W skrócie:
Lody z mleczka kokosowego – przepis na itim kathi
Liczba porcji: 4 porcje.
Czas przygotowania: 2 godziny + 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
600 ml mleczka kokosowego,
100 g cukru palmowego,
prażone niesolone orzeszki ziemne,
szczególne akcesoria: wirówka do lodów lub sorbetiera.
Jak zrobić lody z mleczka kokosowego?
Sposób przygotowania:
Grubo posiekaj cukier palmowy. W rondlu podgrzewaj na małym ogniu mleczko kokosowe z cukrem, aż ten się rozpuści.
Odstaw naczynie do całkowitego wystudzenia. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a nawet na 2 dni.
Mieszankę przelej do wirówki do lodów lub sorbetiery. Mieszaj, aż lody stwardnieją (w zależności od urządzenia zajmie to 15-30 minut).
Serwuj natychmiast lub wstaw na godzinę do zamrażarki. Podawaj posypane orzeszkami ziemnymi.
Autorka przepisu twierdzi, że to połączenie możesz podawać z kleistym ryżem z mango. Wtedy smakuje idealnie.
Wskazówka: Ponieważ te lody nie zawierają żadnych stabilizatorów, najlepiej zjeść je dość szybko.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Inne przepisy kuchni tajskiej
Możesz także zapoznać się z innymi przepisami kuchni tajskiej. Wśród nich znajdziesz sycącego kurczaka z koperkiem w papilotach idealnego na obiad. Jeśli wolisz treściwe zupy, to sięgnij po tę z wieprzowiną, tofu, jajkiem i papierem ryżowym, która nasyci na długo.

Przepis z książki „Domowa kuchnia tajska” autorstwa Orathay Souksisavanh udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Znak Koncept. Smacznego!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
