Jakie właściwości ma dzika róża?
Róża dzika to krzew z rodziny różowatych (Rosaceae), zwana jest również różą psią lub szypszyną. Występuje prawie w całej Europie (oprócz terenów wysokogórskich), w Afryce Północnej, na Wyspach Kanaryjskich, na Maderze i w Azji. Róża dzika zakwita pod koniec maja i kwitnie do czerwca na dwuletnich pędach. Jej kwiaty są pachnące lekko, białe lub różowe. Owoce dzikiej róży są surowcem zielarskim, wykorzystywanym do wyrobu wina, herbat i przetworów.
Do wyrobu win i przetworów, owoce zbiera się po przymrozkach, kiedy stają się miękkie i łatwo oddają sok (choć maja wówczas niższą zawartość witaminy C). Do wyrobu herbat owoce zbiera się i suszy po dojrzeniu, ale zanim zmiękną.
Zarówno owoce, jak i płatki wykorzystuje się do wyrobu konfitur. Z nasion wytwarzany jest olej. Oprócz cennych garbników, karotenoidów, kwasów organicznych, olejków eterycznych, cukrów i pektyn, owoce są niezwykle bogate w witaminę C (zawierają jej 10 razy więcej niż owoce porzeczki czarnej). Są one stosowane jako lek wzmacniający, a pomocniczo w schorzeniach wątroby, nerek i przewodu pokarmowego. Jest w nich też dużo innych witamin – A, B1, B2, E, K, a ponadto kwasu foliowego.
Na co stosować dziką różę:
- nadciśnienie,
- choroby serca,
- choroby wątroby,
- działa wzmacniająco i przeciwzapalnie,
- nieżyt przewodu pokarmowego,
- szkorbut.
Przetwory z dzikiej róży: dżem, syrop, konfitury. Przepis na przetwory z dzikiej róży
Syrop z dzikiej różyjest nieoceniony zwłaszcza w sezonie grypowym. Do jego przygotowania potrzeba 1 kg owoców, 1 kg cukru i około 6 szklanek wody. Przyszykowane owoce należy dokładnie zmielić (np. w mikserze), następnie zagotować wodę. Do wrzątku dodać cukier i zmielone owoce. Gotować na wolnym ogniu przez pół godziny. Po tym przecedzić przez sitko i przelać do czystych i wyparzonych butelek.
Konfitura z dzikiej róży jest czasochłonna i wymaga cierpliwości. Na 1 kg owoców potrzeba od 1 do 1,5 kg cukru (zależy, jak słodką konfiturę chcemy uzyskać). Do garnka należy wlać szklankę wody oraz dodać cukier, następnie gotować aż zacznie gęstnieć. Wówczas dodajemy owoce, całość zagotowujemy i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie ponownie podgrzewany – gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut. I znowu zostawiamy na 12 godzin, po czym gotujemy przez 20-30 minut – owoce powinny stać się szkliste. Następnie gotową konfiturę przekładamy do wcześniej przygotowanych – umytych, wysterylizowanych i suchych słoików.

Dżem z dzikiej róży jest dobrym pomysłem dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na długie przygotowanie konfitury. Do jego zrobienia potrzebne będą 2 kg owoców, cytryna oraz pół kilograma cukru. Owoce przyszykowujemy w taki sam sposób, jak do konfitury. Następnie gotujemy je przez około pół godziny, a po tym przecieramy przez sitko. Do powstałego przecieru dodajemy cukier oraz 2 łyżki soku z cytryny. Ponownie zagotowujemy, a po 10 minutach gotowy dżem można przełożyć do słoików.
Nalewka z dzikiej róży? Jak ją przygotować (składniki, przepis)
Składniki na nalewkę z owoców dzikiej róży:
- 1 kg owoców róży
- 0,75 l spirytusu 96 proc.
- 0,5 l wódki 40 proc.
- 0,5 l jasnego miodu
- 0,5 l wody
- 5 goździków
- po łyżeczce suszonej mięty i suszonego kwiatu rumianku
Nalewka z owoców dzikiej róży - przepis
Owoce umyj, osusz, włóż na dobę do zamrażarki. Ponakłuwaj szpilką, wsyp do słoja, dodaj zioła, zalej spirytusem. Postaw w cieple na 4–6 tygodni, co kilka dni wstrząsając słojem. Przecedź, mocno wyciskając sok z owoców. Odstaw na tydzień i kilka razy przefiltruj. Miód wymieszaj z ciepłą wodą, podgrzej i zbierz szumowiny. Gdy wystygnie, dodaj wódkę i połącz z nastawem. Żenicha musi dojrzewać w chłodnym miejscu minimum 2 miesiące.