Uprawa jabłoni w okolicy Grójca została zapoczątkowana w XVI w. przez królową Bonę, która stała się symbolem jabłek grójeckich. W tej chwili jabłka z tego regionu stanowią ok. 40 proc. krajowej produkcji, a intensywność upraw w niektórych gminach sięga 70 proc. Region grójecki jest dziś nazywany "największym sadem Europy".
Jabłka grójeckie charakteryzują się średnio o 5 proc. wyższą kwasowością niż jabłka tej samej odmiany pochodzące z innych regionów. Wyjątkowe właściwości Jabłek Grójeckich, wynikające z ich pochodzenia geograficznego, zostały potwierdzone unijnym certyfikatem Chronionego Oznaczenia Geograficznego.
Jabłka grójeckie są zdrowsze i bezpieczniejsze dla zdrowia - zawierają mniej pozostałości środków ochrony roślin
Po jakie odmiany jabłek konsumenci sięgają najchętniej?
Spośród dwudziestu siedmiu odmian jabłek grójeckich, najpopularniejsze wśród konsumentów są przede wszystkim odmiany: Gala, Jonaprince, Szampion, Ligol.
Jabłka grójeckie podbijają świat
Jabłka grójeckie można już znaleźć na półkach sklepów w całej Europie, a także w Afryce Północnej, krajach Zatoki Perskiej, a nawet Indiach i Wietnamie.
Jabłka grójeckie na ryneczku Lidla
Stowarzyszenie Sady Grójeckie skupia dziś blisko 400 sadowników. Jabłka grójeckie pochodzące z rodzinnych gospodarstw trafiają na półki supermarketów Lidl, od dawna wspierającego polskich producentów. Sieć organizuje liczne promocje mające zachęcić konsumentów, którzy jeszcze nie znają jabłek grójeckich, do ich spróbowania.