18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Ciasto z rabarbarem [PRZEPIS + SKŁADNIKI + PRZYGOTOWANIE]. Przepis Remigiusza Rączki na ciasto z rabarbarem

KG
Przepis na ciasto z rabarbarem Remigiusza Rączki: Najlepsze ciasto z rabarbarem to? No właśnie! Jaki jest przepis na idealne ciasto z rabarbarem? Czy łatwo jest upiec ciasto rabarbarowe? Na Śląsku to jeden z bardziej popularnych wypieków. Zobaczcie, co na ten temat mówi Remigiusz Rączka! Poznajcie także trzy różne przepisy na ciasto z rabarbarem.

Ciasto z rabarbarem [PRZEPIS + SKŁADNIKI + PRZYGOTOWANIE]. Przepis Remigiusza Rączki

Jak zrobić ciasto z rabarbarem? [PRZEPIS]
Przygotowanie ciasta rabarbarowego nie jest trudne i praktycznie każdy może je upiec we własnym domu. Do przygotowania ciasta o wymiarach 20x30 cm potrzebujemy następujących składników:

  • 300g rabarbaru
  • 185 g masła, 3 jajka
  • około 90 g mąki
  • 230 g drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru oraz cukier puder do posypania
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii.

ZA TRUDNE? ZOBACZ KONIECZNIE:
NAJPROSTSZY PRZEPIS NA CIASTO Z RABARBAREM

Na początku przygotowujemy rabarbar, przycinamy końce, dokładnie myjemy, obieramy. Następnie rabarbar kroimy na plasterki grubości ok. 5 mm. Pokrojony rabarbar wkładamy do miski i posypujemy cukrem, i co jakiś czas mieszamy i czekamy aż zacznie puszczać soki. Następnie dokładnie odsączamy rabarbar. W między czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Kolejnym m etapem przygotowania ciasta z rabarbarem jest utarcie masła z cukrem oraz wanilią na puszystą masę. Powoli dodawać jajka w równych odstępach czasu wszystko cały czas dokładnie miksując.

Teraz przesiewamy mąkę i mieszamy ją z proszkiem do pieczenia. Całość przekładamy do wcześniej ubitej masy i powoli mieszamy. Następnie całość przenosimy na blachę, układamy warstwę odsączono rabarbaru i posypujemy cukrem.

Ciasto pieczemy około 30 minut, w momencie kiedy się zarumieni możemy wyciągnąć. Chwilę czekamy, aż ciasto lekko ostygnie. Całość posypujemy cukrem pudrem. Na koniec pozostaje już tylko delektować się smakiem ciasta z rabarbarem.

ZOBACZ KONIECZNIE:
ORYGINALNA RABARBARÓWKA - CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM WG ADAMA GESSLERA

Lekko kwaskowate, posypane cukrem pudrem albo z kruszonką, mowa o cieście rabarbarowym. Jednym z największych przysmaków wiosennych w naszym regionie.

ZOBACZ KONIECZNIE:
JAK ZROBIĆ CIASTO CZEKOLADOWE? PRZEPIS PROSTY NA PYSZNE CIASTO

- Ciast z rabarbarem jest bardzo dużo, są przyrządzane z ciasta drożdżowego oraz ucieranego. Mnie szczególnie smakuje z ciasta ucieranego. Dodaje się do niego dużo rabarbaru, który daje bardzo dobry kwaśny smak. Do tego ciasta z rabarbaru jeszcze tylko wypić sobie kompotu i mamy raj - mówi Remigiusz Rączka, znany śląski kucharz.

Szarlotka: Przepis na pyszne ciasto [ZOBACZ, JAK ZROBIĆ SZARLOTKĘ]

ZOBACZ TAKŻE:
Syrop z mniszka lekarskiego [PRZEPIS, WIDEO, PORADNIK]

ZOBACZ TAKŻE:
PRZEPIS NA CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Przygotowanie ciasta z kruszonką wygląda identycznie jak wyżej, zobaczcie sami jak przygotować ciasto rabarbarowe z kruszonką.

Do ciasta potrzebujemy:

600 g rabarbaru, kilka truskawek
4 jajka
1 wysoka szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g margaryny - roztopionej i ostudzonej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii.

Dodatkowo na zrobienie kruszonki potrzebujemy:

1 łyżkę miękkiego masła
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki.

Tak jak poprzednim razem, rabarbar kroimy w plastry, przerzucamy do miski . Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy.

Następnie nadchodzi czas na przygotowanie kruszonki. Palcami rozcieramy masło z mąką i cukrem. Musimy tak długo rozcierać aż konsystencją zacznie przypominać piasek.

Jajka do ciasta ucieramy z cukrem na puszystą masę. Cały czas stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Teraz nadchodzi czas na dodatnie przestudzonej margaryny i dodanie ekstraktu z wanilii.

Ciasto przekładamy na blachę, na ciasto kładziemy plastry rabarbaru i truskawki, na górę dajemy kruszonkę. Ciasto wkładamy do piekarnika, do temperatury 200 °C, pieczemy około 40-50 minut do momentu zarumienia. Po przestygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem. Teraz pozostaje tylko delektować się pysznym ciastem z rabarbarem i kruszonką.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Na koniec przedstawiamy przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem. Gwarantujemy, że i z tego przepisu będziecie zadowoleni. Aby przygotować ciasto drożdżowe z rabarbarem potrzebujemy następujących składników:

Ciasto:
50 g świeżych drożdży
1 szklanka mleka
2 łyżki oleju
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
3 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
1/2 łyżeczki soli
700 g rabarbaru
Kruszonka: 125 g masła
125 g mąki
175 g cukru
60 g mielonych migdałów

W misce zasypać drożdże cukrem i zostawić do rozpuszczenia. Następnie wbić żółtka, wsypać cukier waniliowy i sól. Wszystkie składniki wymieszać łopatką. Wlać ciepłe mleko z olejem oraz wsypać mąkę. Wymieszać ciasto dokładnie łopatką aż będzie odstawało od brzegów miski, posypać je po wierzchu mąką, uformować w misce kulę.

Do większej miski lub zlewu nalać dobrze ciepłej wody, ale nie gorącej. Wstawić miskę do wody, przykryć ściereczką i zostawić na pół godziny.

Kiedy ilość ciasta podwoi się wyjąć na stolnicę i lekko zarobić. Przełożyć ciasto do przygotowanej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, zostawić do wyrośnięcia.

Rabarbar opłukać, obrać i pokroić w nieduże kawałki. Rozłożyć je na wyrośniętym cieście, lekko wciskając. Składniki na kruszonkę posiekać, szybko zagnieść. Drobne kawałki rozłożyć na wierzchu ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni C ok. 50 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 10

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

o
orchii
masz racje, mnie też wyszło zakalcowate.
mąki powinno być 100% więcej!
C
Cricri
Ja zrobiłem ostatni przepis (ciasto drożdowe) i wszystko wyszło ok.
Po prostu zrobiłem wszystko jak opisane, tylko najpierw pokroiłem rabarbar, trochę zasypałem cukrem i odstałem na jakiś moment, tak aby odpuścił trochę soku.
Po 50 min obawiałem się, że ciasto jeszcze niedopiekane więc zostawiłem do godz. ale nie potrzebnie.

Czasochłonne to na pewno, bo tak jest z ciastem drożdowym (no i z przygotowaniem rabarbara). Ale bez żadnej trudności, więc na pewno polecam przepis!
p
paulina
pierwsze ciasto kompletnie nie wyszlo....
jakas nieurosnieta zakalco-papka :D
przepis do zweryfikowania niestety
P
Pytanie
A ile dałaś ma,ki?
k
konsumentka
ja właśnie zajadam ciasto z przepisu pierwszego, co prawda dałam trochę więcej mąki, ale jest WYŚMIENITE. rozpływa się w ustach. :)
A
Aga
Rabarbar jest szkodliwy na nerki,nie powinny jeść go dzieci.
G
Grzegorz
nie róbcie tego, same blędy, 90g maki do pierwszego ciasta? !!! śmiechu warte
J
Jola
Kochana! Agresywnie komentujesz... ale nie spróbujesz! Zapamiętaj, że drożdże zasypane cukrem same się rozpuszczają pod wpływem cukru. Warto to zapamiętać, bo może się przydać taka wiedza :)
j
ja
MAKABRA !!!!! nic nie zrozumiałe w tym przepisie -----
j
ja
...w misce zasypać drożdze z cukrem i zostawić do rozpuszczenia ...ciekawe jak się rozpuszczą ??? fatalny przepis pracochłonny i beznadziejny !!!!!!!!!
Wróć na i.pl Portal i.pl