Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
196 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Co wiesz o łakociach świata? Prawdziwy łasuch zdobędzie 10/10
Lubisz słodkości? Ten prosty i przyjemny quiz zabierze cię w kulinarną podróż dookoła świata. Wśród nich znajdziesz włoskie tiramisu, japońskie mochi, a także...
Co wiesz o witaminach? Trudny quiz dla znawców tematu
Trudno wyobrazić sobie prawidłowe funkcjonowanie organizmu bez witamin. Czy znasz inną nazwę witaminy B2? Które witaminy rozpuszczają się w tłuszczach, a które...
Najlepsze sałatki wielkanocne na śniadanie. Te propozycje umilą świętowanie
Masz już dość sałatki jarzynowej i zastanawiasz się, co upichcić na śniadanie wielkanocne? Przychodzę z pomocą i podpowiem ci 5 pomysłów na sałatki wielkanocne...
Babka rumowa na Wielkanoc. Poznaj przysmak z procentami
Trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez dostojnej babki drożdżowej. A co powiesz na odrobinę szaleństwa w tradycyjnym przepisie? Wystarczy dodać odrobinę...
Obłędny sernik z karmelem. Poznaj przepis na wystrzałowe ciasto do kawy
Masz ochotę na coś naprawdę wyjątkowego? Puszysty sernik z karmelem to połączenie kremowej rozkoszy z intensywnym, domowym karmelem. Idealny, gdy chcesz...
Cenisz smak i zdrowie? Poznaj przepis na wyborną rybę na parze
Dorsz na parze z warzywami to obiad, który zrobisz w mgnieniu oka. A przy tym poczujesz się lekko i zdrowo. To idealna propozycja na co dzień, ale też na...
GORĄCY TEMATZrobiłam dubajską czekoladę z zestawu Deseo. Przekonaj się, czy było warto
Czekolada dubajska od kilku miesięcy rozgrzewa wyobraźnię smakoszy i podbija podniebienia łasuchów. Widziałam już ją w wersjach, za które trzeba słono zapłacić,...
Marchewka nie ma przed tobą tajemnic? Rozwiąż ten quiz i przekonaj się sam
Marchewka to jedno z najpopularniejszych warzyw na świecie. Słodka, chrupiąca i idealna do jedzenia na słodko lub wytrawnie. Wykorzystujemy ją zarówno w...
Niezawodny makaron gotowy w 20 minut. Pachnie obłędnie w całym domu!
Szukasz pomysłu na posiłek do ugotowania bez spędzania wielu godzin w kuchni? Mam dla ciebie przepis na obiad, który zrobisz w mgnieniu oka, a poczujesz się jak...
Rozpływające się w ustach kawałki marmurkowej karkówki. Poznaj danie na większy głód
Soczysta karkówka to jeden z najbardziej wdzięcznych kawałków mięsa do pieczenia. Jej marmurkowa struktura przetykana tłuszczem sprawia, że jest niezwykle...