Lekkie lody z mleczka kokosowego przenoszą smakiem w tropiki. Chrupkości dodadzą prażone orzeszki. Zrobisz je z 3 składników

Anna Daniluk
Domowe lody z mleczka kokosowego to orzeźwiający przysmak z 3 składników.
Domowe lody z mleczka kokosowego to orzeźwiający przysmak z 3 składników. Akiko Ida/materiały prasowe wydawnictwo Znak Koncept
Czy można przenieść się myślami do tropikalnego kraju za pomocą jednego deseru? Odpowiedź brzmi: tak! Te lekkie lody z mleczka kokosowego o egzotycznym smaku posypane chrupiącymi prażonymi orzeszkach to prawdziwa uczta dla zmysłów. A co najlepsze, przygotujesz je tylko z 3 składników. Przepis pochodzi z książki „Domowa kuchnia tajska” autorstwa Orathay Souksisavanh.

W skrócie:

Lody z mleczka kokosowego – przepis na itim kathi

Liczba porcji: 4 porcje.

Czas przygotowania: 2 godziny + 15 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 600 ml mleczka kokosowego,

  • 100 g cukru palmowego,

  • prażone niesolone orzeszki ziemne,

  • szczególne akcesoria: wirówka do lodów lub sorbetiera.

Jak zrobić lody z mleczka kokosowego?

Sposób przygotowania:

  1. Grubo posiekaj cukier palmowy. W rondlu podgrzewaj na małym ogniu mleczko kokosowe z cukrem, aż ten się rozpuści.

  2. Odstaw naczynie do całkowitego wystudzenia. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a nawet na 2 dni.

  3. Mieszankę przelej do wirówki do lodów lub sorbetiery. Mieszaj, aż lody stwardnieją (w zależności od urządzenia zajmie to 15-30 minut).

  4. Serwuj natychmiast lub wstaw na godzinę do zamrażarki. Podawaj posypane orzeszkami ziemnymi.

  5. Autorka przepisu twierdzi, że to połączenie możesz podawać z kleistym ryżem z mango. Wtedy smakuje idealnie.

  6. Wskazówka: Ponieważ te lody nie zawierają żadnych stabilizatorów, najlepiej zjeść je dość szybko.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Inne przepisy kuchni tajskiej

Możesz także zapoznać się z innymi przepisami kuchni tajskiej. Wśród nich znajdziesz sycącego kurczaka z koperkiem w papilotach idealnego na obiad. Jeśli wolisz treściwe zupy, to sięgnij po tę z wieprzowiną, tofu, jajkiem i papierem ryżowym, która nasyci na długo.

W książce „Domowa kuchnia tajska” autorstwa Orathay Souksisavanh znajdziesz 100 autentycznych przepisów.
W książce „Domowa kuchnia tajska” autorstwa Orathay Souksisavanh znajdziesz 100 autentycznych przepisów.
materiały prasowe Znak Koncept

Przepis z książki „Domowa kuchnia tajska” autorstwa Orathay Souksisavanh udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Znak Koncept. Smacznego!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl