Co się kryje w kostce rosołowej? Jak zrobić własną?

x-news/Dzień Dobry TVN
Prowadząca program "Wiem, co jem" Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę kostkę rosołową. Co wchodzi w jej skład? Jaki wpływ na zdrowie ma glutaminian sodu? Bosacka wyjaśniła, w jakich produktach można go znaleźć.

Sklepowe kostki rosołowe nam nie służą, jednak możemy spędzić w kuchni trochę czasu i zrobić własne- zdrowsze.
Poniżej przedstawiamy przepis jak zrobić domowe kostki rosołowe, znaleziony na stronie www.akademiawitalosci.pl

Składniki:
– 1 włoszczyzna

– 2-3 ząbki czosnku

– 1 cebula

– zielona pietruszka

– łyżka oliwy lub oleju kokosowego

– sól morska lub himalajska do smaku

– przyprawy według uznania, ja daję listek laurowy, pieprz ziarnisty i mielony, pieprz cayenne, kurkuma, ziele angielskie

Wykonanie: obraną cebulę, por oraz obrane ząbki czosnku siekamy i delikatnie podsmażamy w garnku na malutkim ogniu na łyżce oliwy lub oleju kokosowego. Resztę warzyw kroimy i dorzucamy do garnka, zalewając całość taką ilością filtrowanej zimnej wody by przykryła warzywa. Dodajemy przyprawy i zieleninę. Na małym ogniu gotujemy ok. 2 godziny, po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy bez przykrycia. Po ugotowaniu wyjmujemy listki laurowe i wszelkie przyprawy w ziarenkach (pieprz, ziele), studzimy nieco nasz wywar i blenderem miksujemy na jednolitą masę. Masę przekładamy do foremek na kostki lodu, najlepiej silikonowych ponieważ potem łatwiej jest je wyjąć. Później kiedy kostka będzie ci potrzebna, wyjmij ją z zamrażarki i dodaj bezpośrednio do gotującej się zupy czy sosu.

Wybrane dla Ciebie

Wulgarne „Na ch...” Sabalenki. Stoicki spokój Gauff. Czy „Świątek zgarnęłaby trofeum”

Wulgarne „Na ch...” Sabalenki. Stoicki spokój Gauff. Czy „Świątek zgarnęłaby trofeum”

Kandydat na prezydenta postrzelony przez zamachowca

Kandydat na prezydenta postrzelony przez zamachowca

Wróć na i.pl Portal i.pl