Lekkie lody z mleczka kokosowego przenoszą smakiem w tropiki. Chrupkości dodadzą prażone orzeszki. Zrobisz je z 3 składników

Anna Daniluk
Domowe lody z mleczka kokosowego to orzeźwiający przysmak z 3 składników.
Domowe lody z mleczka kokosowego to orzeźwiający przysmak z 3 składników. Akiko Ida/materiały prasowe wydawnictwo Znak Koncept
Czy można przenieść się myślami do tropikalnego kraju za pomocą jednego deseru? Odpowiedź brzmi: tak! Te lekkie lody z mleczka kokosowego o egzotycznym smaku posypane chrupiącymi prażonymi orzeszkach to prawdziwa uczta dla zmysłów. A co najlepsze, przygotujesz je tylko z 3 składników. Przepis pochodzi z książki „Domowa kuchnia tajska” autorstwa Orathay Souksisavanh.

W skrócie:

Lody z mleczka kokosowego – przepis na itim kathi

Liczba porcji: 4 porcje.

Czas przygotowania: 2 godziny + 15 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 600 ml mleczka kokosowego,

  • 100 g cukru palmowego,

  • prażone niesolone orzeszki ziemne,

  • szczególne akcesoria: wirówka do lodów lub sorbetiera.

Jak zrobić lody z mleczka kokosowego?

Sposób przygotowania:

  1. Grubo posiekaj cukier palmowy. W rondlu podgrzewaj na małym ogniu mleczko kokosowe z cukrem, aż ten się rozpuści.

  2. Odstaw naczynie do całkowitego wystudzenia. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a nawet na 2 dni.

  3. Mieszankę przelej do wirówki do lodów lub sorbetiery. Mieszaj, aż lody stwardnieją (w zależności od urządzenia zajmie to 15-30 minut).

  4. Serwuj natychmiast lub wstaw na godzinę do zamrażarki. Podawaj posypane orzeszkami ziemnymi.

  5. Autorka przepisu twierdzi, że to połączenie możesz podawać z kleistym ryżem z mango. Wtedy smakuje idealnie.

  6. Wskazówka: Ponieważ te lody nie zawierają żadnych stabilizatorów, najlepiej zjeść je dość szybko.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Inne przepisy kuchni tajskiej

Możesz także zapoznać się z innymi przepisami kuchni tajskiej. Wśród nich znajdziesz sycącego kurczaka z koperkiem w papilotach idealnego na obiad. Jeśli wolisz treściwe zupy, to sięgnij po tę z wieprzowiną, tofu, jajkiem i papierem ryżowym, która nasyci na długo.

W książce „Domowa kuchnia tajska” autorstwa Orathay Souksisavanh znajdziesz 100 autentycznych przepisów.
W książce „Domowa kuchnia tajska” autorstwa Orathay Souksisavanh znajdziesz 100 autentycznych przepisów.
materiały prasowe Znak Koncept

Przepis z książki „Domowa kuchnia tajska” autorstwa Orathay Souksisavanh udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Znak Koncept. Smacznego!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Strzelanina w USA. Zginęli pracownicy ambasady Izraela

Strzelanina w USA. Zginęli pracownicy ambasady Izraela

Pierwsze europejskie trofeum Tottenhamu od 41 lat. Koszmarny sezon Manchesteru United

Pierwsze europejskie trofeum Tottenhamu od 41 lat. Koszmarny sezon Manchesteru United

Wróć na i.pl Portal i.pl