Weź kurczaka, koperek i ryż i zawiń go w papiloty. Powstanie egzotyczny obiad, który intryguje gości. Smakuje jak na urlopie

Anna Daniluk
Tajski kurczak z koperkiem w papilotach zawijany jest liście bananowca.
Tajski kurczak z koperkiem w papilotach zawijany jest liście bananowca. Akiko Ida/materiały prasowe Znak Koncept
Mok gai to kurczak z koperkiem przyrządzany w liściach bananowca. Danie pochodzi z upalnej Tajlandii. Zwróć uwagę na to, że danie jest pożywne dzięki użyciu ryżu, a smak mięsa wzmacnia sfermentowana pasta rybna. Przepis kurczaka w papilotach pochodzi z książki „Domowa kuchnia tajska” autorstwa Orathay Souksisavanh.

W skrócie:

Kurczak z koperkiem w papilotach – przepis na egzotyczne danie mok gai

Liczba porcji: na 8 porcji:

Czas przygotowania: 1 godziny 15 minut – 1 godzina 45 minut (bez moczenia i marynowania)

Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 500 g udek kurczaka bez kości (około 3 dużych udek),

  • 1 opakowanie liści bananowca,

  • 1 łyżka surowego kleistego ryżu (opcjonalnie),

  • 6 łodyg cebuli dymki,

  • 1 pęczek koperku,

  • 8 czerwonych tajskich papryczek chili (opcjonalnie).

Marynata:

  • 2 pędy trawy cytrynowej,

  • 10 g świeżego galangalu,

  • 1 długa papryczka chili,

  • 4 ząbki czosnku,

  • 2 szalotki,

  • 3 łyżki sfermentowanej pasty rybnej (pa dek),

  • 2 łyżki nuoc mam – rodzaj tajskiego sosu rybnego,

  • 1/4 łyżeczki soli.

Jak zrobić kurczaka z koperkiem w papilotach?

Sposób przygotowania:

  1. Wskazówka: Marynatę i namaczanie ryżu możesz wykonać dzień wcześniej.

  2. Mocz ryż kleisty w misce z zimną wodą przez co najmniej 3 godziny. Udka kurczaka pokrój na równe kawałki. Przygotuj marynatę.

  3. Odetnij końcówki i usuń pierwsze twarde liście trawy cytrynowej. Papryczkę przekrój wzdłuż na pół, usuń gniazda nasienne.

  4. Posiekaj grubo serca pędów trawy cytrynowej i papryczkę. Zmiksuj trawę cytrynową i galangal.

  5. Dodaj szalotkę, papryczkę i czosnek. Miksuj aż do uzyskania pasty.

  6. Polej kurczaka marynatą. Dodaj sól, nuoc mam i pastę rybną. Wymieszaj, wstaw do lodówki. Dymkę pokrój na kawałki o długości 3–4 cm. Posiekaj koperek.

  7. Usuń nerw centralny z liści bananowca. Pokrój je w prostokąty o wymiarach 25 × 14 cm. Zachowaj skrawki, by wzmocnić papiloty.

  8. Opłucz pokrojone liście lub mocz je w kąpieli wodnej. Trzymaj pod wilgotną ściereczką.

  9. Odcedź ryż kleisty, rozetrzyj go w moździerzu lub zmiksuj, a następnie wymieszaj z kurczakiem, koperkiem i dymką. Podziel całość na 8 porcji.

  10. Wyłóż prostokąt z liścia bananowca jednym ze skrawków. Na środek nałóż 3 kawałki kurczaka i papryczkę, jeśli ją lubisz. Połącz długie krawędzie liścia na środku.

  11. Złóż krótsze boki, kierując rogi do środka. Zepnij całość wykałaczką. Ułóż sakiewki w koszyku do gotowania na parze. Przygotuj kolejne papiloty.

  12. W garnku do gotowania na parze zagotuj wodę, włóż koszyk i gotuj danie przez 20–25 minut. Podawaj z białym lub kleistym ryżem.

Grafika okładki książki „Domowa kuchnia tajska” autorstwa Orathay Souksisavanh
W książce znajdziesz 100 przepisów z wytłumaczonymi etapami przygotowania.
materały prasowe Znak Koncept

Przepis z książki „Domowa kuchnia tajska” autorstwa Orathay Souksisavanh udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Znak Koncept. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl