W skrócie:
Kurczak z koperkiem w papilotach – przepis na egzotyczne danie mok gai
Liczba porcji: na 8 porcji:
Czas przygotowania: 1 godziny 15 minut – 1 godzina 45 minut (bez moczenia i marynowania)
Stopień trudności: średni.
Składniki:
500 g udek kurczaka bez kości (około 3 dużych udek),
1 opakowanie liści bananowca,
1 łyżka surowego kleistego ryżu (opcjonalnie),
6 łodyg cebuli dymki,
1 pęczek koperku,
8 czerwonych tajskich papryczek chili (opcjonalnie).
Marynata:
2 pędy trawy cytrynowej,
10 g świeżego galangalu,
1 długa papryczka chili,
4 ząbki czosnku,
2 szalotki,
3 łyżki sfermentowanej pasty rybnej (pa dek),
2 łyżki nuoc mam – rodzaj tajskiego sosu rybnego,
1/4 łyżeczki soli.
Jak zrobić kurczaka z koperkiem w papilotach?
Sposób przygotowania:
Wskazówka: Marynatę i namaczanie ryżu możesz wykonać dzień wcześniej.
Mocz ryż kleisty w misce z zimną wodą przez co najmniej 3 godziny. Udka kurczaka pokrój na równe kawałki. Przygotuj marynatę.
Odetnij końcówki i usuń pierwsze twarde liście trawy cytrynowej. Papryczkę przekrój wzdłuż na pół, usuń gniazda nasienne.
Posiekaj grubo serca pędów trawy cytrynowej i papryczkę. Zmiksuj trawę cytrynową i galangal.
Dodaj szalotkę, papryczkę i czosnek. Miksuj aż do uzyskania pasty.
Polej kurczaka marynatą. Dodaj sól, nuoc mam i pastę rybną. Wymieszaj, wstaw do lodówki. Dymkę pokrój na kawałki o długości 3–4 cm. Posiekaj koperek.
Usuń nerw centralny z liści bananowca. Pokrój je w prostokąty o wymiarach 25 × 14 cm. Zachowaj skrawki, by wzmocnić papiloty.
Opłucz pokrojone liście lub mocz je w kąpieli wodnej. Trzymaj pod wilgotną ściereczką.
Odcedź ryż kleisty, rozetrzyj go w moździerzu lub zmiksuj, a następnie wymieszaj z kurczakiem, koperkiem i dymką. Podziel całość na 8 porcji.
Wyłóż prostokąt z liścia bananowca jednym ze skrawków. Na środek nałóż 3 kawałki kurczaka i papryczkę, jeśli ją lubisz. Połącz długie krawędzie liścia na środku.
Złóż krótsze boki, kierując rogi do środka. Zepnij całość wykałaczką. Ułóż sakiewki w koszyku do gotowania na parze. Przygotuj kolejne papiloty.
W garnku do gotowania na parze zagotuj wodę, włóż koszyk i gotuj danie przez 20–25 minut. Podawaj z białym lub kleistym ryżem.

Przepis z książki „Domowa kuchnia tajska” autorstwa Orathay Souksisavanh udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Znak Koncept. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
