbol wielkanocnego...
Babcina zupa na Wielkanoc. Poznaj przepis na apetyczny barszcz biały
Szukasz przepisu na barszcz biały, który zachwyci całą rodzinę? Mam dla ciebie prawdziwy skarb. Poznaj przepis babci na kwaskową zupę, która rozpływa się w...
Jak zagęścić żurek? Z tymi sposobami zyskasz konsystencję jak marzenie
Domowy żurek to obok barszczu białego zupa, która niemal obowiązkowo znajduje się na wielkanocnym stole. Jednak żebyśmy w pełni mogli cieszyć się jego smakiem,...
Puszysta drożdżówka z budyniem na deser. Zrobisz ją w dużej blaszce
Czy jest coś bardziej apetycznego niż zapach świeżo upieczonej drożdżówki, unoszący się w całej kuchni? Ta puszysta bułka drożdżowa z aksamitnym budyniem to...
Nieziemsko pyszna sałatka wielkanocna z tuńczykiem i jajkiem. Trudno jej się oprzeć
Szukasz pomysłu na sałatkę wielkanocną? Proponuję sprawdzony przepis na wyśmienitą i pięknie wyglądającą sałatkę z tuńczykiem i jajkiem z dodatkiem m.in....
Czy znasz dobrze wielkanocne potrawy? Sprawdź wiedzę w trudnym teście
Co zrobić, żeby tarty chrzan nie ściemniał? Jak przygotowuje się wielkanocne babki, szołdry czy paschę? Oto wielkanocny quiz kulinarny z trudnymi pytaniami....
Czy jesteś znawcą kuchni polskiej? QUIZ dla smakoszy
Polska kuchnia jest najsmaczniejsza! Nasze tradycyjne dania są wykonywane z lokalnych produktów i są pełne smaków i aromatów. Czy znasz je wszystkie? Sprawdź,...
Najsmaczniejszy mazurek pistacjowy do kawy. Na Wielkanoc upiecz dubajskie ciasto
W ostatnich miesiącach pistacje w każdej postaci podbijają podniebienia łasuchów. Na wielkanocny stół proponuje więc zniewalający smakiem mazurek pistacjowy....